Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Alergicy to moze istnieli , ale kto by tam slyszal o alergiach i alergenach , o odczulaniach .

Nie, to nie tak. Naprawdę np przed rewolucją przemysłową nie było praktycznie alergii. Powiedzmy że 200 lat temu wogóle, przed wojną prawie wcale a ostatnio kilkadziesiąt procent populacji. Alergię teoretycznie odkryto w 1906 r.

Do sprzatania to nikt nie zastapi naszej pani Marii. Dostalam wycene odkurzacza centralnego i maz mi przeliczyl ile lat za to Pani Maria moze przychodzic i to nie tylko do odkurzania,ale prania, mycia okien i co najwazniejsze do prasownia... :lol:

Tak jak pisałem, odkurzacz centralny to fanaberia.

200 lat temu nie bylo odkurzaczy w ogole, przed wojnę chyba też niewiele, obecnie masowo spotykany ....

są tu jakieś analogie do alergii mi się wydaje .... ?;-)

rozumiem, że jak się myję w umywalce, a nie w wiadrze to również fanaberia ....

czyli np. NOMI to właściwie high-end'owy sklepik,

O jakich fanaberiach tu mowa?

Chcę mieć odkurzacz centralny to mam. Nie chcę go mieć z jakiegoś tam mniej czy więcej uzsadnionego powodu, to nie montuję i już.

Chcę mieć zamek centralny w samochodzie to kupuję wózek z tą opcją.

Lubię biegać dookoła samochodu z kluczykami by otworzyć drzwi pasażerowi.

To biegam i tyle.

Ps. Mam odkurzacz centralny od 3 lat. Poprzednie czterdzieści kilka lat obywałem się bez niego. Wystarczała najpierw"samobieżna" szczotka Kaska, potem odkurzacz - jamnik Zelmer, potem cośtam, cośtam :) , potem wodniak Vax.

Gdybym budował ponownie to także z instalacją odkurzacza.

Widzę wyższość takiego rozwiązania.

Dostalam wycene odkurzacza centralnego i maz mi przeliczyl ile lat za to Pani Maria moze przychodzic i to nie tylko do odkurzania,ale prania, mycia okien i co najwazniejsze do prasownia... :lol:

Troche marudzilam, na co moj mąz zagral jeszcze ostrzej i zapytal ile ksiązek moge sobie za to kupic,...ech,,,, chyba nie bedzie u nas odkurzacza centralnego :p

A inne rzeczy też tak przeliczasz? Np. ile książek kupiłabyś za elektrycznie otwieraną bramę wjazdową i garażową? Albo ile lat prenumeraty jakiegoś opiniotwórczego miesięcznika literackiego (jest jeszcze taki?) byłoby za piękne drzwi? A ile razy możnaby iść do teatru na Warlikowskiego zamiast tych cudownych kafelków z Hiszpanii?

Tak ogólnie jak się nad tym zastanowić, to za taką fanaberię, jaką jest dom możnaby zastać cholernie kulturalnym człowiekiem...

Hmmm... No ale to już Fromm... A na jego książki mnie nie stać, więc nie przeczytałem. Wszystko przez ten cholerny odkurzacz.... :evil:

A patrząc na zagadnienie mniej filozoficznie, a bardziej matematycznie, to mi wychodzi 29,1699999 wizyt naszej Pani Leny. Czyli ok. pół roku. Więc albo macie cholernie tanią Panią Marię, albo cholernie wielkimi diamentami chcieliście inkrustować rączkę od odkurzacza.

No jest jeszcze opcja, że po Twój Mąż wykorzystał sławne zdolności matematyczne płci pięknej aby ordynarnie Cię zrobić w bambuko, gdyż bał się tego, że jemu wciśniesz w garść to cudo i każesz sprzątać ;)

No jest jeszcze opcja, że po Twój Mąż wykorzystał sławne zdolności matematyczne płci pięknej aby ordynarnie Cię zrobić w bambuko, gdyż bał się tego, że jemu wciśniesz w garść to cudo i każesz sprzątać

I to jest bardzo prawdopodobne ;)

Ja też z tego samego powodu się początkowo opierałem.

I to, że w końcu się zdecydowaliśmy, wcale nie uważam za fanaberię - odkurzacz centralny okazał się bardzo przydatną, pożyteczną i fajną sprawą. A wszyscy Ci, którzy nie mają i wiedzą lepiej że nie warto tego mieć, są jak księża rozmawiający o seksie - coś tam niby słyszeli, ale bardziej to wyobraźnia, niż fakty ;)

...

A inne rzeczy też tak przeliczasz? Np. ile książek kupiłabyś za elektrycznie otwieraną bramę wjazdową i garażową? ..

A ile byłoby pasztetowej za kilogram krakowskiej suszonej? :wink:

Dostalam wycene odkurzacza centralnego i maz mi przeliczyl ile lat za to Pani Maria moze przychodzic....

A tak swoją drogą to właściwie ile za cenę odkurzacza centralnego Pani Maria może przychodzić?

hehehe, alez Wy sie unosicie.

Ja tylko pisalam jak moj stary sie opiera OC.

Ale wchodząc w Waszą retoryke, Wasza Pani Lena musi byc cholernie droga, jelsi placisz jej za okolo pol roku okolo 15 tysiecy. Bo na tyle ja dostalam wycenę i o tej kwocie dystkutowalam z maloznkiem :p

Tak, juz mam,ze kupuje i czytam ksiażki hurtowo , wiec moj mąz kusil mnie wykupieniem jednorazowym calej przechowalni w merlinie, bo wiedzial,ze mnie to kręci.

Ale jako projektant wnetrz jestem rownież czula na umywalki Antonio Lupi, wyroby Luxwood'a i baterie Starck'a, wiec nie bede polemizowac ile ksiazek kupilabym za porzucenie moich snobistycznych fanaberii, bo to nie ma sensu.

