Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

To jeszcze może ode mnie pytanie.

Jednostkę centralną chcę kupić dopiero na późniejszym etapie i w tej chwili nie wiem jeszcze "for siur", co to będzie za jednostka. Obecnie chcę rozłożyć same rury i jeden problem mi się pojawił.

Jednostkę centralną planuję umieścić w garażu, w narożniku pomieszczenia, do dyspozycji mam dwa narożniki możliwe do wykorzystania.

1) narożnik w kącie tworzonym przez wewnętrzne ściany budynku (nośne), wg konsultanta Beama rozwiązanie to jest złe, ponieważ jednostka centralna zamontowana tutaj będzie bardziej słyszalna wewnątrz budynku, dodatkowo będzie potrzebne ok. 4m rury do wyrzutu powietrza na zewnątrz.

2) narożnik po drugiej stronie garażu, przy zewnętrznej ścianie, kąt będzie schowany za drzwiami łączącymi garaż z resztą domu. Miejsce byłoby idealne gdyby nie dwa "ale":

- między ścianą a otwartymi drzwiami będzie jakieś 40cm. Nie za mało?

- potrzebna byłaby jednostka centralna z króćcem wylotowym położonym z lewej strony (patrząc na odkurzacz), konsultant Beama stwierdził,że ich odkurzacze mają zawsze z prawej i się nie da. Co Wy na to?

J.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

1) Jeżeli to są ściany nośne wykonane z ceramiki to jednostka nie będzie słyszalna w domu. Jeżeli to jest ściana z gazo-betonu to istnieje taka możliwość. Jednak i tak zostanie na pewno zagłuszona przez szum powietrza na wlocie ssawki przy wężu. Nasuwa się też pytanie czy jest to ściana granicząca z np. sypialnią czy może kuchnia lub łazienką, w drugim i trzecim przypadku "słyszalność" jest be znaczenia.

Nie widzę też różnicy czy to będzie dodatkowe 4m rury wyrzutowej czy ssącej. opory będą raczej te same.

2) 40 cm na jednostkę jest na styk, dodatkowo należy pamiętać że jednostka zajmuje ok 60 cm ściany w poziomie. Jednostki prawie wszystkich firm mają wyloty z prawej strony. Natomiast na pewno się da :-)

1) Jeżeli to są ściany nośne wykonane z ceramiki to jednostka nie będzie słyszalna w domu.

Ściany z ceramiki, w dodatku przylegające pomieszczenia to odpowiednio: parterowa łazienka (i dalej za nią hall) oraz masyw kominowy a za nim pomieszczenie gospodarzce, więc jak rozumiem, tu nie ma żadnego problemu? Po samej ścianie (przypominam: nośna) też nie będą się wibracje przenosiły na poddasze? Ściana nie jest ciągła, jest przedzielona stropem monolitycznym, w dodatku dość grubym, ale jednak bezpośrednio nad tym odkurzaczem jest pokój jak najbardziej użytkowy.

Nie widzę też różnicy czy to będzie dodatkowe 4m rury wyrzutowej czy ssącej. opory będą raczej te same.

Tutaj dyskutując z przedstawicielem Beama zgłaszałem to samo "ale" na co on twierdził, że opory wylotu są o wiele bardziej dławiące dla ciągu niż te po stronie ssawnej. Szczególnie logicznie to dla mnie osobiście nie brzmi, ale z drugiej strony... W każdym razie nikt mi nie każe tego wyrzutu robić rurką fi50, spokojnie mogę tam dać normalny kanał wentylacyjny 7x14, miejsce mam.

2) 40 cm na jednostkę jest na styk, dodatkowo należy pamiętać że jednostka zajmuje ok 60 cm ściany w poziomie. Jednostki prawie wszystkich firm mają wyloty z prawej strony. Natomiast na pewno się da :-)

Czyli z tym wylotem z prawej strony jednak jest problem. W dodatku w tym przypadku "na styk" może niestety oznaczać jednostkę obijaną regularnie ciężkimi p/pożarowymi drzwiami (tak, wiem, odbój można dać, ale ryzyko zostaje) no i o ile dobrze rozumiem Twoje "da się :-)", o ile w pierwszej wersji mam może i 4m rury wylotowej, ale jest to prosta szerokachna rura, tak tutaj muszę przeboleć po pierwsze 4m dłuższy ciąg ssawny, po drugie wylot zawracający o 180 stopni, tak?

J.

Twoje "da się ", o ile w pierwszej wersji mam może i 4m rury wylotowej, ale jest to prosta szerokachna rura, tak tutaj muszę przeboleć po pierwsze 4m dłuższy ciąg ssawny, po drugie wylot zawracający o 180 stopni, tak?

