Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

BOHO rozumiem, że się droczysz bo nie podejrzewam Cię o świadome udowodnianie wyższości malucha nad mercedesem - to i to co prawda jeździ... ale...

ależ ja niczego nie udowadniam.....

to jeszcze raz - w swoich postach starałem się, i myślę że w dużej mierze mi się to udało, wykazać miałkość przedstawionych argumntów ZA..... to wszystko.... gdy spotkam głupawe argumenty PRZECIW, to tez się po nich przejadę....

no coz .... BOHO zdemaskowal wszystkich ;-)

inwestorzy instalujacy CO to łatwowierni i do tego zamozni ludzie, bez problemu i cienia krytycyzmu dajacy omamic sie specom od marketingu,

czyli najleszy sort klienteli !

potem, zawiedzeni zakupem, ale nie pogodzeni z tą prawdą wypisują glupoty po internecie chwalac swoj wybor, bo coz im pozostalo ....

do tego sa tak wstrzasnieci bezuzytecznoscia urzadzenia, ze nie potrafia nic pozytywnego wymyslic sami od siebie i musza cytowac broszury producentow ....

obawiam sie, ze tacy jak oni, traca po wielokroc ....

najprawdopodobnie sa oni rowniez nabywcami nowoczesnych kuchni elektrycznych, telewizorow plazmowych, wanien i kabin z wodotryskami, montuja sobie nawadnianie ogrodowe oraz - o zgrozo - czasem potrafia nawet wydac krocie na dobre auto ....

Dla mnie podstawowym elementem ZA jest to, że powietrze zasysane przez odkurzacz jest "wywalane" na zewnątrz budynku a nie do pomieszczenia, w którym odkurzam. Drugie ZA to łatwiejsze odkurzanie schodów i już sam fakt, że nie trzeba "tarabanić" odkurzacza za sobą :wink: i martwić się, czy nie "poobija" mebli.

Minusem o ile można to nazwać minusem jest konieczność wcześniejszego dokładnego zaplanowania i wykonania instalacji CO najlepiej na etapie stanu surowego. Co już mam za sobą :D

Pozdrawiam

Phili

Jeżeli chodzi o obijanie mebli to prawda. Wspominam moje wcześniejsze doświadczenia z "słoniem"

Jeżeli chodzi o rurę od OC to warto dokupić skarpetę na tą rurę aby była bardziej przyjazna dla futryn. Ta rura karbowana choć mebli nie obije przy mało inteligentnym jej używaniu może spowodować obcierania futryn przy przechodzeniu z pokoju do pokoju (zaraz się BOHO odezwie, że chodzę od pokoju do pokoju i miejsca sobie znaleźć nie mogę).

Tak czy inaczej po założeniu skarpety jest bardziej bezpieczna w użytkowaniu.

Aby być w zgodzie z prawdą i nie być posądzonym o ukryte inne koszty dodam, że za komplet do tego OC czyli rura 7,5mb uchwyt z wyłącznikiem (czyli wersja LUX) i komplet podstawowych ssawek zapłaciłem ok 400zł (już dokładnie nie pamiętam). Skarpeta też kosztowała ok 100zł. Jak widać OC to większy wydatek jak prezentowany Elektrolux.

no coz .... BOHO zdemaskowal wszystkich ;-)

inwestorzy instalujacy CO to łatwowierni i do tego zamozni ludzie, bez problemu i cienia krytycyzmu dajacy omamic sie specom od marketingu,

czyli najleszy sort klienteli !

potem, zawiedzeni zakupem, ale nie pogodzeni z tą prawdą wypisują glupoty po internecie chwalac swoj wybor, bo coz im pozostalo ....

do tego sa tak wstrzasnieci bezuzytecznoscia urzadzenia, ze nie potrafia nic pozytywnego wymyslic sami od siebie i musza cytowac broszury producentow ....

obawiam sie, ze tacy jak oni, traca po wielokroc ....

najprawdopodobnie sa oni rowniez nabywcami nowoczesnych kuchni elektrycznych, telewizorow plazmowych, wanien i kabin z wodotryskami, montuja sobie nawadnianie ogrodowe oraz - o zgrozo - czasem potrafia nawet wydac krocie na dobre auto ....

super! :D

tylko teraz wskaż mi jeszcze miejsce , gdzie ja to wszystko napisałem.....

Dla mnie podstawowym elementem ZA jest to, że powietrze zasysane przez odkurzacz jest "wywalane" na zewnątrz budynku a nie do pomieszczenia, w którym odkurzam. Drugie ZA to łatwiejsze odkurzanie schodów i już sam fakt, że nie trzeba "tarabanić" odkurzacza za sobą :wink: i martwić się, czy nie "poobija" mebli.

Minusem o ile można to nazwać minusem jest konieczność wcześniejszego dokładnego zaplanowania i wykonania instalacji CO najlepiej na etapie stanu surowego. Co już mam za sobą :D

Pozdrawiam

Phili

nareszcie jakieś konkrety...

z wywalaniem powietrza - zgoda..... chociaż, czy przy zastosowaniu najlepszych filtrów to, gdzie zostaje wyrzucone powietrze ma jakieś znaczenie ?

czy "tarabanienie" odkurzacza, powiedzmy o wadze 5 kg, jest dużo bardziej niewygodne niż operowanie rurą 7,5 metra ? która na dodatek może uszkadzać futryny ? zauważ że szereg odkurzaczy ma gumowe osłony, które uniemożliwiają obijanie czegokolwiek....

z wywalaniem powietrza - zgoda..... chociaż, czy przy zastosowaniu najlepszych filtrów to, gdzie zostaje wyrzucone powietrze ma jakieś znaczenie ?

Ma! I nie tylko to czy jest ono przefiltrowane czy też nie, ale także to z jaką szybkością i wydajnością jest wyrzucane.

MCB

kasia i grzegorz pytali czy warto a Ty kolego jakieś prywatne vendetty tu uskuteczniasz, daj se siana i przestań mówić ludziom że ciąganie słonia za sobą jest takie samo jak rury 7,5 m. Ja pierdykam, cigałem ten kał za sobą tyle lat i wreszcie przyszedł spokój. Czy gumą czy plastikiem jak w róg walnie to obije drewno czy farbę na kontowniku ściany.

Najlepiej spojrzeć na kurzacza w świetle lampy jak mu się zatka rurę a potem odpuści, zaden filtr tego nie wytrzymuje tylko bucha kurzem, mniej lub więcej ale zawsze. W wodnych tylko tego nie ma ale zabawa z tą kupą w środku parchata.

a co ma filtr do metrażu ? no jak, mam to wytłumaczyć ile śmieci jest na 30 a ile na 300 metrach ?

Widzisz dla mnie ma znaczenie właśnie ten fakt, że normalny odkurzacz wywala powietrze w pomieszczeniu które odkurzam. I jakby nie patrzeć powoduje zawirowania powietrza i roznosi w powietrzu ten kurz, który nie został jeszcze "odkurzony"... Moje mieszkanie jest usytuowane przy ruchliwej ulicy i kurzy się przeokropnie i może to się wydać śmieszne... ale jak odkurzam po dłuższej przerwie powiedzmy 2-3 dniowej to się tylko zastanawiam jak ustawić odkurzacz, żeby nie roznieść tego "badziewia" np pod szafy :wink:

czy "tarabanienie" odkurzacza, powiedzmy o wadze 5 kg, jest dużo bardziej niewygodne niż operowanie rurą 7,5 metra ? która na dodatek może uszkadzać futryny ? zauważ że szereg odkurzaczy ma gumowe osłony, które uniemożliwiają obijanie czegokolwiek....

Wolę operować rurą nawet 9m niż ciągnąć za sobą nawet niewielki gabarytowo odkurzacz :D i wolę machać tą rurą niż patrzeć jak odkurzacz "jeździ" na nawet nie wiem jak delikatnych kółeczkach po moich "parkietach" :wink:

Pozdrowionka

Phili

Tak przy okazji... podobno odkurzacze wodne, które dobrze filtrują są gorsze od tych nie wodnych gorzej filtrujących.

Dzieje się tak dlatego, że z wodnych wydobywa się mniej zanieczyszczeń, ale są one zanurzone w aerozolu, drobnych cząsteczkach wody, i z tego powodu są znacznie bardziej zjadliwe.

Może ten tekst zapodał gdzieś ktoś z konkurencji :)

Mimo wszystko warto się zastanowić i może trochę podrążyć ten temat.

MCB

kasia i grzegorz pytali czy warto a Ty kolego jakieś prywatne vendetty tu uskuteczniasz, daj se siana i przestań mówić ludziom że ciąganie słonia za sobą jest takie samo jak rury 7,5 m. Ja pierdykam, cigałem ten kał za sobą tyle lat i wreszcie przyszedł spokój. Czy gumą czy plastikiem jak w róg walnie to obije drewno czy farbę na kontowniku ściany.

Najlepiej spojrzeć na kurzacza w świetle lampy jak mu się zatka rurę a potem odpuści, zaden filtr tego nie wytrzymuje tylko bucha kurzem, mniej lub więcej ale zawsze. W wodnych tylko tego nie ma ale zabawa z tą kupą w środku parchata.

a co ma filtr do metrażu ? no jak, mam to wytłumaczyć ile śmieci jest na 30 a ile na 300 metrach ?

no właśnie! bo nie bardzo rozumiem Twoją błyskotliwą wypowiedź:

"Filtry hepa i inne wynalazki dopbre w mieszkankach 30 m2 a nie w chałupach..."

jeszcze raz więc pytam: co ma rodzaj filtra do powierzchni ? ? ?

PS. może chodziło Ci o wielkość worka.....?

Widzisz dla mnie ma znaczenie właśnie ten fakt, że normalny odkurzacz wywala powietrze w pomieszczeniu które odkurzam. I jakby nie patrzeć powoduje zawirowania powietrza i roznosi w powietrzu ten kurz, który nie został jeszcze "odkurzony"... Moje mieszkanie jest usytuowane przy ruchliwej ulicy i kurzy się przeokropnie i może to się wydać śmieszne... ale jak odkurzam po dłuższej przerwie powiedzmy 2-3 dniowej to się tylko zastanawiam jak ustawić odkurzacz, żeby nie roznieść tego "badziewia" np pod szafy :wink:

Wolę operować rurą nawet 9m niż ciągnąć za sobą nawet niewielki gabarytowo odkurzacz :D i wolę machać tą rurą niż patrzeć jak odkurzacz "jeździ" na nawet nie wiem jak delikatnych kółeczkach po moich "parkietach" :wink:

Pozdrowionka

Phili

o ile wiem to gumowe lub gumowane kółeczka nie zostawiają absolutnie żadnych śladów....

No to żeście sobie podyskutowali. Co do strony technicznej to i tak nic nie rozumiem :rodzaje filtra, jakieś przeliczanie powierzchni sprzątania czy jakoś tak... Ogólnie wszystkim serdecznie dziękuję za informacje, za rady.

....Wiecie co? i to właśnie jest fascynujące na forum - człowiek chce się czegoś dowiedzieć to pyta bardziej doświadczonych. Szkoda tylko, że niektórzy zdążą się między sobą pokłócić. Jednym słowem - ODKURZACZ CENTRALNY BĘDZIE!!! Dzięki i Pozdrawiam