Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

kiedyś byłam bardzo napalona , jak zobaczyłam działanie przeszło mi zupełnie. W swojej naiwności myślałam, że on prawie sam sprząta, niestety prawie robi różnicę i dałam sobie spokój. Dalej odkurza mój M, bo ja tego nie cierpię, czekam na dalszy rozwój techniki. Nałogowo szperam w pojemnikach na kurz, bo zawsze są tam koje kolczyki, albo pierścionki, te które kładę pod łóżkiem. Jak sobie wyobraziłam jak bym miała grzebać w takim wielkim pojemniku, to już zupełnie mi się odechciało.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ojej! :)

Odkurzacz centralny to w sumie to samo, co taki wielki normalny z wylotem . Tylko rury są w ścianach. Ma też silnik i worek. A powietrze, które wylatuje na zewnątrz jest dokładnie takie samo jak to co wychodzi z klasycznego odkurzacza i jest wydmuchiwane spowrotem do mieszkania, tylko, że w centralnym wylatuje przez ścianę na zewnątrz. Rura w ścianie nie ma prawa śmierdzieć ,gdyż jest bardziej gladka i higieniczna niż ta elastyczna i wnetrze typowego odurzacza. Pzrecież też nie czyścimy klasycznego odkurzacza wewnątrz domestosem - to i centralnego nie trzeba. W rurach z PCV w środku nic nie przeżyje ( a smród jest z żywego ,czyli bakterii rozkładających cząstki organiczne) - a w suchym, wietrznym środowisku i na hipergładkich ściankach nic nie ma prawa sie zatrzymać i rozkładać.

W kanalizacji dopiero jest smród i syf w tych rurach - gdyby nie te syfony... :x :cry:

To może lepiej nocnik, albo trzy na każdym piętrze? Wyleje się i nic nie zostaje w mieszkaniu i w rurach. :wink: Albo najlepiej sławojka na podwórku?

A czym sie tu chwalić pzred znajomymi - ani to ładne, ani znowu takie drogie. Parkiet egzotyczny, kamień polerowany itp, są inne bajery.

Mam prośbę do tych co mają centralny odkurzacz.

Czy do niego jest potrzebna jakaś siła?

Zamontowałam też CO i kiedy go włączam, wyskakują mi korki.

Miał ktoś podobny problem?

Pewnie, że jest...nikt za ciebie rurą nie będzie machać :lol:

Wydaje mi się, że:

- masz zbyt dużo urządzeń podpiętych pod jeden układ

- za dużo mocy jest pobierane przez jeden układ

Czy ktoś z użytkowników CO zastanawiał się nad sprawą oszczędności energii związanej z eksploatacją tego urządzenia ?

Niewątpliwie dobrą rzeczą jest wyrzucanie zanieczyszczeń poza mieszkanie. Jednak w sezonie grzewczym razem z zanieczyszczeniami wyrzucamy sporą ilość ciepłego, a nawet dodatkowo podgrzanego powietrza. W jego miejsce napłynie do domu powietrze zimne z zewnątrz.

Czy ktoś rozważał połączenie CO z instalacją wentylacyjną i przy jej pomocy odzyskanie tego ciepła z wyrzucanego na zewnątrz powietrza?

Czy ktoś z użytkowników CO zastanawiał się nad sprawą oszczędności energii związanej z eksploatacją tego urządzenia ?

Niewątpliwie dobrą rzeczą jest wyrzucanie zanieczyszczeń poza mieszkanie. Jednak w sezonie grzewczym razem z zanieczyszczeniami wyrzucamy sporą ilość ciepłego, a nawet dodatkowo podgrzanego powietrza. W jego miejsce napłynie do domu powietrze zimne z zewnątrz.

:o A śmieci też nie wynosisz z domu przez całą zimę ? No bo przecież musisz otworzyć drzwi, wypuścić ciepłe a nawet dodatkowo podgrzane powietrze i wpuścić zimne z zewnątrz. Czy może w ogóle nie wychodzisz z domu ze względu na oszczędność energii ? :o

:o A śmieci też nie wynosisz z domu przez całą zimę ? No bo przecież musisz otworzyć drzwi, wypuścić ciepłe a nawet dodatkowo podgrzane powietrze i wpuścić zimne z zewnątrz. Czy może w ogóle nie wychodzisz z domu ze względu na oszczędność energii ? :o

Po co ta ironia?

Nie mam zamiaru oszczędzać na odkurzaniu, ale zastanawiam się, czy nie można w miarę prosty sposób wykorzystać niepotrzebnie przy tym traconej energii.

Takim sposobem może być skierowanie wylotu centralnego odkurzacza do rekuperatora.

Czy ktoś stosował takie rozwiązanie ?

Jeżeli ten pomysł wydaje Ci się dziwny, to pozwolę sobie przytoczyć anegdotę dotyczącą Thomasa Alva Edisona :

Do Edisona przychodzi znajomy i po powitaniu zwraca mu uwagę, że bardzo ciężko działa furtka przy wejściu. Trzeba ją koniecznie nasmarować. Ale Edison z zadowoleniem odpowiada:

- Furtka chodzi co prawda ciężko, ale dzięki temu napompowałeś mi do zbiornika 20 litrów wody.

Czy pomysł Edisona też uważasz za idiotyczny ?

Anegdota pochodzi ze strony :

http://www.fizyka.net.pl/....aou3.html

• 2 weeks później...
Gość OtoKero
Witam. A jeżeli na wstępie nie stać mnie na jednostke centralną CO, można rozprowadzic rury CO, zamontować gniazda, a odkurzacz kupić i zamontować w późniejszym terminie? Pzdr.

Nawet gniazd nie musisz montować na starcie. Wystarczy sama instalacja, której koszt na obecną chwilę wahać się będzie 200-300PLN oczywiście w zależności od jej długości.

Zatem koszt 300PLN w całej budowie z pewnością nie jest obciążeniem każącym dywagować na 'tak" czy "nie" - oczywiście wykonywać instalację jaką można pozostawić hermetycznie zamkniętą i żadne bakterie tam "produkować" się nie będą.

Post stary ale go odkurzam bo zdobyłem doświadczenia na jego temat ale do rzeczy.

Ten kto buduje dom przynajmniej z użytkowym poddaszem i jest większy niż 70 metrów kwadratowych a nie instaluje takiego urządzenia jest w XX wieku a my jesteśmy w XXI.A tak poważnie to jest baaaaardzo wygodna rzecz tylko radzę przy projektowaniu przewidziec szufelko w kuchni przedsionku jesli ktos ma a tak najbardziej przy kominku bo tam sie brudzi najmocniej.Wszystkie dyskusje o tym ze w rurach mieszka Wilk i Baba Jaga proszę włożyć między bajki .Jak ktoś ma dodatkowe pytania prosze pytać