Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

.. ..OC jest pewnie wygodny i ma swoje zalety, pytanie czy za te zalety wart zapłacić? Część ludzi płaci, a część woli odkurzacz za 150.

...

Jeden woli BMW a inny Poloneza ......

W większości przypadków to nie jest kwestia woli...

A tak na marginesie: BMW, jak również często wymienianego tutaj Mercedesa w życiu nie kupię - z własnej woli :)

A wracając do tematu: to jest podobnie jak z solarami - dużo ludzi ma, ale jak można przeczytać na forum - ich zakup normalnie się nie kalkuluje (przy obecnej cenie). Jak ktoś jest uczulony na punkcie rentowności i do tego ma ograniczone finanse, to po prostu odpuszcza. Z odkurzaczem nie jest sprawa tak prosta jak z solarami, bo jak wycenić przenoszenie odkurzacza z pokoju do pokoju, albo czystsze powietrze w salonie?

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dokładnie. Odkurzacz z definicji nie jest urządzeniem rentownym - przynajmniej w zastosowaniach nieprofesjonalnych.

Odkurzacz w domu dla nas ma służyć wygodzie.

A z wygodą jest różnie: jeden lubi drewniaki, inny musi mieć buciki z miękkiej skórki, jeszcze innemu wystarczą japonki - i każdy będzie happy.

I spróbujcie przekonać gościa, który kocha drewniaki, że japonki są lepsze.

Każdy będzie miał tyle samo argumentów za, ile druga strona przeciw.

Tak więc dyskusje w stylu: "czy warto mieć odkurzacz centralny" nie mają sensu z definicji. Rzecz gustu: jeden lubi jeansy, drugi woli sztruksy.

A moja babcia miotłą cały dom sprzątała i też było czysto.

Rzecz gustu: jeden lubi jeansy, drugi woli sztruksy.

Rozumiem, że uważasz, że to, że niektórzy lubią fruwający po domu kurz jest całkowicie uprawnionym "innym zdaniem"? :) (ale ładne zdanie mi wyszło - chyba 3 razy złożonego podrzednie z "że" dawno nie wymyśliłem :lol: )

No w sumie de gustibus... :lol:

A w ogóle to uważam że to, że inni zastanawiają się o tej porze nad tym, czy mają sens dyskusje o tym, jakim urządzeniem sprzątać dom, w którym z biegiem czasu pojawia się coraz więcej kurzu, co powoduje nawet tak dokuczliwe w dzisiejszych czasach alergie, jest jakimś potwornym nieporozumieniem, ponieważ pora, w której właśnie dopala się ta dzisiejsza dyskusja, w żaden sposób nie sprzyja formułowaniu jasnych i klarownych myśli, możliwych do odbioru przez osoby inne niż autor tychże, czego konsekwencją może być wystąpienie u czytelnika całej gamy reakcji emocjonalnych: od zniechęcenia, poprzez wstręt, obrzydzenie, aż po nazwanie głupkiem czy też palantem, bądź też innym krótkim, choć treściwym i jednoznacznym, słowem (i znowu, k..., rzecz gustu).

Dlatego idę spać.

Ponadto, ponieważ dom jest zdominowany przez kobiety , kuchnia jest intensywnie użytkowana i nie ma dnia, żeby nie rozsypał się cukier czy kawa, albo żeby nie poleciały jakieś okruszki z chleba czy ciasta.

nie żebym był przeciw OC - zrobiłem sobie instalację - ale użytkuję kuchnię codziennie i nie pamiętam kiedy mi się rozsypała kawa lub cukier...

moze dlatego że nie jestem kobietą? :roll: ;) - aha szufelkę planuję jedynie w wiatrołapie

Rzecz gustu: jeden lubi jeansy, drugi woli sztruksy.

Rozumiem, że uważasz, że to, że niektórzy lubią fruwający po domu kurz jest całkowicie uprawnionym "innym zdaniem"? :) (ale ładne zdanie mi wyszło - chyba 3 razy złożonego podrzednie z "że" dawno nie wymyśliłem :lol: )

O mamo! Nie mogę... Od urodzenia (no prawie) mam kontakt z tradycyjnym odkurzaczem i jakoś nie przeszkadzał mi nigdy "fruwający po domu kurz", co więcej - nawet go nie zauważałem :o (ale jestem w stanie uwierzyć, że coś takiego istnieje). Wcale nie dziwię się że BOHO nie zdzierżył - piszecie o tonach kurzu, o tonach jakie ważą wasze odkurzacze, normalnie jestem w szoku.

Ja również rozważam instalację OC, ale uważam, że to jest nie aż tak drogi luksus, a nie konieczność! Troszkę opamiętania.

A co do alergii... Alergie to raczej biorą się właśnie ze zbytniej sterylności otoczenia - potem takie dziecko (w szczególności), czy dorosły wychodzi na dwór i zewsząd atakują go nieprzyjazne bakterie i pyłki. Statystyki pokazują, że dzieci na wsi w znacznie mniejszym stopniu chorują na alergie niż dzieci z miasta. No ale to już zupełnie nie na temat...

