Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

Witam!

Czytając Wasze posty nt OC widzę że rozebraliście temat z dokładnością mikroskopijną - roztocza i to czego nie widać gołym okiem.

Używam OC od 4 lat i montując instalację nie zasatanawiałem się czy wydać te 500 zł na montaż rur. Przecież to przy inwestycji jaką jest dom to nie jest aż tak ogromny wydatek, a kiedyś może się przyda. Owszem jednostka centralna trochę kosztuje, ale ta inwestycję można odłożyć w czasie. Ja założyłem po 2 latach i przy budowie następnego domu montowałbym ponownie. Ważne jest aby instalcja CO była wykonana z rur specjanie do tego przeznaczonych które wcale nie są aż tak drogie a napewno skuteczniejsze od zwykłych szarych z pcv do wod-kan. Rury do wod-kan dają pozorną oszczędność i one jedynie są przyczyną ew awarii w układzie ssącym. Oczywiście jak się ktoś uprze to zatka i super rury.

Co do roztoczy - OC ma odkurzać!!!, a przy okazji ile wyciągnie roztoczy to jego, bo tego nikt nie sprawdzi.

Co do gniazdek - mam 3 na dwóch poziomach 230 m pow plus dwie szufelki z których najważniejsza jest ta w kuchni.

Wąż - wcale nie taki straszny jak go malują...

Hałas - znikomy, można spokojnie oglądać TV podczas odkurzania ;-)

Ewentualne naprawy ścian i podłóg - zrobić zdjęcie przed położeniem tynków, wylewek i po kłopocie.

Opróżnianie pojemnika - raz na kwartał bez uciązliwego wymianiania, trzepania, mycia gdzie jakaś część"urobku" odkurzacza wraca do domu.

Kto może niech przynajmniej na zamontuje samą instalację żeby potem nie żałować i nie usprawiedliwiać się przed samym sobą wyszukując niedogodności OC - jest on naprawdę przydatny.

Bardzo rozsądnie, uważam, że OC to jest przyszłość w domkach. Pewnie, jak będą taniały to więcej osób się do nich przekona. Mam doskonały, nowy odkurzacz z HEPA, a pomimo tego tylko tydzień sie zastanawialiśmy nad montażem OC. Skończyło się na tym, że pomimo wcześniejszych planów położenia tyko rurek, kupujemy od razu odkurzacz.

Teraz w mieszkaniu mam wykładziny i odkurzam raz na dwa tygodnie, ale w domu przypuszczam, że koty będą latały każdego dnia, a mi się nie chce latać z mopem i pilnować czy mi dziecko nie wejdzie na mokrą podłogę.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

Nie śmiejscie się, ale mam prośbę. :)

Czy używający OC mogą rozwiać pewną moją wątpliwość? Nie mogę się dopatrzyć jak działa szuflelka. Tzn. zastanawia mnie czy zwierzaki domowe (np. wścibski kot) przypadkiem jej nie uruchomią, robiąc sobie jakąś krzywdę? Jak mocno to ciągnie?

Nic nie zrobią na 99% ponieważ szufelka jest załączana poprzez przestawienie zaworu i przełącznika na osi który jest blokowany sprężyną w skrajnych położeniach tak aby nie można było jej uruchomić przypadkiem. Trzeba nacisnąć nacisnąć na dźwignię która uruchamia (jednostkę centralną) a zarazem otwiera wlot. Włączenie poprzez zwierzęta domowe może nastąpić w drodze przypadku i sądzę że to może być jedynie 1% szans. Kot nie jest w stanie tego uruchomić i nie ma fizycznej możliwości żeby go wciągnęło :-).

• 4 weeks później...

Ja zamierzam zainstalować tylko przewody, a z resztą sprzętu OC poczekać aż ceny się uspokoją (koszty nie duże a i przeszkadzać nie będzie tak myśle :roll: )

30 lat temu był dylemat czy zainwestować w odkurzacz elektryczny czy też jednak porządna "Kaśka" wystarczy :lol:

pozdrawiam. Janusz

Obawy niektórych forumowiczów dotyczące zbierającego się syfu w rurach i gniazdkach, roztoczy powracających rurami, są zupełnie nieuzasadnione.

W rurach powstaje taki huragan, że wszystko wywieje.

Poza tym w rurach jest sucho.

Przy zakupie jednostki centralnej warto zwrócić uwagę na silnik.

Mianowicie aby był dobrej marki i był "heavy duty".

Bowiem firmy produkujące odkurzacze centralne nie wytwarzają same silników, lecz stosują silniki kilku zaledwie innych firm.

