Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

A ja znowu swoje o filtrach :-)

Po co w odkurzaczu centralnym podwójna filtracja skoro powietrze po odseparowaniu zanieczyszczeń jest wyrzucane na zewnątrz? Według mnie ma to sens w domach pasywnych, w których ze względu na ich parametry nie powinno sie robić żądnych dodatkowych otworów. Poza tym każdy filtr znacznie ogranicza przepływ powietrza a co za tym idzie skuteczność odkurzacza spada w miarę gromadzenia sie na nim zanieczyszczeń. Nie bardzo rozumiem jak podwójny filtr z tak dużą skutecznością ogranicza nam kontakt z alergenami skoro i tak musimy go potem wyjąć i mieć z nimi kontakt ? Jednostki bez-filtrowe (Vacuflo TC) te najmniejsze cząstki czyli alergeny wyrzucają na zewnątrz. Poza tym użytkownik odkurzacza z filtrem musi pamietać o jego konserwacji (pranie, trzepanie, wymiana czyli koszty) Czy 10 lat gwarancji na jednostkę DuoVac jest bez ograniczeń czy może jest w niej np. zapis dotyczący roboczo-godzin lub serwisu i przeglądów (płatnych) ? To samo pytanie co do silnika 25 lat bez ograniczeń? Kto daje tą gwarancję? Dystrybutor czy producent?

Nilfisk - to firma produkująca profesjonalne urządzenia do sprzątania (nie wiem czy nie lepsza od Karchera), ale nie widziałem u nich centralnych odkurzaczy. Na szkoleniu nic o tym nie mówili.

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moją instalację wykonano za 800 zł (3 gniazdka + szufelka w kuchni).

Fachowcy nie z tej ziemi :) !!! Jeszcze się nie spotkałam z tak uczciwymi, porządnymi i przesympatycznymi specjalistami :)

Szybko i czysto, Panowie pracują z uśmiechem na ustach.

dziękuję za informację - u mnie problem jest inny - OC bardzo chcemy mieć ale nie chcemy robić dodatkowych otworów w domu - o czym pisał jewrioszka (z reszta to chyba jego wnioski po korespondencji ze mną :D )

jestem ciekaw jak inny eksperci - jakie jest ich zdanie i co mogą zaproponować mi i innym użytkownikom przy takim założeniu - bo jak widzę każdy chwali to co sprzedaje - mało w tej branży jest chyba firm które sprzedawały by wielu producentów i miałyby realne porównanie = to im chyba się nie opłaca ??

Tak naprawdę kilka. Instalacja HaH musi być wykonana jako pierwsza przed innymi instalacjami leżącymi na chudziaku. Chodzi o to że odcinek w którym chowa sie wąż nie może mieć żadnych obejść, kolanek itp. Drugim warunkiem jest grubość posadzki do poziomu "zero" gdzie w przypadku ścianek dzaiałowych o grubości 12cm nie może byc niższa 12 cm. Trzeci ścianka w której montowana jest kaseta HaH nie może być cieńsza niż 12cm.

DomPasywny - a żebyś wiedział że mało. Ja miałem 3 firmy w ofercie, między innymi i Beama. Zrezygnowałem z nich na rzecz Vacuflo. Dla mnie opłacalność to nie tylko zysk ze sprzedaży ale tez oszczędność czasu i środków przy serwisowaniu i naprawach.

Edytowane przez jewrioszka

Princesa - Teoretycznie można to obsłużyć 2 kasetami umieszczonymi na półpiętrach. Niestety bardzo rzadko układ pomieszczeń na to pozwala. Należy tez zastanowić się nad przeznaczeniem poszczególnych pomieszczeń. Często piwnica jest pomieszczeniem stricte techniczno-gospodarczym połączonym z garażem. w takich sytuacjach klienci decydują na nim na zwykłe gniazdo.

QBELEK - W Hide-a-Hose wykorzystuje się węże o długościach: 9m, 12m, 15m.

Oczywiście.

Tylko że:

1. Łuki instalacyjne Hide-a-Hose mają promień wewnętrzny r= 30cm. Czyli bardzo łagodne. Maksymalna liczba łuków na "trasie węża" to 4szt.

2. W tradycyjnej instalacji promień wewnętrzny łuku 90 stopni w instalacji wynosi r=5cm, kolanko 45 tak samo. Aby ominąć góra lub dołem przeszkodę musisz wykorzystać 4 kolanka 45 stopni. Przez taki "dławik" wąż nie przejdzie.

A ja nie bywam w domach, w których każe mi się zdjąć buty.

Nie wiem czy może być większe chamstwo w stosunku do gościa odwiedzającego dom niż to, że gospodarz na dzień dobry każe mu z laczków wyskakiwać. :evil:

No, ale rozumiem, że są nowobogaccy nuworysi, którzy wynieśli zwyczaje z otoczenia niekoniecznie zgodnego z tym do którego aspirują. :p

Atena 28 po co Ci w ogóle odkurzacz (i to jeszcze centralny) skoro wszyscy po sobie sprzątają? Przecież nawet goście po skończonym przyjęciu mogą dostać szczotkę i szufelkę i pozamiatać po sobie. :p

Jeśli w domu są małe dzieci,które często podnoszą ciasteczko z podłogi,i jeśli opiekun nie zauważy zjada je.I tu puszczam wodzę wyobraźni gość który właśnie wszedł z "czystego"chodnika -na którym przed momentem biegał piesek,pani w eleganckich bucikach która nie zauważyła że pan z eleganckiego osiedla nie sprzątnął po swoim pięknym rasowym piesku itd.itp.wszystkie mamy mnie zrozumieją i nie nazwą chamstwem jeśli poproszę o zmianę obuwia.:stirthepot:

Witam,

Odpowiadając na temat wątku mógłbym stwierdzić, że odkurzacz centralny warto mieć.

Po ponad 2 latach użytkowania jestem przekonany do samego rozwiązania - na pewno każdy centralny jest lepszy od "zwracającego" powietrze do wewnątrz.

Do mniej typowych zastosowań, np. odkurzania na mokro, stosuję odpowiedni inny sprzęt.

Warto nie przesadzać z instalacją - ja mam po jednym gniazdku na każdej kondygnacji (3 x 100m2) + 2 szufelki + garaż, i nigdy nie było potrzeby większej ilości.

Za to rurę mam zbyt długą - mam 12m a wystarczyłoby 10 (teraz odkurzam schody i cały hol sąsiedniej kondygnacji bez zmiany gniazdka).

Najważniejszy do osiągnięcia sukcesu jest jak zwykle myślący i sprawny wykonawca, aby podzielił się swoim doświadczeniem i sugestiami dot. danego domu.

Pozdrawiam

A

:)
Jeśli w domu są małe dzieci,które często podnoszą ciasteczko z podłogi,i jeśli opiekun nie zauważy zjada je.I tu puszczam wodzę wyobraźni gość który właśnie wszedł z "czystego"chodnika -na którym przed momentem biegał piesek,pani w eleganckich bucikach która nie zauważyła że pan z eleganckiego osiedla nie sprzątnął po swoim pięknym rasowym piesku itd.itp.wszystkie mamy mnie zrozumieją i nie nazwą chamstwem jeśli poproszę o zmianę obuwia.:stirthepot:

• 2 weeks później...

Użytkuję OC od ponad półtora roku . Uważam, że jest to jedna z lepszych inwestycji w domu. Nic mi nie rysuje podłogi, nie śmierdzi, nie muszę ciągnąc ciężkiego grzmota za sobą, bardzo wygodnie odkurza się schody oraz powierzchnie położone wyżej- półki, obrazu , parapety, lampy.

Mam po jednym gniazdku na każdej kondygnacji oraz -dodatkowo- trzy szufelki na parterze. Najbardziej przydaje się ta w kuchni. Dwóch pozostałych w zasadzie mogłoby nie być.

Uważam, że pomiędzy sprzątaniem odkurzaczem tradycyjnym, a OC jest taka różnica w wygodzie jak pomiędzy zmywaniem ręcznym, a w zmywarce.

Pozdrawiam wszystkich zastanawiających się nad montażem OC.

No to w kwestii zdejmowania butów i nie tylko można poczytać

TUTAJ

Nikt nie mówił o przyjęciu,wiem co wypada a co nie,ale-zatrudnił byś nianię do raczkującego dziecka która by weszła do pokoju na rozmowę o pracę w butach.Chodziło mi o to że goście wiedzą czy wchodzą do domu gdzie są małe dzieci,uważam że gości też obowiązuje co wypada....... :( i dla dobra dziecka zaryzykuję że ktoś bez wyobraźni nazwie mnie nie ważne jak:lol2::lol2::lol2:

Nikt nie mówił o przyjęciu,wiem co wypada a co nie,ale-zatrudnił byś nianię do raczkującego dziecka która by weszła do pokoju na rozmowę o pracę w butach.Chodziło mi o to że goście wiedzą czy wchodzą do domu gdzie są małe dzieci,uważam że gości też obowiązuje co wypada....... :( i dla dobra dziecka zaryzykuję że ktoś bez wyobraźni nazwie mnie nie ważne jak:lol2::lol2::lol2:

Akurat trafiłem na taki artykuł i to że wrzuciłem linkę nie znaczy że mam takie poglądy. Traktuj to raczej jako ciekawostkę.

Ja na razie zamontowałam tylko rury - kosztuje to bardzo niewiele. Jeśli nie zrobi się ich w początkowym etapie projektu, to potem można zapomnieć - no chyba że ktoś chce kuć ściany... Samą centralkę zamontujemy po jakimś cudownym przypływie gotówki...:D

Dokładnie tak zrobiłem, żona niespecjalnie jest za odkurzaczem centralnym, ale argument o koszcie samej instalacji zyskał jej aprobatę.

Koszt samej instalacji materiał około 500 pln-ów robocizna 0 pln-ów.

dla niezdecydowanych polecam taki wariant, potem zdecydowanie łatwiej podłączyć do tego odkurzacz. :D