..... O mamo! Nie mogę... Od urodzenia (no prawie) mam kontakt z tradycyjnym odkurzaczem i jakoś nie przeszkadzał mi nigdy "fruwający po domu kurz", co więcej - nawet go nie zauważałem :o (ale jestem w stanie uwierzyć, że coś takiego istnieje). ....

Od urodzenia (a urodziłem się całkiem sporo, niestety :cry: , lat temu) mam/miałem kontakt z z samochodami w których szyby opuszczało się kręcąc korbką a drzwi i bagażnik otwierało się kluczykiem. Absolutnie to mi nie przeszkadzało.

Teraz mam elektrycznie otwierane szyby i centralny zamek.

Stwierdzam - Jest łatwiej, wygodniej, lepiej.

..... O mamo! Nie mogę... Od urodzenia (no prawie) mam kontakt z tradycyjnym odkurzaczem i jakoś nie przeszkadzał mi nigdy "fruwający po domu kurz", co więcej - nawet go nie zauważałem :o (ale jestem w stanie uwierzyć, że coś takiego istnieje). ....

Od urodzenia (a urodziłem się całkiem sporo, niestety , lat temu) mam/miałem kontakt z z samochodami w których szyby opuszczało się kręcąc korbką a drzwi i bagażnik otwierało się kluczykiem. Absolutnie to mi nie przeszkadzało.

Teraz mam elektrycznie otwierane szyby i centralny zamek.

Stwierdzam - Jest łatwiej, wygodniej, lepiej.

No właśnie, i stąd się biorą niekończące się pyskówki... Nawet nie wiem czy jest sens odpisywać, bo pewnie znowu się zacznie.

Przecież nie napisałem, że OC nie jest lepszy, czy wygodniejszy. Ale jak ktoś pisze, że po mieszkaniu lata pełno kurzu podczas odkurzania, czy że odkurzacz jest za ciężki do noszenia po schodach, to tak jakby napisać, że korbką nie da się otworzyć okna w samochodzie. W każdym razie z mojej strony EOT.

Odnoszę wrażenie że w tej dyskusji bierze udział kilka osób które w odpowiedniej fazie budowy nie wykonały instalacji centralnego odkurzacza a teraz wykonanie jej jest już bardzo kosztowne. Czyli w praktyce uniemożliwia jej wykonanie bez poważnego remontu większości budynku. Uważają więc teraz, że w jakiś sposób muszą "umotywować" jego brak.

Posiadanie odkurzacza centralnego pomimo, że staje się to zwolna standardem (podobnie jak elektrycznie opuszczane szyby i centralny zamek w samochodzie - o czym pisałem wyżej) nie jest obowiązkowy.

Jeśli z jakichś powodów czy to finansowych czy też innych nie ktoś go nie posiada- to jego sprawa.

proszę o radę.

czy warto walczyć o jak najmniejszą ilość gniazd?

wychodzi, mi,że starczy mi jedno (!) na 90m2!, ale warunkiem jest zamontowanie gniazda w PODŁODZE!!!(nie moze być na ścianie, bo tam jest komin, moze być na podłodze przy kominie)

czy to praktyczne?

wtedy do najdalszych zakątków mam 8,5 m.

mogę zrobić 2 gniazda, ale wtedy odkurzanie nie bedzie tak wygodne, bo bedzie sie trzeba przełączać, czy tak?

Czy wyliczając te 8,5 metra brałeś pod uwagę, że od czssu do czasu musisz ściągnąc pajęczynkę z sufitu oraz ominąć stojący stół/lawę/fotel/itp.

Łatwo jest dokonać takich obliczeń w pustym pomieszczeniu (a jesze łatwiej na rysunku planu). W rzeczywistości musisz uwzględnić 2-3 metry zapasu.

Myslę, że Wowka to dobrze podsumował. Zwykły odkurzacz to nie tragedia, ale po co, skoro można lepiej?

A jesli chodzi o fruwający kurz, to nie chodzi mi akurat o alergię, i absolutnie się zgadzam, że wywołują ją zbyt sterylne warunki za młodu, tylko o to, że usuwając cały kurz poza dom, zamiast go wzbijac w powietrze po prostu lepiej sprzątamy, a więć możemy to robiź rzadziej ;)

Odnoszę wrażenie że w tej dyskusji bierze udział kilka osób które w odpowiedniej fazie budowy nie wykonały instalacji centralnego odkurzacza a teraz wykonanie jej jest już bardzo kosztowne. Czyli w praktyce uniemożliwia jej wykonanie bez poważnego remontu większości budynku. Uważają więc teraz, że w jakiś sposób muszą "umotywować" jego brak.

Posiadanie odkurzacza centralnego pomimo, że staje się to zwolna standardem (podobnie jak elektrycznie opuszczane szyby i centralny zamek w samochodzie - o czym pisałem wyżej) nie jest obowiązkowy.

Jeśli z jakichś powodów czy to finansowych czy też innych nie ktoś go nie posiada- to jego sprawa.

Chyba trafiłeś w sedno :wink: