Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

przepraszam ze moze sie powtorze ale nie mam naprawde czasu na przeszukiwanie watku ...

dylemat ... ale moze nie wiem o nim czegos co wiedziec powinnam

CYCLON

pełen i tylko taki - nie wiem dlaczego nie masz czasu? przecież to odkurzacz:

Ma być wydajny, łatwy w obsłudze stały w parametrach, dostosowany do danego pomieszczenia-przeznaczenia - bo przecież można kupić jednostkę do hotelu...tylko po co?

Bez zestawu jako gratis bo to najprostsze i najmniej trwałe elementy które można kupić za niewielkie pieniądze o dużo większej jakości i te które potrzebujemy, a nie te które potem leżą w szafce

Odkurzacze z odwróconym workiem są może i dobre, ale sposób ich opróżniania i czyszczenia pozostawia wiele do życzenia.

Marek, firm jest wiele, ale warto rozważyć np : VacuMaid

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ja też zapytam:

która jednostka split będzie dobra do domu o powierzchni ok 300m2, warto w ogóle dopłacać do jednostek tego typu?

to część artykułu na jaki niedawno trafiłam:

"Odkurzacz z separatorem cyklonicznym.

Do oddzielania kurzu od powietrza jest w nim wykorzystane działanie siły odśrodkowej. Dzięki odpowiedniej konstrukcji jednostki centralnej kurz opada do zbiornika na śmieci, a oczyszczone powietrze jest wydmuchiwane na zewnątrz domu. Zaletą tego rozwiązania jest stała wydajność jednostki centralnej bez względu na ilość kurzu zgromadzonego w zbiorniku. Aby poprawić skuteczność filtracji powietrza, niektórzy producenci stosują dodatkowe filtry, np. elektrostatyczne (najczęściej wykonane z tworzywa) lub papierowe(...)

Odkurzacze typu split mają w oddzielnej obudowie silnik i w osobnej – filtry i zbiornik na kurz. Dzięki temu wyposażone są w dodatkowy filtr włosów i większą komorę cykloniczną, mają też większą sprawność. Ze względu na łatwy dostęp do filtrów, ich obsługa jest zdecydowanie prostsza niż kompaktowych jednostek centralnych. Niestety odkurzacze o konstrukcji split zajmują więcej miejsca niż kompaktowe i są droższe. Zawsze wyposażone są w separator cykloniczny.(...)

Ci, dla których najważniejsza jest wygoda użytkowania odkurzacza, powinni wybrać jednostkę cykloniczną o rozdzielonej budowie, a więc typu split.(...)"

Maciej Lichterowicz

To ja też zapytam:

która jednostka split będzie dobra do domu o powierzchni ok 300m2, warto w ogóle dopłacać do jednostek tego typu?

"Odkurzacz z separatorem cyklonicznym.

np: VacuMaid S1570

Odkurzacze typu split

To już wyższa technika, ale czy są aż na tyle droższe? bo jak widzę i powierzchnia jest niczego sobie...300m2

na pewno "złoty"sobie z taką powierzchnią nie poradzi.

co to znaczy ze sobie nei poradzi ?? braknie mu mocy na posprzatanie jednego pokoju ? przegrzeje sie ?? jakos nie przemawia do mnie takie stwierdzenie i prosilabym jasniej .. .

300m2 to rozległe mieszkanie-dom = odpowiednia długość rurociągu i ilość gniazd, a więc tak jak każde urządzenie dobiera się moc do potrzeb stąd w opisie - do jakiej ilości gniazd /lub i powierzchni oraz podciśnieniu np 23,5 kPa

300m2 to rozległe mieszkanie-dom = odpowiednia długość rurociągu i ilość gniazd, a więc tak jak każde urządzenie dobiera się moc do potrzeb stąd w opisie - do jakiej ilości gniazd /lub i powierzchni oraz podciśnieniu np 23,5 kPa

ja mam do sprzatania 280m2 /trzy poziomy piwnica parter i pietro/ i spokojnie na zlotym powinnam objechac - przynajmniej tak twierdza fachowcy !! mam jeden pion rury ok 4m - prosciutki - od ktorego na parterze odchodza dwa kilkumetrowe kawalki do szufelek ... lacznie jak by policzyc to do 10 metrow nie dobije raczej ...

To ja mam dom o takiej powierzchni i wyczytałam że odkurzacze split są lepsze od kompaktowych, ale i droższe

natomiast mea nie podawała m2 swojego domu, ale pytała o ten "złoty"

chyba nie zauważyłe(a)ś że tu dwie osoby zapytały ;)

edit: o juz napisała ...

ja mam do sprzatania 280m2 /trzy poziomy piwnica parter i pietro/ i spokojnie na zlotym powinnam objechac - przynajmniej tak twierdza fachowcy !! mam jeden pion rury ok 4m - prosciutki - od ktorego na parterze odchodza dwa kilkumetrowe kawalki do szufelek ... lacznie jak by policzyc to do 10 metrow nie dobije raczej ...

