Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

Witam, my też (na razie SSZ) planujemy centralny.

W naszym domu wystarczą dwa gniazda i szufelka w kuchni. W wiatrołapie najpierw chciałam mieć też szufelkę, potem stwierdziliśmy, że za cenę szufelki kupimy ręczny odkurzacz akumulatorowy, który będzie stał w łazience na dole , na ładowarce. Mamy taki mały philipsa-córka sprząta nim wszystkie możliwe paproszki, i śmieci.

Za rozłożenie instalacji hydraulik zawołał 1000 zł z materiałem, więc chcemy to zrobić sami.

Pytanie do już posiadających instalację- gdzie zakupiliście rury ?

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam

Będą u mnie montowali jednostkę centralną w ciągu najbliższego m-ca (mają być nowsze modele w lutym) w związku z tym mam kilka pytań do posiadaczy Beama:

1. Czy separator 10 l. jest istotnym i niezbędnym uzupełnieniem OC ? Czy spełnia on swą rolę np. przy czyszczeniu kominka?

2. Aspira czy Progression ? Które akcesoria są lepsze ? Nie zależy mi na bajerach typu LED.

3. Czy opłaca się mieć drugi zestaw akcesorii w garażu do samochodu?

4. Czy stosowanie osłony (rękawa) na rurę chroni futryny drzwi i narożniki ścian ?

5. Co robicie z zawartością worka, gdy się zapełni ? Gdzieś na forum czytałem,że "toto" nadaje się do kompostownika (?)(!). Jest na jednostce wskażnik napełnienia ?

6. Czy warto kupować szczotki do zwierząt (mamy ich trochę) ?

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

zrobiliśmy również przed wylewkami instalację. 2 punkty po jednym góra i dół, dodatkowo szufelkę w kuchni i gniazda ( 510zł/2005r) reszta poczeka jak będzie kasa kupuję jednostke centralna tylko jaką :o

Teraz nie było by jak tego zrobić, no może nie tak prosto, a koszt instalacji niewielki w stosunku do budowy domu.

Pzdr

Mam pytanie i do praktyków i do specjalistów. Dom ok. 280 m2 (trochę rozłożysty)

Dostałam następującą ofertę (instalacja położona):

- odkurzacz Sach 1600 (LED) z zestawem 3500 zł,

- 1 szufelka 150 zł (mam dwie)

- 1 gniazdo 40 zł (mam 6)

Warto? :-? Czy to dobry odkurzacz???

Czy bardziej opłaca się kupić odkurzacz we własnym zakresie (byłoby o ok. 800 zł taniej), ale doszedłby koszt montażu :x

Nie wiem też czy znajdzie się fachowiec, który podejmie się montażu zakupionego przez nas odkurzacza :cry:

I co wtedy z gwarancją :x

Witam.

Temat odkurzacza centralnego miałem 6lat temu montując samą instalację przed tynkami w ścianach. Przyszedł czas na podłączenie jednostki. Temat zgłębiałem w kierunku takim jak Tomi-3miasto. Mnie wpadła w oko (akurat na allegro) oferta centralnych odkurzaczy firmy PROFI http://www.profieurope.eu/ polska produkcja. Nie będę opisywał o firmie -każdy sobie może poczytać -fabryka silników zelmera, produkuje też odkurzacze dla electroluxa. Analizując parametry OC -jednostek, są one porównywalne a nawet i niektóre wyższe od znanych marek OC. Mnie natomiast (idąc tropem -"mam mieć odkurzacz funkcjonalny") zainteresował model PROFI 20 -sprząta sucho-mokro, oraz mokre zabrudzenia. Ustaliłem iż silniki montowane w nich to te same co w jednostce centralnej (Ametec), wlot jak i wylot (kierowany), to te same końcówki -tak że powietrze wylotowe można bez problemu wyprowadzić na zewnątrz budynku. Długo się nie zastanawiałem, zakupiłem. Kurier przywiózł go następnego dnia :o , bez kosztów dostawy.Podłączyłem i działa super. Teraz mam odkurzacz gdzie bez problemu po wyjęciu worka i założeniu filtra wody wyciągam brudną wodę pośniegową z garażu jak i z wycieraczek samochodu (oczywiście innym wężem 2,5m z zestawu,który potem trzeba przepłukać na czysto, wraz ze zbiornikiem). Odkurzacz w każdej chwili mogę wypiąć i przenieść gdzie tylko to konieczne. Mam instalację CO 2 gniazda,( będę też podłączał szufelkę w wiatrołapie przekuciem od strony piwnicy), długość rur w ścianach 4m, odkurzacz stoi w piwnicy. Ma duży worek 17l (założyłem tekstylny) co zapewnia jednakową siłę ciągu nawet przy dużym wypełnieniu. Mam go 2 tygodnie i naprawdę jestem zadowolony. Koszt kompletny odkurzacza ze ssawkami rurą teleskopowś,wężem 2.5m, wężem 9m, oraz wężem 4m, turbo szczotką -(120zl) ,5 sztuk worków papier, 5 sztuk syntetycznych, wszystko 940zł z gwarancja na 2 lata,+ zestaw elektronicznie sterowanych gniazdek na pilota 60zł z allegro. Koszt wymiany worka na nowy to około 4-5zł.Pani która odebrała tel w firmie bardzo mile nie zaskoczyła swą wszechstronną wiedza odnośnie odkurzaczy i to nie tylko ze strony budowy odkurz lecz i elektroniki parametrów, mocy itp.