Tak masz rację. Należy tez pamiętać że tzw. "samoczyszczący" filtr dodatkowo zwiększa opory dla przepływu powietrza.

Zresztą opory zawsze liczę od najdalszego gniazda do gniazda wylotowego, a nie tylko do jednostki (jak zalecają niektórzy). Prawda jest taka że jeśli instalacja jest wykonywana na stanie surowym jako pierwsza (przed innymi) to przy doborze jednostki bierze się pod uwagę raczej ilość gniazd a nie długość rurociągu ponieważ ten z reguły nie przekracza 45mb.

Dla jednostek Vacuflo których jestem dystrybutorem długość rury wylotowej może dochodzić do 10mb bez zwiększania średnicy. Pozwala na to konstrukcja i trwałość zastosowanej turbiny.

Dla jednostek Vacuflo których jestem dystrybutorem długość rury wylotowej może dochodzić do 10mb bez zwiększania średnicy. Pozwala na to konstrukcja i trwałość zastosowanej turbiny.

O, właśnie, jeszcze jedno pytanie: jak to jest z tymi średnicami. Rury będę montował w stanie surowym, mógłbym dać między jednostką centralną a trójnikiem rozdzielającym część parterową od pionu prowadzącego na poddasze rurę o "oczko" grubszą, ta grubsza rura to by były pierwsze dwa metry instalacji (mniej więcej), za nią nawet w najdłuższym odcinku nie byłoby więcej niż jakieś 4m (bez doliczania kolanek). Warto?

Jakiej średnicy jest wlot na jednostce centralnej?

J.

Według mnie nie warto, bo nawet jeśli zyskasz na przepływie to stracisz na tulei redukującej, jeśli taka posiadasz.

Jeśli mowa o "moich"to króciec przyłączeniowy ma średnicę 50mm, jest to i tak bez znaczenia ponieważ w Vacuflo łączenie jest przez gumowa tuleję nakładana na rurę i kruciec. Dzięki temu ewentualne drgania jednostki nie są przenoszone na instalację.

P.S.

Możemy tak deliberować w nieskończoność, najlepiej zadzwoń: 601-781-801

pytanie do speców od odkurzaczy.

Co takiego jest w jednostce centralnej że kosztuje 2-3tyś zł?

Też chętnie bym się dowiedział, mam nadzieje że to koszt silnika bo jest taki super :lol: . Bo reszta jak oglądałem z bliska to tylko kawałek blachy i plastiku. No chyba, że policzymy marże. Do mnie przyszedł odkurzacz z uszkodzoną płytką sterującą, a że plomby nie było a ja ciekawski więc rozkręciłem żeby zobaczyć co to z ustrojstwo. Płytka prosta jak budowa cepa, zabawki za 10zł mają czasem bardziej skomplikowane układy, no ale w sumie do takiego odkurzacza nic więcej nie trzeba, prosta to dobrze, nie ma co się psuć. Dogadałem się z firmą, że oni mi przyślą płytkę a ja ją wymienię, żeby się nie bawić w wysyłanie,serwis itd. Najbardziej zdziwiła mnie cena na fakturze za taką płykę coś ponad 200zł :o , a to tylko mostek na 4 diodach i małe trafo plus przekaźnik, no to jak na pozostałych częściach mają podobne narzuty to się nie dziwię cenie :lol:

Powiem tak, od kilku miesięcy użytkuję "zwykły" odkurzacz Zelmer o mocy 1500W podłączony do instalacji centralnego odkurzacza i sprawuje się super. Nie zauważam dużej różnicy w sile ssania odkurzacza podłączonego przez system centralny i bez. Odkurzacz stoi na specjalnej półce w kotłowni, trochę było kombinowania z podłączeniem rur bo średnice oczywiście inne, sam zrobiłem przekaźnik włączający odkurzacz po włożeniu rury do gniazdka i mam 2k zł w kieszeni. Nie wiem jak sprawowałaby się oryginalna jednostka centralna ale ja z efektu jestem zadowolony. Trzeba tylko regularnie czyścić worek na kurz.

Dodam, że używam 4 gniazd i długości rur pomiędzy gniazdem a jednostką centralną nie są dłuższe niż 4m.

