Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przed wylewkami musisz rozprowadzić instalację w poziomach.

Komu zlecić? Na stronach producentów/dystrybutoróa znajdziesz adresy wykonawców.

Rozprowadzić instalację możesz co prawda sam, ale radził bym zlecic to jednak fachowcowi. Jest kilka "knifów" o których trzeba wiedzieć.

Jeśli zależy Tobie na kasie to możesz umówić się z wykonawcą, że sam bykujesz przejścia w stropach oraz bruzdy w ścianach.

Wykonawca będzie zadowolony, że kupisz u niego jednostkę + elementy instalacji. Rozsądnie zaprojektuje, poskleja i rozprowadzi elektrykę za niewielkie pieniadze.

Jeśli zdecydujesz się zrobic wszystko sam to możesz kupic wszystkie potrzebne elementy w sklepach internetowych.

Pamiętaj tylko, że przy samodzielnym montażu masz ograniczona gwarancję.

Jeśli zlecisz wykonawcy to całość usługi (materiały + robocizna) będzie ovatowana nie 22% lecz 7%.

Czy ktoś z użytkowników CO zastanawiał się nad sprawą oszczędności energii związanej z eksploatacją tego urządzenia ?

Niewątpliwie dobrą rzeczą jest wyrzucanie zanieczyszczeń poza mieszkanie. Jednak w sezonie grzewczym razem z zanieczyszczeniami wyrzucamy sporą ilość ciepłego, a nawet dodatkowo podgrzanego powietrza. W jego miejsce napłynie do domu powietrze zimne z zewnątrz.

Czy ktoś rozważał połączenie CO z instalacją wentylacyjną i przy jej pomocy odzyskanie tego ciepła z wyrzucanego na zewnątrz powietrza?

Heniu a jak chodzisz bezproduktywnie po swoim domu to jak byś podlączył sobie dynamo to moze byś zaświecił jakąmś żarówkę i zaoszczędziłbyś parę groszy.hahahahaha

Heniu a jak chodzisz bezproduktywnie po swoim domu to jak byś podlączył sobie dynamo to moze byś zaświecił jakąmś żarówkę i zaoszczędziłbyś parę groszy.hahahahaha

Na razie to jeszcze nie dom, ale jego budowa.

Ja staram się aby mój dom był maksymalnie energooszczędny, ale też prosty w budowie i tym samym pozbawiony wielu typowych błędów.

Ty, jak widzę ( http://forum.muratordom.pl/post2280428.htm#2280428 ) postawiłeś na efekciarstwo : balkony, podcienie, szerokie kominy (wszystkie te elementy to potężne mostki termiczne bardzo trudne do wyeliminowania).

Nie chcę tu dyskutować o kosztach budowy Twojego i mojego domu, ale może za kilka lat podyskutujemy o kosztach eksploatacji Twojego i mojego domu.

Czy wtedy też Ci będzie tak do śmiechu ?

a ze sie tak wtrącę .... a kto powiedzial ze dom musi byc przesadnie energooszczedny .... ??

Masz rację, dom nie musi być energooszczędny. Są nawet tacy, którzy twierdzą, że budowa takiego domu to zbrodnia. Pewnie domyślasz się o kogo chodzi : producenci kotłów, górnicy, producenci energii we wszelkiej postaci, itp.

Prawdę mówiąc wcale im sie nie dziwię.

Pomyśl ilu ludzi straciłoby zajęcie, gdyby większość domów była samowystarczalna pod względem energetycznym ...

alez ja nie mysle o tych profesjach ktore wymieniles ....

mysle o takich ludziach jak my.

sa tacy, ktorzy postawili sobie za cel dom energooszczedny kosztem jego wygladu, sa tacy ktorzy maja w tyle oszczedzanie, wola dobry wyglad. inni staraja sie godzic oba aspekty i kazdy z nich widzi zloty srodek inaczej.

i tyle.

nie rozumiem dlaczego dom energooszczedny jest lepszy od mniej energooszczednego. wg mnie nie jest. podobnie jak duzy nie jest lepszy od malego, a czerwony od niebieskiego.

argumentowanie ze jekies rozwiazanie jest be, bo generuje koszt, jest złe.

koszt wykonania lub tez utrzymania nie jest jedynym - a dla wielu nawet nienajwazniejszym - kryterium rozpatrywanym w realizacji domow.

alez ja nie mysle o tych profesjach ktore wymieniles ....

mysle o takich ludziach jak my.

sa tacy, ktorzy postawili sobie za cel dom energooszczedny kosztem jego wygladu, sa tacy ktorzy maja w tyle oszczedzanie, wola dobry wyglad. inni staraja sie godzic oba aspekty i kazdy z nich widzi zloty srodek inaczej.

i tyle.

nie rozumiem dlaczego dom energooszczedny jest lepszy od mniej energooszczednego. wg mnie nie jest. podobnie jak duzy nie jest lepszy od malego, a czerwony od niebieskiego.

argumentowanie ze jekies rozwiazanie jest be, bo generuje koszt, jest złe.

koszt wykonania lub tez utrzymania nie jest jedynym - a dla wielu nawet nienajwazniejszym - kryterium rozpatrywanym w realizacji domow.

mądrze napisane 8)

nie zawsze warto na siłe przekonywać do jakichś tam koncepcji, nie dla każdego to samo jest dobre :)