Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

można mieć jednostkę centralną bez rozprowadzania rur po domu , czasami wystarczy jedno gniazdko

Ten nie wymaga rozprowadzania rur - jedno gniazdko.

http://www.borysowski.com/odkurzacze/okno,bravo.htm

A ten już wymaga rozprowadzenia rur w ścianie.

http://www.borysowski.com/odkurzacze/okno,qb.htm

Świetny pomysł dla istniejących, remontowanych domów.

Nie.

- kupuję rzeczy, które oszczędzają albo czas albo pieniądze. OC jest kosztochłonny a odkurza się nim tyle samo czasu co zwykłym odkurzaczem.

- zamiast rozciąganych po mieszkaniu rur zamierzam kupić odkurzacz z filtrem wodnym oraz z fukcją czyszczenia parą, co pozwoli doczyścić twarde powierzchnie gresowe

- do odkurzania kuchni, okolic stołu, blatów jest taki odkurzaczyk bezprzewodowy lekki, łatwy i wiszący pod ręką.

I tak wydając 2 i pół tysia będę miała wszystko dokładnie odkurzone, umyte szyby, umyte kafle, oczyszczone blaty i żadnych rur do ciągania.

W tym wątku prawie 80% osób zagłosowało za odkurzaczem centralnym? Czyżby wszyscy sprzedawcy takich odkurzaczy dowiedziało się, że jest takie głosowanie na tym forum?

Moje zdanie: lekka przesada, wystarczy zwykły odkurzacz a jeżeli ktoś jest alergikiem to są np. wodne.

A tak to życie w środowisku za bardzo sterylnym, za czystym jest niezdrowe chyba, że się jest jak świętej pamięci Michael J.

zawsze jest jakieś ale... nie wiem jak dla was ale dla mnie największym konkurentem dla CO jaki pojawia się na rynku jest samobieżny mały i cichy odkurzacz np. simensa -- sam się opróżnia, ładuje i co najważniejsze sam odkurza :) może początkowe modele nie będą pozbawione wad ale zakładam że jak ze wszystkimi nowinkami potrzeba czasu by dopracować produkt finalny --- może jeszcze po schodach nie chodzi ale do parterówki bez progów może być :D

Od dawna interesuję się odkurzaczami automatycznymi i jak dotąd bardzo wiele się o nich dowiedziałem. Myślę że jeśli ktoś chciałby się czegoś o nich dowiedzieć ode mnie to raczej nie ma takiego pytania na jakie nie umiałbym odpowiedzieć (oczywiście chodzi mi tu o czysto funkcjonalne aspekty). Jestem zwolennikiem odkurzaczy centralnych ale tylko wtedy gdy ktoś "nie uznaje" odkurzaczy automatycznych. Uważam że żaden odkurzacz nie jest pozbawiony wad. Odkurzacz centralny też może mieć wady, np. długie rury które mają wiele "ostrych" załamań - może w tych załamaniach gromadzić się brud i kurz co w konsekwencji prowadzi do namnażania się roztoczy i zarodników grzybów. Oczywiście powietrze to wydmuchiwane jest na zewnątrz więc nie wdychamy tego co w rurach może się znajdować. Są specjalne chusteczki nawilżone specjalnym specyfikiem, które po prostu wciąga się do węża i przemierzając prawie całą instalację (bo gniazdek odchodzących do głównego pionu OC mamy zazwyczaj kilka) oczyszczają one rury, odświeżają, zabijają roztocza itp. Widziałem je gdzieś w jakimś amerykańskim sklepie internetowym. Mogą być też dostępne na ebay'u.

Co do odkurzaczy wodnych to polemizował bym z tym czy są one rzeczywiście idealnym rozwiązaniem dla alergików. Wodę trzeba wylewać po każdym użyciu, dokładnie myć wszystkie filtry, rurki, przegrody w pojemniku i wiele innych elementów odkurzacza co zabiera sporo czasu, którego jak wiadomo w dzisiejszych czasach nie ma za wiele zwłaszcza jak ktoś pracuje zawodowo. No chyba że ktoś lubi się "bawić" odkurzaczem no to polecam. Odkurzacz wodny jest też dużo cięższy (ok. 10kg) także nie wiem czy nie lepiej "ciągać za sobą rurę" jak to napisała moja przedmówczyni. Myślę że jest ona lżejsza (a jest? nie wiem...). Na dodatek odkurzacz wodny wydziela taką mgiełkę z wody która dodatkowo nie potrzebnie nawilża nam powietrze w domu. Jak wiadomo, szczególnie w zimie gdy ogrzewamy dom, roztocza które żyją w dywanach uwielbiają wilgoć i ciepło (składaja wtedy najwięcej jaj).

Ja jednak jestem zwolennikiem odkurzaczy automatycznych. Myślę że jak na dzisiejsze czasy to są one dopracowane bardzo dobrze. Najlepszy moim zdaniem jest Samsung Hauzen VC-RE70V/VC-RE72V (w Korei Płd.), Samsung SR9630 (dostępny tylko we Włoszech) lub nowość Samsunga przedstawiona dopiero co na IFA 2009 (początek września): Samsung Furot II (nie wiem czy to nie to samo co Samsung Hauzen VC-RE70V). Samsung Hauzen VC-RE70/72V są dostępne na ebay.pl (w Korei Płd.) w cenie ok. 1300-1400zł.

Wszystkie powyższe modele różnią się kolorem ceną i funkcjami.