Powiem tak, od kilku miesięcy użytkuję "zwykły" odkurzacz Zelmer o mocy 1500W podłączony do instalacji centralnego odkurzacza i sprawuje się super. Nie zauważam dużej różnicy w sile ssania odkurzacza podłączonego przez system centralny i bez. Odkurzacz stoi na specjalnej półce w kotłowni, trochę było kombinowania z podłączeniem rur bo średnice oczywiście inne, sam zrobiłem przekaźnik włączający odkurzacz po włożeniu rury do gniazdka i mam 2k zł w kieszeni. Nie wiem jak sprawowałaby się oryginalna jednostka centralna ale ja z efektu jestem zadowolony. Trzeba tylko regularnie czyścić worek na kurz.

Dodam, że używam 4 gniazd i długości rur pomiędzy gniazdem a jednostką centralną nie są dłuższe niż 4m.

:o Nie no, Ty dobry jesteś! :lol:

Jest to jakies rozwiazanie, ale troche ryzykowne... zwykly odkurzacz ma mniejsza moc i slabiej ssie, przez to latwiej o zatkanie rur... Sam nad tym myslalem jak juz zamieszkam, ale nie wiem czy sie na to zdecuduje.

Qrcze, to jest pomysł.

Proponowali mi grilla gazowego, użyłem palnika - było szybciej .

To po co przepłacać?

Grill gazowy 2500

Palnik 120

Glazurę tez można wybrać 2 gatunek (3 jest do bani) jest taniej i różnicy nie widać.

Dom mogłem przykryć dachówka dałem papę, tez nie cieknie.

Samochód dowiezie cię wszędzie, rower i autobus też. Nawet szybciej.

Suszarki do włosów tez maja 1500W ciekawe czy jak podłączysz z rurę z drugiej (tylko trzeba koniecznie dołożyć worek przed silnikiem, chyba że chcemy aby kurz został od razu spopielony) strony to będą mogły pracować jako odkurzacze, a po odłączeniu rury jako farelki? To dopiero oszczędność.

Tak można ze wszystkim :lol:

Tak naprawdę zyskałeś jedynie ciszę.

Recyrkulację kurzu masz nadal.

Worki pozostały (sukcesów z ich kupnem za np. 3 lata)

Spadek mocy ssącej wraz z ich zapełnianiem tez.

Opróżnianie jednostki ok. 10 razy częściej

Zużycie turbinki w Zelmerku tez szybsze.

Przepływ powietrza raczej mizerny

Ciekawy jestem jak zmierzyłeś mos ssącą.

Moc silnika ma znaczenie, ale bym jej nie przeceniał. Moc odkurzaczy mierzy się w Air Wattach. Tutaj liczy się kąt nachylenia łopatek turbiny i jej średnica. (tak jak samochodach przełożenia)

To tylko kilka luźnych uwag. Poza tym zgadzam się że ktoś tu zdziera. Należy tylko pamiętać że prawo patentowe w USA i EU jest dość rygorystyczne i za wszystko trzeba płacić właścicielom myśli techniczej. (czyli za każdy detal). Do tego dochodzi logistyka importerów i nas dystrybutorów. Może jak popularność wzrośnie to się zmieni.

Niestety "zelmerowcy" :lol: obniżają to zainteresowanie.

P.S.

Tak naprawdę, to jeden Pan już pisał o takim rozwiązaniu, a potem przestał (nagle).

Jest to jakies rozwiazanie, ale troche ryzykowne... zwykly odkurzacz ma mniejsza moc i slabiej ssie, przez to latwiej o zatkanie rur... Sam nad tym myslalem jak juz zamieszkam, ale nie wiem czy sie na to zdecuduje.

Mam odkurzacz Kress, taki niby przemysłowy, za kilkaset zł. Spalił się w nim silnik o mocy 1200W. Kupiłem nowy a przy okazji dowiedziałem się ze dokładnie ten silnik (produkcji Ametek) występuje w większości odkurzaczy centralnych. Jeśli ktoś kiedyś rozbierał jakiś odkurzacz to wie że składa się on tylko z silnika i obudowy. I dlatego koledze ten Zelmer działa jako centralny - ma jedynie znacznie mniejszy worek.

Używam odkurzacza centralnego od pond 5 lat. Teraz buduję dom - to urządzenie było jedynym pewnikiem na etapie projektowania. Jesteśmy zachwyceni. Pojemnik opróżniam raz na 6 - 7 miesięcy, jest cichy, nie ma z nim ABSOLUTNIE żadnych problemów - nigdy się nie zepsuł, nigdy nie zawiódł. Moja mama w tym czasie kupiła kilka odkurzaczy (takich zwykłych) i teraz robiąc remont domu zakłada odkurzacz centralny.:) Szczerze polecam. A! I żadnych robali, grzybów ani pleśni nie zaobserwowałam. Wszystko jest OK