Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Było juz sporo na forum i aż sie dziwię ze tylu forumowiczów patrzy na OC jak Moskal na telewizor. A czy telewizor działa?

:lol:

Zastanawiam się nad sensem instalacji odkurzacza centralengo. Nie jestem pewien czy warto, czy takie urządzenie działa lepiej niż zwykły odkurzacz?

To "urzadzenie" nie działa lepiej niz zwykły odkurzacz! ONO DZIAŁA INACZEJ

Wiem, bo uzywam od wielu lat.

Wtedy naprawde był drogi.

Dzisiaj, to sprzet jak każdy inny - lodówka, pralka, zmywarka itd.

Nie ma w nim nic tajemniczego.

Robi to co dobrej marki zwykły odkurzacz, ale robi to cichuutko i nie wymaga wymiany worków (zbiornik oprózniam raz na pare miesiecy).

Ponadto robi jeszcze coś, czego nie potrafi ten amerykański wynalazek za 9 000,- zł.

Usuwa z domu zanieczyszczenia których zaden zwykły odkurzacz nie zauważa (roztocza, mikroby, zarodniki grzybków i pozostały maleńki syf którym źle sie oddycha).

Ten zwykły natomiast z hukiem rozrzuca to po mieszkaniu - więc mając zwykły, najzdrowiej wcale nie odkurzać.

nie warto,

chyba że śpisz na pieniądzach i będziesz się chciał/a pochwalić tym odkurzaczem....

OC , podobnie jak pralka czy zmywarka nie służy do chwalenia się, a raczej do codziennego uzytku. To nie te czasy.

Ale czy to wogóle działa?

Nie działa tylko, gdy elektrownia wyłaczy prąd. Ale wtedy mozna odpalić agregat :D .

działa jak najbardziej

tylko że działa też i odkurzacz za 150 złotych może trochę gorzej

/ centralny odkurzacz wyrzuca wciągnięte powietrze poza budynek...

j.w.

Pozdrawiam.

PS. Instalacja w scianie może być zrobiona na etapie przed tynkowaniem (kosztuje niewiele - kilkaset do tysiąca kilkaset zł. a zależności od złożoności), a jednostke centralna i wąż można kupić np.5 lat później.

Dzięki za mądre słowa. Chyba w ogólnym podnieceniu związanym z wizją własnej budowy zapominam o zdrowym rozsądku (ale kto tego nie przechodził z inwestorów) :D

Pozdrawiam i jeszcze małe pytanko (ile kosztuje jednostka centralna?)

Dzięki za odpowiedź :)

Jednostki centralne powoli ale systematycznie tanieja.

Dzisiaj można już kupić za 1500 - 2000 zł.

Ale to jest wydatek końcowy (jak juz mieszkamy).

Jesli nie będzie nas stać - nie kupimy, niewiele tracąc.

Natomiast nie zrobienie instalacji przed położeniem tynków i posadzek jest błędem nieodwracalnym - bo kto potem zdecyduje sie na kucie elewacji, ścian, podłóg i stropu? :o

Pozdrawiam.

A ja troszkę off topic. Do zakładajacych odkurzacz centralny. Proszę zakładajcie tłumiki na wylocie powietrza. Wiem, ze troszke to kosztuje, moze kilka procent zmniejsza moc użyteczną odkurzacza, ale.....

Koło mnie mieszka sąsiad, który tez uważa, że jego odkurzacz jest cichutki, ale cichutki w domu, my jego sasiedzi wysłuchujemy na zewnątrz nieprzyjemnego wycia.

Arecki

PS. Instalacja w scianie może być zrobiona na etapie przed tynkowaniem (kosztuje niewiele - kilkaset do tysiąca kilkaset zł. a zależności od złożoności), a jednostke centralna i wąż można kupić np.5 lat później.

Ja dokładnie tak zrobiłem. Przed tynkami i wylewkami wykonałem instalacje. Koszt około 800zł. Jednostka będzie w kotłowni. W domu 4 punkty do podłączenia węża. Jak się wprowadzę i będę miał kasę to kupie jednostkę centralną. Znajomi mówili po co to robie. A ja na to, że w tym momencie koszt niewielki, schowam w ścianach nawet jeśli bym miał tego w przyszlosci nie użyć. Tym bardziej, że kosztowały mnie tylko materiały a położyłem to sam bo filozofii żadnej specjalnej tu nie ma.

Pozdrawiam

kloszyk

Czytając Wasze maile nabrałem chęci na zrobienie instalacji. Czy macie jakieś namiary na stronę z opisem wykonania takiej instalacji.

Witaj.

Polecam Ci trzy linki:

http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/pdf/20030814!odkurza.pdf

http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/pdf/20030818!odkurza.pdf

http://www.husky.pl/instalacja.html

Ważne żeby nie zapomnieć o podłączeniu od każdego gniazda do jednostki centralnej kabelka dwużyłowego na niskie napięcie, żeby móc automatycznie włączać jednostkę centralną albo przez otwarcie gniazda albo poprzez przełącznik na koncówce ssącej (to wydaje się lepsze choć trochę droższe - przynajmniej tak zamierzam kiedys kupić).

Pozdrawiam

kloszyk

Witaj.

Polecam Ci trzy linki:

http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/pdf/20030814!odkurza.pdf

http://www.przewodnik-budowlany.com.pl/pdf/20030818!odkurza.pdf

http://www.husky.pl/instalacja.html

Ważne żeby nie zapomnieć o podłączeniu od każdego gniazda do jednostki centralnej kabelka dwużyłowego na niskie napięcie, żeby móc automatycznie włączać jednostkę centralną albo przez otwarcie gniazda albo poprzez przełącznik na koncówce ssącej (to wydaje się lepsze choć trochę droższe - przynajmniej tak zamierzam kiedys kupić).

Dziękuję za podpowiedź - już biorę się za lekturę! :)

Pozdrawiam

No dobra, jestem zdecydowany na TAK dla OC.

Ale mam pytania:

Jak rura sięgnie do wszystkich pomieszczeń na jednym poziomie to po jednym gnaizdku na poziom, ale ile ma być automatycznych szufelek?

- po jednej w każdej łazience, koło kominka i w kuchni, czy inaczej?

- czy obok szufelki można zamontować gniazdko do rury - żeby jedna rura zapewniała i szufelkę i gniazdo?

..., ale ile ma być automatycznych szufelek?

- po jednej w każdej łazience, koło kominka i w kuchni, czy inaczej?

- czy obok szufelki można zamontować gniazdko do rury - żeby jedna rura zapewniała i szufelkę i gniazdo?

Jeśli chodzi o szufelki to gał bym jedną w kuchni, jedną w wiatrołapie (piach się wnosi na butach i można szybko go zamieść do szufelki bez wyciągania rury). Może jedna przy kominku, ale ponoć popiołu nie powinno się wciągać do instalacji tylko używać separatora więc ta szufelka przy kominku to raczej do posprzątania ew. bełaganu przyniesionego wraz z drewnem.