Trzeba koniecznie ustalić nazwę producenta silnika.

Obawy niektórych forumowiczów dotyczące zbierającego się syfu w rurach i gniazdkach, roztoczy powracających rurami, są zupełnie nieuzasadnione.

W rurach powstaje taki huragan, że wszystko wywieje.

Poza tym w rurach jest sucho.

.

Dokładnie, wiem bo mam od paru lat, a i na forum niejednokrotnie to stwierdzono.

tak, ale chyba kupie drugą rurę, żeby nie tagać jej na poddasze, wtedy będzie naprawdę super.

No, no!

Bedzie prawie tak lekko, jak targać klasyczny odkurzacz napoddasze. :lol:

• 2 weeks później...

A czy ta rura z OC nie ściera powłoki ochronnej z paneli, parkietu czy też desek ? w końcu musi nieżle trzeć w czasie odkurzania. Chyba że jest z jakiegoś "kosmicznego" materiału :roll:, a może są jakieś pokrowce do założenia na rurę chroniące podłogę ? :roll:

Tak z ciekawości pytam bo mi to spokoju nie daje. Nie znam nikogo kto używał parę lat OC i mógł stwierdzić zużycie podłogi, a oto się martwię. :-?

Zahir1000, cobyś wrzodów od tego zamartwiania się nie dostał :wink: odpowiadam, że rura nie ściera powłoki z podłogi (mam sporo drewnianej), wcale nie trze bardziej od rury czy kółek zwykłego odkurzacza i nie jest zrobiona z żadnego kosmicznego materiału. Ale dla spokoju ducha możesz sobie kupić specjalny pokrowiec na rurę (spytaj Ew-ki, bo z tego co pamiętam, to ma takie ubranko na węża :wink: )

Zahir1000, cobyś wrzodów od tego zamartwiania się nie dostał :wink: odpowiadam, że rura nie ściera powłoki z podłogi (mam sporo drewnianej), wcale nie trze bardziej od rury czy kółek zwykłego odkurzacza i nie jest zrobiona z żadnego kosmicznego materiału. Ale dla spokoju ducha możesz sobie kupić specjalny pokrowiec na rurę (spytaj Ew-ki, bo z tego co pamiętam, to ma takie ubranko na węża :wink: )

A) Zgadza się, sprawdziłem na stronce BEAMa i faktycznie są do nabycia pokrowce. Widocznie takich zmartwionych osób jak ja jest więcej skoro taki produkt wogóle zaistniał w ofercie firmy :roll:

B) O wrzody się nie martw, piję len z dobrym skutkiem :wink:

W trakcie budowy wydaliśmy 500 zł na instalację. Po roku wydaliśmy 2,5 tys. na dokończenie sprawy. Minął rok użytkowania i jestem bardzo zadowolona. Dom o pow. 130 m. odkurza się dłużej niż mieszkanie 60 m. - a robi się to nieomal w ciszy ! Mogę nawet słuchać muzyki. Mamy dwa gniazdka, rurę 7 m. Rura nie jest kłopotliwa. . O CO marzyłam od momentu gdy o nim przeczytałam wiele lat temu. Po prostu nienawidzę obijającego sie o meble, wyjącego odkurzacza, worków, które właśnie sie skończyły, specyficznego zapaszku itp. CO to teraz standard i nie ma co się zastanawiać. Dla mnie to wydatek nieduży w stosunku do wymienianego co ok.3 lata zwykłego odkurzacza.

witam dyskutantów :D

tak czytam i czytam i widzę że rozważania na temat co lepsze CO czy zwykły, wodny czy super-hiper z wodotryskiem są przykłądem kolejnej dyskusji o wyższości...itd itp. Oczywiście dyskutować trzeba i należy bo wnosi to dużo dobrego.Co do mnie CO zakładam bo myślę że jest to dobre rozwiązanie. Oczywiście kosztuje ale co przy budowie nie kosztuje. Zastanawiam się tylko nad jednostką centralną, ale może te stanieją bo wejdzie coś nowego. Początkowo moja pani mówiła że nie dla zmywarek, CO i innych tego rodzaju rzeczy - oczywiście do momentu, jak niezobaczyła i dotknęła. :wink:

Zdecydowanie nie.

System "brudnych" w ścianach wcale mnie nie pasjonuje.

A zasada w domu jest taka "Jak najmniej dywanów, wykładzin itp"

Płytki, parkiety najlepiej ścierać półsuchą szmatą.

A dla alergików:

Dywany w domu to zawsze siedlisko wszelkiego rodzaju syfu.

I nieważne jakim odkurzaczem są czyszczone. :roll: