Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

Wracając do meritum sprawy: odkurzacze centralne.

Mam zamiar sobie zamontować (rodzice mają u siebie w domu od 10 lat, miałam okazję trochę poużywać - rewelacja), dowiedziałam się że przez te 10 lat wymyślili szufelki i wszyscy strasznie się nimi podniecają - jak pierwszy raz usłyszałam to też się zajarałam, ale teraz po zastanowieniu: no dobra, ale i tak muszę pójść z tego np. wiatrołapu do np. kuchni po szczotkę i zamieść do tej szufelki, to równie dobrze mogłam razem ze szczotką wziąć zmiotkę i zamieść tradycyjnie, a potem i tak odnoszę tę szczotkę do kuchni, to mogę równie dobrze odnieść razem ze zmiotką i syfem na niej i wywalić do śmieci... To właściwie co mi to ułatwia? Że nie muszę dźwigać :wink: zmiotki razem ze szczotką? Czy Wy mając szufelki instalujecie po prostu w pobliżu (np. w szafce na buty) też małe szczotki i wtedy rzeczywiście nie trzeba nigdzie latać?

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam zamiar sobie zamontować (rodzice mają u siebie w domu od 10 lat, miałam okazję trochę poużywać - rewelacja), dowiedziałam się że przez te 10 lat wymyślili szufelki i wszyscy strasznie się nimi podniecają - jak pierwszy raz usłyszałam to też się zajarałam, ale teraz po zastanowieniu: no dobra, ale i tak muszę pójść z tego np. wiatrołapu do np. kuchni po szczotkę i zamieść do tej szufelki, to równie dobrze mogłam razem ze szczotką wziąć zmiotkę i zamieść tradycyjnie, a potem i tak odnoszę tę szczotkę do kuchni, to mogę równie dobrze odnieść razem ze zmiotką i syfem na niej i wywalić do śmieci... To właściwie co mi to ułatwia? Że nie muszę dźwigać :wink: zmiotki razem ze szczotką? Czy Wy mając szufelki instalujecie po prostu w pobliżu (np. w szafce na buty) też małe szczotki i wtedy rzeczywiście nie trzeba nigdzie latać?

my podciagnelismy rure pod szufelke jedynie do kuchni w miejsce gdzie przygotowuje sie jedzenie i jest najwiecej np. okruszkow od chleba

na razie nic nie montujemy bo jak zmiatamy to i tak na normalna szufelke i do smietniczki ktora stoi tez bardzo blisko tego miejsca

nawet nie wiem czy bedziemy szufelke montowac lecz jak nam sie zachce to nie ma problemu - rura jest :wink:

... dowiedziałam się że przez te 10 lat wymyślili szufelki i wszyscy strasznie się nimi podniecają - jak pierwszy raz usłyszałam to też się zajarałam, ale teraz po zastanowieniu: no dobra, ale i tak muszę pójść z tego np. wiatrołapu do np. kuchni po szczotkę i zamieść do tej szufelki, to równie dobrze mogłam razem ze szczotką wziąć zmiotkę i zamieść tradycyjnie, a potem i tak odnoszę tę szczotkę do kuchni, to mogę równie dobrze odnieść razem ze zmiotką i syfem na niej i wywalić do śmieci... To właściwie co mi to ułatwia? Że nie muszę dźwigać :wink: zmiotki razem ze szczotką? ...

Do mnie szufelki "nie przemawiają".... i nie planuję ich montować.... Ale chętnie posłucham opinii osób, które mają i z nich korzystają...

my podciagnelismy rure pod szufelke jedynie do kuchni w miejsce gdzie przygotowuje sie jedzenie i jest najwiecej np. okruszkow od chleba

na razie nic nie montujemy bo jak zmiatamy to i tak na normalna szufelke i do smietniczki ktora stoi tez bardzo blisko tego miejsca

nawet nie wiem czy bedziemy szufelke montowac lecz jak nam sie zachce to nie ma problemu - rura jest :wink:

No ale w kuchni masz przecież kubeł na śmieci, to jaką przewagę oferuje Ci szufelka?

No ale w kuchni masz przecież kubeł na śmieci, to jaką przewagę oferuje Ci szufelka?

Nie musisz padać na kolana ze zmiotka i szufelką, zamiatać przeważnie dużej kuchni. Wystarczy większa szczotka. Nie musisz do każdego rozsypanego okrucha wyciągac zestawu zmiotka/szufelka, wystarczy dłonia podsunąć bliżej szufelki autom. i po kłopocie.

Dokładnie. Nogą włączasz szufelkę i bez schylania się podmiatasz szczotką co potrzeba. Dodatkowo nie ma problemu z tą malutką ilością piachu czy okruchów, która nigdy nie chce się łatwo wmieść na zwykłą szufelkę - szufelka od OC wsysa to.

Tak się zastanowiłem po prawie roku używania OC z szufelkami: w moim (i mojej żony) przypadku wygoda polega na właśnie braku konieczności schylania się - a czasem padania na kolana ;) Bo rzeczywiście szczotkę trzeba wziąć do ręki - tyle że nie zmiotkę, a zwykłą szczotkę na kiju.

Ale sądzę, że gdybyśmy nie mieli tych szufelek automatycznych, nic specjalnego by się nie stało - po prostu wygoda i tyle.

To już wtedy chyba nie będzie wielkiej różnicy jak weźmiesz rurę i podłączysz w korytarzu. Chyba, że miałeś na myśli włożenie tej krótkiej rury na stałe w gniazdo w szafce i trzymanie jej tam jako "zestawu pierwszej pomocy" - to może ma sens, tylko trochę drogo: gniazdo, rura, końcówka...

To już wtedy chyba nie będzie wielkiej różnicy jak weźmiesz rurę i podłączysz w korytarzu. Chyba, że miałeś na myśli włożenie tej krótkiej rury na stałe w gniazdo w szafce i trzymanie jej tam jako "zestawu pierwszej pomocy" - to może ma sens, tylko trochę drogo: gniazdo, rura, końcówka...

Taki własnie miałem pomysł. To samo dotyczyło by wiatrołapu.

Dokładnie. Nogą włączasz szufelkę i bez schylania się podmiatasz szczotką co potrzeba. Dodatkowo nie ma problemu z tą malutką ilością piachu czy okruchów, która nigdy nie chce się łatwo wmieść na zwykłą szufelkę - szufelka od OC wsysa to.

Tak się zastanowiłem po prawie roku używania OC z szufelkami: w moim (i mojej żony) przypadku wygoda polega na właśnie braku konieczności schylania się - a czasem padania na kolana ;) Bo rzeczywiście szczotkę trzeba wziąć do ręki - tyle że nie zmiotkę, a zwykłą szczotkę na kiju.

Ale sądzę, że gdybyśmy nie mieli tych szufelek automatycznych, nic specjalnego by się nie stało - po prostu wygoda i tyle.

OK. Teraz kumam. Nie muszę się schylać za często. Pasuje mi :wink:

Nie kumam tylko czemu mężowi się podoba że żonę ciężko zastać pochyloną/padniętą na kolana... :lol: :lol: :lol:

Moje doświadczenia z korzystania szufelki są nieco inne. Piszę aby Ci co planują OC wzięli moje doświadczenia pod uwagę.

Mam szufelkę w wiatrołapie i w kuchni i używam ich sporadycznie. Problem polega na tym, że nie mam gdzie trzymać długiej szczotki na kiju do podmiatania, a małą zmiotką mi się nie chce. Zasadniczo odkurza się co tydzień i wtedy gruntownie się posprząta (to moja działka), a w kuchni żona codziennie coś tam podmiata i ściera na bieżąco. Jak ktoś ma miejsce na szczotkę lub lubi w kucki podmiatać to oczywiście szufelkę polecam bo w sumie czy na szufelkę typową czy do OC prawie bez różnicy.

:)

U mnie odkurza się co dzień: głównym powodem są dzieci, a najgłówniejszym najmłodsza pociecha ;) Do tego dochodzi pies.

Ponadto, ponieważ dom jest (niestety?) zdominowany przez kobiety (ja staram się mieszkać w pracy ;) ), kuchnia jest intensywnie użytkowana i nie ma dnia, żeby nie rozsypał się cukier czy kawa, albo żeby nie poleciały jakieś okruszki z chleba czy ciasta.

Generalnie odkurzacz nie nadąża czasem wystygnąć (t/j obudowa jednostki centralnej).

Szczotkę mamy w schowku na korytarzu - to jakieś 3.5 większego kroku z kuchni ;)

proszę o radę.

czy warto walczyć o jak najmniejszą ilość gniazd?

wychodzi, mi,że starczy mi jedno (!) na 90m2!, ale warunkiem jest zamontowanie gniazda w PODŁODZE!!!(nie moze być na ścianie, bo tam jest komin, moze być na podłodze przy kominie)

czy to praktyczne?

wtedy do najdalszych zakątków mam 8,5 m.

mogę zrobić 2 gniazda, ale wtedy odkurzanie nie bedzie tak wygodne, bo bedzie sie trzeba przełączać, czy tak?

proszę o radę.

czy warto walczyć o jak najmniejszą ilość gniazd?

wychodzi, mi,że starczy mi jedno (!) na 90m2!, ale warunkiem jest zamontowanie gniazda w PODŁODZE!!!(nie moze być na ścianie, bo tam jest komin, moze być na podłodze przy kominie)

czy to praktyczne?

wtedy do najdalszych zakątków mam 8,5 m.

mogę zrobić 2 gniazda, ale wtedy odkurzanie nie bedzie tak wygodne, bo bedzie sie trzeba przełączać, czy tak?

chyba wole w trakcie sprzatanie przelaczyc raz gniazdko niz mam sie petac z dluga rura a pozniej szukac dla niej miejsca do schowania ...

my mamy gniazdka na kominie bo rura przez 3 poziomy leci jednym z kanalow wentylacyjnych