Przepraszam wszystkich posiadaczy odkurzacza centralnego, nie chcialam Was urazic, glupimi tekstami mojego starego :)

OK. Utrzymując dalej "żartobliwą" konwencję ciągnę temat.

....

...... okolo 15 tysiecy. Bo na tyle ja dostalam wycenę i o tej kwocie dystkutowalam z maloznkiem :p

Łał .... :o Musisz mieszkać w ponad 1000 metrowej REZYDENCJI skoro aż tyle miała by kosztować instalacja......

Przeciętny koszt w przecietnym budynku nie powinien przekroczyć 4000 zł.

Jeśli się zamówi z montażem to nawet na podatku Vat można zaoszczędzić. Wówczas stawka może wynosić za całość nie 22 a 7% .

(ja przed trzema laty zmieściłem się w kwocie 3100 zł brutto - dom 280 m2, 6 gniazd + 2 szufelki.

W twoim przypadku, z wyliczenia, może wynikać, że Twój dom jest 4X ponad przeciętny.

Swoją drogą to jeśli Pani Maria, jak piszesz jest wynajęta...

nie tylko do odkurzania,ale prania, mycia okien i co najwazniejsze do prasownia...

To i płaca za pucowanie takiej powierzchni domu (że o prasowaniu nie wspomnę) winna być również godziwa.

15 000 zł brutto za 6 miesięcy takiej pracy, to stanowczo zbyt mało :)

Pozdrawiam

Sądzę, że dużo "przestrzelona"

Stara prawda, że najlepiej "doi" się znajomych. :evil:

Najdroższa jednostka centralna z oferty BEAM kosztuje niewiele ponad 4000 zł brutto (z vat22%). Przy założeniu, że kompleksowo usługę wykonuje firma to wówczas vat może wynosić 7% i w związku z tym cena spada o około 700 zł. Jest to jednostka dla biur i pensjonatów z możliwością instalacji aż 20 gniazd.

Dla przeciętnego domu polecane są jednostki za kwoty poniżej 3000 zł (z vat22).

Oczywiście, dodać należy jeszcze koszty samej instalacji oraz robocizny.

Oksymoron - pytanie.

Czy wyliczenie Waszego znajomego dotyczyło wykonania instalacji w budynku będącym w trakcie budowy?

Czy też już mieszkacie i zamierzaliście "pruć" ściany, zrywać podłogi, glazurę by położyć instalację?

Przy tej drugiej wersji kwota 15 000 zł może być stanowczo niedoszacowana.

Pozdrawiam.

no nasz dom jest jeszcze w fazie papierowej , wiec jak najbardziej chodzilo o nowa inwestycje,a nie prucie i kucie w zamieszkalym domu...

"Producent Fawas, typ Silentium 562 ES, silnik Ametek-Lamb, bez akcesoriów do sprzątania, gniazda Euro-Top" - kopia z oferty mojego znajomego slowo w slowo. Mial nam caly dom budowac,ale.... :evil:

Czy wyliczenie Waszego znajomego dotyczyło wykonania instalacji w budynku będącym w trakcie budowy?

Czy też już mieszkacie i zamierzaliście "pruć" ściany, zrywać podłogi, glazurę by położyć instalację?

Pozdrawiam.

Otóż to. Gdybym się budował, to zaryzykowałbym 5tys na instalację, ale prucie ścian i remontowanie całego istniejącego już domu, to fanaberia. Tym bardziej, że nie mam ani jednej, nawet malutkiej alergii. :-)

Pozdrawiam.

Otóż to. Gdybym się budował, to zaryzykowałbym 5tys na instalację, ale prucie ścian i remontowanie całego istniejącego już domu, to fanaberia. Tym bardziej, że nie mam ani jednej, nawet malutkiej alergii. :-)

Wielokrotnie w licznych na tym forum watkach o odkurzaczach pisałem, że:

- przeciwnikami takich odkurzaczy są osoby które z powodu negacji tego urządzenia, nieznajomości lub gapiostwa, nie wykonały w odpowiednim czasie instalacji.

- jeśli w fazie budowy ktoś nie połozył instalacji, to już tego na 95% nigdy nie zrobi. Jest to możliwe bez konieczności przeprowadzenia generalnego remontu, tylko w przypadku posioadania domu jednokondygnacyjnego z pełnym podpiwniczeniem.

Janie - W związku z powyższym, twoje wypowiedzi negujące sens intalacji odkurzacza centralnego są raczej nie na miejscu.

O tym, iż o tym, że swój dom już wybudowałeś w tym wątku napisałeś dopiero teraz.

Napisałeś:

fanaberia

Uczciwie byłoby gdybyś napisał:

Fanaberia - dla osób które już zamieszkują dom bez uprzednio położonej instalacji.

Dyskusja, z przyczyn zasadniczych o których wszystkim (a przynajmniej większości) wiadomo, dotyczy domów projektowanych lub będących w trakcie budowy.

Pozdrawiam

no nasz dom jest jeszcze w fazie papierowej , wiec jak najbardziej chodzilo o nowa inwestycje,a nie prucie i kucie w zamieszkalym domu...

"Producent Fawas, typ Silentium 562 ES, silnik Ametek-Lamb, bez akcesoriów do sprzątania, gniazda Euro-Top" - kopia z oferty mojego znajomego slowo w slowo. Mial nam caly dom budowac,ale.... :evil:

W necie cena tego urządzenia wynosi 4900 zł z 22%Vat.

Ten typ zalecany jest do powierzhni do 800 a nawet do 1000 m2.

Czyżby pisząc o sporej rezydencji miałem jednak rację? :wink: