Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 5 weeks później...
  • 2 weeks później...
Moją instalację wykonano za 800 zł (3 gniazdka + szufelka w kuchni).

Fachowcy nie z tej ziemi :) !!! Jeszcze się nie spotkałam z tak uczciwymi, porządnymi i przesympatycznymi specjalistami :)

Szybko i czysto, Panowie pracują z uśmiechem na ustach. A odkurzacz wybrałam Beam SC 335 LCD

Nie omieszkam podzielić się opinią po zamontowaniu odkurzacza - mam nadzieję, że będę zadowolona tak samo jak montażem :)

Wracam po przetestowaniu mojego ukochanego odkurzacza !!!

To jest coś wspaniałego, odkurzanie stało się moją ulubioną częścią sprzątania :)

Szufelka zamontowana w cokole szafki kuchennej to genialny wynalazek :)

I końcówka do czesania psa z którego wylatuje tona sierści (już nie unosi się w powietrzu masa kłaków - tylko leci sobie do garażu :))

Z czystym sumieniem polecam każdemu :D

Dobre rozwiązanie, ja od razu zamontowałem cały i jestem teraz z niego bardzo zadowolony, w szczególności w kuchni, gdzie bardzo często jest sporo okruchów na podłodze i wystarczy przyłożyć rurę i odkurzyć;) na prawdę ułatwia to życie.

Dodam od siebie że w kuchni możemy teraz zastosować 3 różne urządzenia do szybkiego sprzątania bez konieczności wyciągania podstawowego węża od odkurzacza.

1. Szufelka (wszyscy znają), wymaga użycia zmiotki. Niewskazana dla alergików. (zastosowanie kuchnia, wiatrołap, okolice kominka)

2. Vroom , kaseta z wężem ssącym (dług. 5,5 i 6,5m), zajmuje miejsce w szafie, niemożliwy do zastosowania w kuchni z meblami "szufladowymi". Najbardziej kosztowne rozwiązanie. (zastosowanie kuchnia, wiatrołap, garaz przy suficie)

3. WallyFlex , (dług. ok.3,8m), z wyglądu przypomina suszarkę basenową. Cenowo pomiędzy szufelką i Vroom'em (zastsowanie: kuchnia, wiatrołap, suszarnia, miejsce pracy, garderoba)

ja od razu zamontowałem cały i jestem teraz z niego bardzo zadowolony, w szczególności w kuchni, gdzie bardzo często jest sporo okruchów na podłodze i wystarczy przyłożyć rurę i odkurzyć;) na prawdę ułatwia to życie.

Jaka jest różnica między przyłożeniem rury a przyłożeniem wtyczki do gniazdka?

Nie rozumiem również zachwytów nad nim. Sam użytkuję odkurzacz centralny od ponad 3 lat i w moim nowym domu na pewno go nie będzie.

napisz dlaczego chcesz zrezygnowac z odkurzacza centralnego?

Odkurzacz centralny był już w domu do którego się wprowadziliśmy. A dlatego nie chcę odkurzacza centralnego w moim nowym domu, ponieważ nie widzę sensu posiadania takiego odkurzacza. Aby odkurzyć pomieszczenia w domu wystarczy normalny odkurzacz z dobrą mocą. Przy normalnym odkurzaczu nie tracę miejsca na jednostkę centralną oraz długi wąż, który bardzo przeszkadza mojej żonie podczas odkurzania.

Również kwestia finansowa ma tutaj duże znaczenie.

Szczerze nie rozumiem ludzi którzy zachwycają się centralnym odkurzaczem, ponieważ dla mnie jest to całkowicie zbędny oraz nieuzasadniony wydatek.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Malcolm

A jaka jest różnica pomiędzy noszeniem kilku-kilogramowego odkurzacza a 0,5 kilogramowego węża po schodach?

A jaki jest koszt naprawy porysowanego parkiety przez urwane kółko?

A co powiedzą alergicy na recyrkulacje kurzu przy tradycyjnym odkurzaczu? Tak wiem są wodne, tylko trzeba je targać po schodach i myć filtry i żeby było weselej koszt jest wyższy.

Itp, Itd.

P.S.

Piszę to jako użytkownik, a nie sprzedawca.

Przyłączam się do prośby qubic, napisz dlaczego.

A jaka jest różnica pomiędzy noszeniem kilku-kilogramowego odkurzacza a 0,5 kilogramowego węża po schodach?

A jaki jest koszt naprawy porysowanego parkiety przez urwane kółko?

A co powiedzą alergicy na recyrkulacje kurzu przy tradycyjnym odkurzaczu? Tak wiem są wodne, tylko trzeba je targać po schodach i myć filtry i żeby było weselej koszt jest wyższy.

Itp, Itd.

P.S.

Piszę to jako użytkownik, a nie sprzedawca.

Przyłączam się do prośby qubic, napisz dlaczego.

Drogi sprzedawco odkurzaczy centralnych,

rozumiem czym się zajmujesz i dlaczego nie zgadzasz się z moim zdaniem. Każdy musi jakoś żyć.

We wcześniejszym poście napisałem z czego jestem niezadowolony. Specjalnie dla Ciebie sam siebie zacytuję:

"A dlatego nie chcę odkurzacza centralnego w moim nowym domu, ponieważ nie widzę sensu posiadania takiego odkurzacza. Aby odkurzyć pomieszczenia w domu wystarczy normalny odkurzacz z dobrą mocą. Przy normalnym odkurzaczu nie tracę miejsca na jednostkę centralną oraz długi wąż, który bardzo przeszkadza mojej żonie podczas odkurzania.

Również kwestia finansowa ma tutaj duże znaczenie."

Wracając do Twojej wypowiedzi na temat wagi rury, muszę się nie zgodzić. Ponieważ moja rura jest długości 10m i na pewno nie waży 0,5kg.

A jaki jest koszt naprawy porysowanego parkiety przez urwane kółko? Tego nawet nie chce mi się komentować. Ale idąc Twoim tokiem myślenia, jaki jest koszt gdy niosąc rurę zbiję wazon? :rotfl:

WOJSKI kilka postów wcześniej napisał, że koszt materiałów bez robocizny wyniósł go 500zł. Ja za tą kwotę kupię odkurzacz bez-workowy, dobrej jakości (VAX) z filtrem HEPA12. Jak na moje potrzeby na pewno wystarczy. W razie jakiejkolwiek awarii zawsze mogę wymienić na nowy.

Pod tym linkiem są napisane koszta:

http://muratordom.pl/instalacje/centralne-odkurzanie/centralne-odkurzanie-w-zlotowkach,119_2329.html

Cytuję:

"Koszt systemu zależy od wielkości i złożoności instalacji oraz wybranego modelu jednostki centralnej. Można przyjąć, że kompletny system centralnego odkurzania dla domu o powierzchni około 200 m2 to wydatek od 3,5 do 5 tysięcy złotych. Cena zawiera koszty robocizny, materiałów, urządzeń i standardowego wyposażenia."

Pozdrawiam.

Sądziłem że rozmowa jest merytoryczna, ale widze że mój rozmówca przyjmuje ton prześmiewczy, pomimo to postaram sie nie podejmować tego stylu.

1. Pisałem jako użytkownik i nadal tak piszę. Moja sprzedaż tych jednostek niema tu nic do rzeczy. Odkurzaczami zająłem sie wtedy gdy sam stałem się posiadaczem takiego urządzenia i stwierdziłem że jest wygodniejsze i cichsze.

Jako sprzedawca/wykonawca zabieram głos wtedy gdy trzeba doradzić w sprawie rozmieszczenia gniazd, doboru jednostki i akcesoriów.

2. Cyt." Przy normalnym odkurzaczu nie tracę miejsca na jednostkę centralną oraz długi wąż, który bardzo przeszkadza mojej żonie podczas odkurzania."

O jakiej stracie miejsca mówimy? Jednostka wisi na ścianie np. w kotłowni lub garażu., natomiast odkurzacz mobilny wędruje po domu zależnie od tego gdzie mamy miejsce (szafa, spiżarnia, garaż) Po skończonym odkurzaniu i tak musimy to wszystko odłożyc na miejsce, a co jest wygodniejsze? Odwieszenie rury czy odstawienie odkurzacza, zwinięcie przewodu zasilającego....i próba postawienia rury tak aby sie nie przewracała.

3. Cyt. "bardzo przeszkadza mojej żonie podczas odkurzania.", przeszkadza czy jest niewygodny? :) Poza tym posługiwanie się jedna rurą jest wygodniejsze od użerania sie z ze zbyt krótką rurą, ciąganiem za jej pomocą wyjącego potworka, i wieczne przełączanie wtyczki 230V bo zabrakło 30cm. Przy poprawnie rozplanowanej instalacji takich sytuacji niema.

4. Cyt. "A jaki jest koszt naprawy porysowanego parkiety przez urwane kółko? Tego nawet nie chce mi się komentować. Ale idąc Twoim tokiem myślenia, jaki jest koszt gdy niosąc rurę zbiję wazon?" A po co go nosić , wystarczy ciągnąć, nawet jak chcę go powiesić w miejscu do tego przeznaczonym , to ciągnę go po podłodze trzymając za rękojeść, dzięki temu sam sie prostuje i nie pętli.

5. Jeśli chodzi o porysowany parkiet to przykład z życia.

5. Wysokość inwestycji znam, bo sam sie tym zajmuję.

Pozdrawiam.

P.S.

Nikogo nie namawiam przedstawiam jedynie korzyści, każdy i tak wybiera to co uzna za wygodniejsze.

To może i ja się podłączę do dyskusji. Aktualnie mieszkam w bloku i używam zwykłego odkurzacza. Odkurzacz ma kilka wad:

- wzbijanie "tumanów" kurzu podczas odkurzania (to powietrze wylatujące z tyłu odkurzacza)

- zapach "spalonego" kurzu

- hałas, nie ma nic bardziej irytujacego jak żona która podczas meczu wpada na pomysł odkurzania :D

- targanie/noszenie odkurzacza po schodach, niestety zwykły odkurzacz ma rurę o długości około 2 metrów

- częsta wymiana filtrów

zaletą odkurzacza mobilnego jest niewątpliwie jego cena

Podsumowując wady do najgorszych zaliczam chyba dziwne zapachy podczas odkurzania, wrażenie że pomimo odkurzania dalej mieszkanie jest nieodkurzone oraz hałas.

oczywiście są rady na powyższe można kupić lepszy odkurzacz i częściowo wyeliminować wady ale komfort zazwyczaj idzie z ceną a tu z kolei niwelujemy różnicę pomiędzy zwykłym "jamnikiem" i centralnym

żeby nie było, że ślepo jestem zapatrzony na centralny to przy decyzji instalacji należy brać pod uwagę po pierwsze komfort a po drugie opłacalność w odniesieniu do powieżchni domu, czy dom parterowy czy piętrowy. Z pewnością gdybym wybudował domek parterowy o powieżchni 100 metrów grubo bym się zastanawiał czy jest sens inwestować centralny czy nie lepiej zwykły. Niestety mam piętrowy i sporo metrów do odkurzania więc zdecydowałem się na centralny.

żeby było jasne nie jestem sprzedawcą a użytkownikiem na razie "jamnika" a niedługo centralnego. Swoją zdanie o centralnych opieram na opiniach z forum i znajomych którzy posiadają taki wynalazek.

Jak to mówią żyjemy w wolnym kraju i każdy ma prawo wyboru pomiędzy centralnym, jamnikiem lub zwykłą miotłą :D

pewnie nie wymieniłem wszystkich wad czy zalet jamniczka czy centralnego ale zgrubsza tymi się kierowałem podczas mojej decyzji bo żona była przeciwna :D

pozdrawiam

Sądziłem że rozmowa jest merytoryczna, ale widze że mój rozmówca przyjmuje ton prześmiewczy, pomimo to postaram sie nie podejmować tego stylu.

1. Pisałem jako użytkownik i nadal tak piszę. Moja sprzedaż tych jednostek niema tu nic do rzeczy. Odkurzaczami zająłem sie wtedy gdy sam stałem się posiadaczem takiego urządzenia i stwierdziłem że jest wygodniejsze i cichsze.

Jako sprzedawca/wykonawca zabieram głos wtedy gdy trzeba doradzić w sprawie rozmieszczenia gniazd, doboru jednostki i akcesoriów.

2. Cyt." Przy normalnym odkurzaczu nie tracę miejsca na jednostkę centralną oraz długi wąż, który bardzo przeszkadza mojej żonie podczas odkurzania."

O jakiej stracie miejsca mówimy? Jednostka wisi na ścianie np. w kotłowni lub garażu., natomiast odkurzacz mobilny wędruje po domu zależnie od tego gdzie mamy miejsce (szafa, spiżarnia, garaż) Po skończonym odkurzaniu i tak musimy to wszystko odłożyc na miejsce, a co jest wygodniejsze? Odwieszenie rury czy odstawienie odkurzacza, zwinięcie przewodu zasilającego....i próba postawienia rury tak aby sie nie przewracała.

3. Cyt. "bardzo przeszkadza mojej żonie podczas odkurzania.", przeszkadza czy jest niewygodny? :) Poza tym posługiwanie się jedna rurą jest wygodniejsze od użerania sie z ze zbyt krótką rurą, ciąganiem za jej pomocą wyjącego potworka, i wieczne przełączanie wtyczki 230V bo zabrakło 30cm. Przy poprawnie rozplanowanej instalacji takich sytuacji niema.

4. Cyt. "A jaki jest koszt naprawy porysowanego parkiety przez urwane kółko? Tego nawet nie chce mi się komentować. Ale idąc Twoim tokiem myślenia, jaki jest koszt gdy niosąc rurę zbiję wazon?" A po co go nosić , wystarczy ciągnąć, nawet jak chcę go powiesić w miejscu do tego przeznaczonym , to ciągnę go po podłodze trzymając za rękojeść, dzięki temu sam sie prostuje i nie pętli.

5. Jeśli chodzi o porysowany parkiet to przykład z życia.

Pozdrawiam.

P.S.

Nikogo nie namawiam przedstawiam jedynie korzyści, każdy i tak wybiera to co uzna za wygodniejsze.

tu niestety z większą większością się zgadzam :D

pominął bym może uszodzenia wywołane nieumiejętnym korzystaniem ogólnie z odkurzacza jakim jest np. stłuczenie wazonu oraz ten porysowany parkiet przez urwane kółko nigdy mi się to nie zdarzyło (choć parę lat już na tym padole żyję) i przykład troszkę lekko naciągany.

A wysokość inwestycji?

u mnie przy 5 punktach (łącznie z szufelkami x 2) za rurki zapłaciłem ok. 500 PLN + przewód linka 0,5 dwużyłowa niestety nie pamiętam ale coś może koło 30 pln-ów

to na razie tyle

do tego dojdą gniazdka oraz sam odkurzacz tu ceny może ogólnie Jewrioszka podać jeszcze nie wybrałem modelu na razie mam inne zmartwienia

Edytowane przez WOJSKI

Więc tak, nie mam zamiaru nikogo przekonywać, że odkurzacz centralny jest zbyteczny. Jedynie piszę swoje odczucia jako użytkownik z trzyletnim stażem w temacie "odkurzacz centralny plusy i minusy". W moim przypadku większość to niestety minusy i dzielę się nimi.

O jakiej stracie miejsca mówimy? Jednostka wisi na ścianie np. w kotłowni lub garażu., natomiast odkurzacz mobilny wędruje po domu zależnie od tego gdzie mamy miejsce (szafa, spiżarnia, garaż) Po skończonym odkurzaniu i tak musimy to wszystko odłożyc na miejsce, a co jest wygodniejsze? Odwieszenie rury czy odstawienie odkurzacza, zwinięcie przewodu zasilającego....

Czyli jednostka centralna w kotłowni lub w garażu nie zabiera miejsca? Sama 10m rura zabiera znacznie więcej miejsca, niż odkurzacz mobilny. Taką rurę też trzeba zwinąć i powiesić co zajmuję trochę czasu. Natomiast z odkurzaczem mobilnym naciskamy przycisk, kabel zasilania sam się zwija i odstawiamy odkurzacz na wyznaczone miejsce.

i próba postawienia rury tak aby sie nie przewracała.
Problem dla mnie nie istnieje. Kładę odkurzacz, przy nim rura i gotowe.

Nie wiem dlaczego wszyscy biorą pod uwagę tylko długość rury w odkurzaczu mobilnym. Przecież jest jeszcze kabel zasilania o długości kilku metrów i to on decyduje w największym stopniu o zasięgu odkurzacza.

Odnośnie hałasu to uważam, że obydwa są głośne. Moja jednostka centralna jest w pomieszczeniu gospodarczym przy kuchni i hałas jest naprawdę duży. W odkurzaczu mobilnym hałas "chodzi" razem z nami.

4. A po co go nosić , wystarczy ciągnąć, nawet jak chcę go powiesić w miejscu do tego przeznaczonym , to ciągnę go po podłodze trzymając za rękojeść, dzięki temu sam sie prostuje i nie pętli.

Ciągnąć 10 metrową rurę za sobą? Nie najlepszy pomysł.

Zatem wiesz ile nowych odkurzaczy można kupić w cenie całości za odkurzacz centralny.

P.S.

Ja również nikomu nie odradzam. To są moje wnioski jako użytkownika. Każda sytuacja jest inna, każdy ma inne potrzeby i każdy przypadek trzeba rozpatrywać indywidualnie.

Pozdrawiam.

Ja mam tylko kilkumiesięczny staż z odkurzaczem centralnym i zgadzam się z Malcolmem. Jak sobie tylko pomyślę o 10m rurze, która jest wiecznie dziwnie poskręcana to mi się odechciewa odkurzania. Oczywiście taką "rurkę" trzeba jeszcze przynieść, zanieść, w piętrowym domu ponosić po schodach - makabra.

Dla mnie jedyny plus odkurzacza centralnego to brak kurzu, wady natomiast to przede wszystkim niewygodna długa rura i cena z kosmosu.

Cóż ja na razie mam doświadczenia praktyczne z jamnikiem i teoretyczne z centralnym. zobaczę i ocenię praktyczne walory po instalacji centralnego.

na razie jednostkę centralną celowo zaplanowałem w garażu by hałas nie przenosił sie do domu.

Cena kosmiczna Radi79 tu się z tobą zgodzę jest to niewątpliwa wada centralnego.

Do reszty kwestia przyzwyczajenia, przy jamniku też się rura wiecznie załamuje a traganie całości po schodach też nie należy do przyjemności.

podsumowałbym to tak tylu ilu ludzi na forum tyle opinii, każdy znajdzie wady i zalety, z pewnością wielu się znajdzie takich którzy nie wróciliby do tradycyjnego jamnika albo tacy co mają dosyć centralnego z takich czy innych względów.

• 3 weeks później...

przepraszam ze moze sie powtorze ale nie mam naprawde czasu na przeszukiwanie watku ...

dylemat

DRAINVAC PRO1 700

http://allegro.pl/odkurzacz-centralny-drainvac-pro700-specjal-3dodat-i2005018359.html

kontra zloty beem ...

wiem ze sa tu fachowcy i uzytkownicy - mozecie powiedziec jakie jest wasze zdanie ??

sporo przeszukalam jednostek i ten drainvac ma znacznie wyzsza moc za porownywalna cene ... ale moze nie wiem o nim czegos co wiedziec powinnam

Ja tam ostatnio zamontowałam sobie cyclonic firmy drainvac i nie muszę się niczym martwić. Sprzątam nawet wodę bez użycia żadnego separatora. Nawet zlew nim mogę przetkać :cool: Zero kosztów eksploatacji, żadnych worków, higiena i do tego 7 lat gwarancji na niego dostałam :-) wszystkie inne się chowają.

wlasnie sie nad nim zastanawim mozesz napisac po czasie jak sie go uzytkuje ??

czy z tym sciaganiem wody to nie ma potem w rurach probemu ?? bo z zasady rurki powinny byc suche non stop zeby syf sie w nich nie zbieral !!