Samsung VC-RE72V ma ulepszony system czyszczący, jest podobno cichszy, ma ulepszony system nawigacji i głosowe komendy błędów (niestety w j. koreańskim). Włoski model ma dodatkowy program. Wszystkie powyższe modele Samsung'a mają wbudowaną od góry kamerę która "widzi" sufit i w ten sposób skanuje wnętrze, porusza się przy tym w charakterystyczny sposób, a nie tak jak inne roboty "random - swobodnie" (np. Roomba, Karcher/Siemens czy nawet Electrolux) dzięki czemu odkurza każde miejsce tylko raz nie powtarzając w tych samych miejscach (np. Roomba, Karcher/Siemens czy nawet Electrolux). Robot ma automatyczną stację dokującą do której podjeżdża żeby się doładować nie tylko na koniec odkurzania ale także w trakcie (w przeciwieństwie do Roomby), opóźnienie startu (o 12 godzin), pilot IR, zmywalny filtr HEPA H11, dwie szczotki boczne (Roomba ma tylko jedną a Trilobite czy Karcher/Siemens wcale), hybrydową szczotkę główną (z włosiem i gumą podobnie jak Roomba), czujniki IR (podczerwień) zapobiegające uderzeniu w przeszkodę (niestety nie są to czujniki takie jak w Trilobite (ultradźwiękowe) które "widziałyby" np. czarne nogi stołu, fortepianu => Samsung uderza w czarne nogi, Electrolux nie, ale z drugiej strony to też zaleta: zwierzęta domowe źle reagują na ultradźwięki - działają na nie odstraszająco, a podczerwień jest im obojętna). Tak więc zasadniczą różnicą między Samsungami a Electrolux'em, Trilobite'em, Siemensem VSR8000 Sensor Cruiserem czy Karcherem RC3000 Robocleanerem (pomijając już Roombę) jest to że odkurza on naprawdę inteligentnie nie marnując baterii na odkurzanie tych samych miejsc (tak jak Roomba). Uważam że nie warto marnować pieniędzy na Roombę jak za tą samą kwotę można mieć naprawdę inteligentne urządzenie. Zresztą podaję link do obejrzenia filmiku na youtube przedstawiającego Samsung'a VC-RE70V:

A tu można zobaczyć wizualizację technologii:

Oczywiście przy takim odkurzaczy nadal trzeba mieć odkurzacz tradycyjny lub ręczny akumulatorowy/elektryczny (jakiś mały) chociażby do odkurzania sofy, schodów (chyba że dom parterowy) czy samochodu (można jeździć do myjni lub odkurzać samochodowym:)). Mam nadzieję że Samsung nie "spocznie na laurach" i w końcu zaprezentuje również coś podobnego do irobot DirtDog oraz Scooba. Proszę oczywiście nie brać mnie za przedstawiciela Samsunga lub kogoś podobnego (zresztą polski Samsung nie ma w ofercie tych odkurzaczy).

Pozdrawiam.

Ameryka to nie wykładnik :) - tam wszyscy robią to co sąsiad :D tylko z tą różnicą że musi być większe albo droższe !!!

co do zanieczyszczeń w rurach instalacji odkurzacza centralnego to zawsze można po jakimś czasie sprawdzić co się tam zalęgło - choćby za pomocą kamery rewizyjnej :) znajomy który trudni się takimi instalacjami używa jej wprawdzie do wykrywania usterek po tym jak np tynkarze albo inni magicy uszkodzą instalację :D ale można jej chyba użyć do kontrolowania czystości rur

wszystko kwestia chęci i sprzętu :D

Przed wylewkami rozlozylismy instalację: 4 gniazda + 1 szufelka + robocizna= 900zl. Stwierdzilismy, że jednostkę zakupimy gdy będzie nas na nia stac, ale w trakcie wykonczeniówki wykończyliśmy nasz stary odkurzacz i chyba będę miała centralny szybczej niż myślałam :wink: . Znajomi maja od roku i są b. zadowoleni.

Przed wylewkami rozlozylismy instalację: 4 gniazda + 1 szufelka + robocizna= 900zl. Stwierdzilismy, że jednostkę zakupimy gdy będzie nas na nia stac, ale w trakcie wykonczeniówki wykończyliśmy nasz stary odkurzacz i chyba będę miała centralny szybczej niż myślałam :wink: . Znajomi maja od roku i są b. zadowoleni.

a to dobry pomysł jest! i koszt w sumie znośny.

No dobra.

Nie ma odkurzacza cyklonicznego bez worka. Każdy z tych tzw. cyklonicznych posiada tzw. worek odwrócony. Nie sądzę, że tu jest miejsce na opisywanie tych szcegułów. Istotniejsze jest jednak ilo stopniowa jest turbina.

BEAM posiada silniki amerykańskiej firmy Ametek Lamb.

Coś mi się wydaje, że mój przedmówca coś gdzieś słyszał lub ewentualnie ktoś go wymienionym przez niego uszczęśliwił choć i tak marki nie podaje.

Niestety nie jest to do końca prawda Vacu Maid jest pełnym cyklonem bez worka odwróconego i też ma silnik Ameteca np. modele S1570 compact

Większość amerykańskich odkurzaczy posiada silniki firmy Ametek.

Oferowane przeze mnie jednostki Vacuflo także. Zarówno modele TC z prawdziwie cykloniczna separacja zanieczyszczań ( bez filtrowe) jak i te tańsze FC z filtrem mechanicznym.

P.S.

Cyklon w odkurzaczach z workiem odwróconym jest niejako przypadkowy. Chodzi o to by zminimalizować opory rozpędzonego powietrza. Gdyby je wpuścić pod kątem prostym na przeciwległą ścianę to odkurzacz zamiast odkurzać potwornie by hałasował. Taki cyklon separuje niewiele zanieczyszczeń, wszystkie brudy zatrzymuja się na worku co z kolei prowadzi do jego zapychania.

KIBITO - mnie możesz zamówić usługę czyszczenia instalacji centralnego odkurzania.