Ps. Nieustannie nadal go wytrwale testuję, samochód chociaż w jedną zimę nie ma mokrych wycieraczek i tapicerki. (Żona jeszcze nim nie odkurzała, nie dopuściłem jej jeszcze :lol: :wink: Hh,Hh.

Witam.

Temat odkurzacza centralnego miałem 6lat temu montując samą instalację przed tynkami w ścianach. Przyszedł czas na podłączenie jednostki. Temat zgłębiałem w kierunku takim jak Tomi-3miasto. Mnie wpadła w oko (akurat na allegro) oferta centralnych odkurzaczy firmy PROFI http://www.profieurope.eu/ polska produkcja. Nie będę opisywał o firmie -każdy sobie może poczytać -fabryka silników zelmera, produkuje też odkurzacze dla electroluxa. Analizując parametry OC -jednostek, są one porównywalne a nawet i niektóre wyższe od znanych marek OC. Mnie natomiast (idąc tropem -"mam mieć odkurzacz funkcjonalny") zainteresował model PROFI 20 -sprząta sucho-mokro, oraz mokre zabrudzenia. Ustaliłem iż silniki montowane w nich to te same co w jednostce centralnej (Ametec), wlot jak i wylot (kierowany), to te same końcówki -tak że powietrze wylotowe można bez problemu wyprowadzić na zewnątrz budynku. Długo się nie zastanawiałem, zakupiłem. Kurier przywiózł go następnego dnia :o , bez kosztów dostawy.Podłączyłem i działa super. Teraz mam odkurzacz gdzie bez problemu po wyjęciu worka i założeniu filtra wody wyciągam brudną wodę pośniegową z garażu jak i z wycieraczek samochodu (oczywiście innym wężem 2,5m z zestawu,który potem trzeba przepłukać na czysto, wraz ze zbiornikiem). Odkurzacz w każdej chwili mogę wypiąć i przenieść gdzie tylko to konieczne. Mam instalację CO 2 gniazda,( będę też podłączał szufelkę w wiatrołapie przekuciem od strony piwnicy), długość rur w ścianach 4m, odkurzacz stoi w piwnicy. Ma duży worek 17l (założyłem tekstylny) co zapewnia jednakową siłę ciągu nawet przy dużym wypełnieniu. Mam go 2 tygodnie i naprawdę jestem zadowolony. Koszt kompletny odkurzacza ze ssawkami rurą teleskopowś,wężem 2.5m, wężem 9m, oraz wężem 4m, turbo szczotką -(120zl) ,5 sztuk worków papier, 5 sztuk syntetycznych, wszystko 940zł z gwarancja na 2 lata,+ zestaw elektronicznie sterowanych gniazdek na pilota 60zł z allegro. Koszt wymiany worka na nowy to około 4-5zł.Pani która odebrała tel w firmie bardzo mile nie zaskoczyła swą wszechstronną wiedza odnośnie odkurzaczy i to nie tylko ze strony budowy odkurz lecz i elektroniki parametrów, mocy itp.

Ps. Nieustannie nadal go wytrwale testuję, samochód chociaż w jedną zimę nie ma mokrych wycieraczek i tapicerki. (Żona jeszcze nim nie odkurzała, nie dopuściłem jej jeszcze :lol: :wink: Hh,Hh.

ALE REKLAMA

mam 7 punktów poborów+1 na odkurzaczu+ 2 szufelki. Kupiłam zestaw beama.Dałam chyba 3.5 z małym zestawem rur i ssawek. Większego nie brałam, bo i tak bym tego pewnie nigdy nie wyciągneła. To wygoda chodzić z rurką po domu, a nie ciągnąć za sobą cały wózek. Jednakże zmiotki automatyczne są zdecydowanie przereklamowane. Niby ciągną dobrze, ale wole jednak włożyc rurę do gniazda i odkurzyć niż wyciągać miotłe i leciec żeby pozamiatac i potem jeszcze trafiać w dziurke ;).To nie jest do końca prawda, ze centralny jest prawie bezobsługowy. Po odkurzaniu trzeba iść w miejsce, gdzie go usytuowaliśmy i dokladnie przetrzepac worek, przy czym trzeba trochę pokombinować jak to zrobić, zeby się nie utytłać. Zakłada się więc reklamówke na filter i strzepuje z niego pył

Generalnie bardzo podoba mi się idea odkurzacza centralnego.Mimo wszystko to duża wygoda

Do 78mysz

Co to znaczy "przetrzepać worek" :o :o :o

Ja go będę miała w garażu, a tam przy -20 st. jest ch...nie zimno :x :x :x

U mnie w garazu jest +8-+10 podczas wielkich mrozów, grzenik zakręcony narazie. No trzeba podejsc do baniaka i przetrzepac worek, czyli kilka razy energicznei nim potrząsnąć. Mozna to oczywiście zrobić troche poźniej, albo po 2-3-4 odkurzaniach-zależy ile brudu nawciągałas

Nigdy nie zrozumiem tego forum.

Innowator zachwala swój sprzęt - inni zaczynają krzyczeć - choć reklama dosyć żenująca.

Kiedy jewrioszka zachwala swój sprzęt nikt nie oponuje. Udziela cennych uwag i wielkie dzięki za to ale trochę kompromitujących zdań też czyni:

Worki pozostały (sukcesów z ich kupnem za np. 3 lata)

- używam zelmera od 10 lat i worki zawsze były dostępne. Mało tego - mam za ścianą producenta worków - zamienniki do wszystkich marek - duży zakład, który nie planuje zniknąć z rynku. Powyższy cytat co taki sam reklamowy bełkot jak u innowatora.

Niestety "zelmerowcy" obniżają to zainteresowanie.

Zelmera lub coś innego można kupić za cenę minimu 10 razy mniejszę od jednostki centralnej CO (może dlatego że nie płaci się połowy ceny za prawo patentowe).

Tą jedną wypowiedź jewrioszki odbieram jako frustrację sprzedawcy produktu niszowego.

Na tym forum są ciekawe tematy jak zrobić samemu pompę ciepła lub ogrzewanie podłogowe. Tomi_3miasto pokazał że można pokombinowąć i z CO - to zawsze będzie "prawie to samo" ale jak ktoś powiedział tylko martwe ryby płyną z prądem.

Ja kończę stan zero. Rury od CO położę na tym etapie i koniec. Zelmera właśnie żona kupiła - z przesyłką za 150zł.

Jednostkę centralną kupię jak ceny trochę spadną.

Pozdrawiam wszystkich sprzedawców i ślepo zapatrzonych w reklamę kupujących.

No tak, wszyscy mają rację, rozumiem "każda pliszka swój ogonek chwali" :lol: :lol: :lol:

Ja jednak jako laik w temacie, zarówno teoretycznie jak i praktycznie, pytam forumowiczów, czy znają odkurzacz Sach, co o nim sądzą, itp. :x :x :x

Czy za kwotę 3500 zł + 40 zł/gniazdo + 150 zł/szufelka mogę mieć coś lepszego??? :-? :-? :-? I mam nadzieję na w miarę rzetelną i sensowną odpowiedź :x :x :x

Napiszcie gdzie macie szufelki, gdzie warto zainstalowac majac na calym poziomie terakote. W kuchni na spadajace obierki itp., w holu na piasek z butow, ... terakote chyba lepiej sie zamiata niz odkurza, wiec moze w salonie tez ;)

nie oczekuj zbyt wiele po szufelce. A dlaczego terrakoty nie odkurzasz? moja miotły nie ogląda.Dobra końcówka i lecimy :lol:

tomsurm napisał

ALE REKLAMA

Obserwowałem od dłuższego czasu ten temat. Opisałem swoje spostrzeżenia i pomysł -może trochę zbyt barwnie, no cóż taka to już przypadłość belfra. Widać to już tak to ma być że ten kto pisze pierwszy post jest albo brany za natrętnego przedstawiciela handlowego lub za koziołka matołka nic nie wnoszącego do elity mądrych głów. No cóż kto chce to przemyśli ten pomysł i to nie koniecznie z tą firmą i tym odkurzaczem. Nie mam zamiaru nikogo przekonywać lub udowadniać co do kosztów jakie wydałem i jakiej wielkości.Tyle wydałem ile napisałem. U mnie pomysł wypalił i działa nie musi tak być u każdego. Odkurzam kotłownię, całą piwnicę, samochód i garaż, do parteru i piętra jest wąż 9m i wszędzie jest czysto, cóż więcej chcieć.