Masz rację- wystarczy - rurociąg jest bardzo krótki - coś źle myślałem.

Natomiast dalej podtrzymuję co do jednostki - łatwiej i czyściej się ją opróżnia, jest wydajniejsza i sprawniejsza=wydajniejsza niezależnie od stopnia napełnienia zbiornika pracuje z jednakową mocą.

Przepraszam -faktycznie coś przeglądarka inaczej wyświetla posty i odpowiedzi

Masz rację- wystarczy - rurociąg jest bardzo krótki - coś źle myślałem.

Natomiast dalej podtrzymuję co do jednostki - łatwiej i czyściej się ją opróżnia, jest wydajniejsza i sprawniejsza=wydajniejsza niezależnie od stopnia napełnienia zbiornika pracuje z jednakową mocą.

do mnie przemawiaja konkrety - ile taka jednostka kosztuje ?? i co jest w zestawie w owej cenie ??

dobrza przeanalizowalam czego potrzebuje /jakich akcesoriow/

- waz 9m z wylacznikiem

- teleskopy i wieszak - mus

- szczotka do kafli

- szczotka do nielicznych dywanow

- szczelinowki

- uchwyty zebu mi sie to wszystko nie walalo po szafie!!

Edytowane przez mea

do mnie przemawiaja konkrety - ile taka jednostka kosztuje ?? i co jest w zestawie w owej cenie ??

Tak jak napisałem jeśli samemu złoży się "zestaw" wyjdzie naprawdę super i taniej niż już skompletowany a jakość dużo większa cena mniejsza.

nawet na allegro ;)

jak pieknie nieodpowiedziales na moje pytanie :D

Domyślam się - ale cóż mogę doradzić ja nie sprzedaje sam jestem użytkownikiem takiego cuda to piszę na własnym doświadczeniu

Warto kupić szczotkę mop i miotełkę do kurzu a szczotkę z miękkim włosiem i szeroką powyżej 35cm aby łatwiej się odkurzało duże powierzchnie;)

Warto kupić szczotkę mop i miotełkę do kurzu a szczotkę z miękkim włosiem i szeroką powyżej 35cm aby łatwiej się odkurzało duże powierzchnie;)

bardzo dobra sugestia ... czy mop czysci na mokro czy raczej nie powinno sie tego robic ?? juz jakis czas temu sie nad tym zastanawialam jak to z tym mopem ...

a szczotka powyzej 35cm - bomba pomysl - nie myslalam wczesniej o takiej :)

bardzo dobra sugestia ... czy mop czysci na mokro czy raczej nie powinno sie tego robic ?? juz jakis czas temu sie nad tym zastanawialam jak to z tym mopem ...

a szczotka powyzej 35cm - bomba pomysl - nie myslalam wczesniej o takiej :)

Mop czyści na wilgotno - zbiera kurz z dużej powierzchni - roluje go a "rolki" wciąga super sprawa - to już ekstremalny bałagan, ale przydaje się bardzo często gdy sprząta się wokół stołu, po gościach zawsze coś komuś upadnie usunie i resztki i plamę

Witam

po pierwsze odkurzacz dobiera się do metrów całkowitych instalacji lub ilości gniazd ssących co do różnicy beam 5 lat gwarancj bez ograniczeń moto godzin serwis przez okres gwarancji darmowy nie są obowiązkowe przeglądy roczne jest to pełen cyklon

przepraszam ze moze sie powtorze ale nie mam naprawde czasu na przeszukiwanie watku ...

dylemat

DRAINVAC PRO1 700

http://allegro.pl/odkurzacz-centralny-drainvac-pro700-specjal-3dodat-i2005018359.html

kontra zloty beem ...

wiem ze sa tu fachowcy i uzytkownicy - mozecie powiedziec jakie jest wasze zdanie ??

sporo przeszukalam jednostek i ten drainvac ma znacznie wyzsza moc za porownywalna cene ... ale moze nie wiem o nim czegos co wiedziec powinnam

Witam

po pierwsze odkurzacz dobiera się do metrów całkowitych instalacji lub ilości gniazd ssących co do różnicy beam 5 lat gwarancj bez ograniczeń moto godzin serwis przez okres gwarancji darmowy nie są obowiązkowe przeglądy roczne jest to pełen cyklon

dylemat

DRAINVAC PRO1 700

http://allegro.pl/odkurzacz-centralny-drainvac-pro700-specjal-3dodat-i2005018359.html

kontra zloty beem ...

wiem ze sa tu fachowcy i uzytkownicy - mozecie powiedziec jakie jest wasze zdanie ??

sporo przeszukalam jednostek i ten drainvac ma znacznie wyzsza moc za porownywalna cene ... ale moze nie wiem o nim czegos co wiedziec powinnam