Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkurzacz centralny - plusy i minusy

Pedro

Odkurzacz centralny  

349 użytkowników zagłosowało

1. 1. Odkurzacz centralny

Recommended Posts

kruszyno a model 335 to tez jest cyklon?? Mam taki ale szczerze powiem ze nie mam zielonego pojecia czym sie charakteryzuje

przekrój cyklon, w tych jednostkach przed nr 5 pojawia się worek(czy z materiału czy z innego materiału)

http://pomiar.szczecin.pl/_maingraphics/przekroj_jednostki_cyklonicznej.jpg

przekrój Spilit

http://aerovac.pl/foto/splitprzekrojzopisem_203c20deb1.jpg

• Odpowiedzi 2,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla ciekawych.

Jednostki serii TC posiadają cykloniczny separator zanieczyszczeń. System opiera się na odwróconym ściętym stożku, który wymusza coraz mniejsza drogę po okręgu. dzięki temu powietrze wiruje coraz szybciej wytwarzając potężna siłę odśrodkową. Siła ta powoduje wyrzucenie elementów stałych na zewnątrz wirującego strumienia powietrza. Następnie specjalnie wyprofilowane dno pojemnika powoduje ruch pionowy powietrza wewnątrz wiru. Ponieważ to powietrze wznosi się dość szeroką kolumną nie posiada juz siły wystarczającej nośnej. W związku z tym zanieczyszczenia pozostają na dnie pojemnika.

P.S.

Prosze tego systemu nie mylić z cyklonem w innych jednostkach. Z powodu średnicy wszystkie centralne odkurzacze maja wprowadzone powietrze po ścianach cylindra. Musi to byc tak zrobione, w innym przypadku powietrze wpadając do jednostki uderzałoby z ogromna siła w ściankę po przeciwnej stronie odkurzacza. Takie rozwiązanie oprócz wyjątkowo dużego hałasu powodowałoby znaczne tłumienie ciągu.

P.S. bis.

W sklepie jest błąd wrótce go poprawię.

Gwarancja jest Door-to-Door, udzielana przez przedstawiciela HP Products na Polskę.

Serwis w Rumii.

W przypadku lżejszych usterek (99%) napraw w domu klienta dokonują autoryzowani przedstawiciele regionalni.

Edytowane przez jewrioszka

mea a po co ci regionalny? Jest gwarancja i serwis Door to Door :). Ja się bawię w coś takiego w swojej okolicy bo lubię :). W twoich okolicach bywam :).

photos odwrócony worek nie znaczy najsłabszy, tyle tylko że moc ssąca spada wraz zapełnianiem się filtra. Tak jak w każdym odkurzaczu z filtrem :)

Jeśli chodzi o ceny.....to sprawa indywidualna, więc zapraszam do negocjacji :)

Słuchajcie te wszystkie nowości to czysty marketing. Proponuję proste doświadczenie polegające na zebraniu sierści domowych zwierzaków i gwarantuję że te wszystkie cyklony nawet jak będą n - tego stopnia to i tak w końcu te kudły trafią do SILNIKA wkręcając się w turbinę. Cyklony są skuteczne w przypadku zbierania np. ziarenek piasku itp. śmieci. Cyklon jest w stanie prawie w 100% odfiltrować 1kg mąki od powietrza, wiem bo sprawdzałem osobiście wciągając worek mąki później nawet to zważyłem. Ale bardzo słabo sobie radzi ze śmieciami typu włosy i np. pozostałości styropianu takie kuleczki styropianowe które są skutecznie unoszone przez ten "komin ssący" w cyklonie ponieważ właściwie nie mają masy a mają sporą objętość trafiają prosto do turbiny. Reasumując sprzątane śmieci są różne i tak naprawdę o ile te śmieci nie będą mokre to najlepiej sprawdzi się odwrócony worek, nie ma się co obawiać jego zapychania o ile będzie dobrej jakości już kilka lat taki system mam zamontowany i nigdy nie trzepałem worka i dalej nie widzę konieczności i nie odczuwam spadku mocy. Te wszystkie wykresy potwierdzające wyższość cyklonów nad workowcami to bzdury które między bajki można włożyć, to tylko kolejny chwyt marketingowy.

Dopiero przed chwilą zauważyłem że i SPLITE ma na samej górze coś w rodzaju filtra "3" i to właśnie tu osadzi się ten najgorszy syf. A więc niedosyć że opróżniamy pojemnik to jeszcze wymieniamy ten filterek "3" o ile się go nie da wytrzepać a więc suma sumarum konserwacja bardziej upierdliwa niż zwykłego workowca i na dodatek zajmuje więcej miejsca.

Edytowane przez danielsq

ok prawie rozumiem tylko jeszcze jedno z czego wykonany jest ten stożek z MATERIAŁU??? bo i tak do niego docierają zanieczyszczenia grubsze spadają a drobniejsze się przyklejają czy jest on zawsze czysty???

a co do odkurzaczy i wlotu zanieczyszczeń do środka to prawie każdy odkurzacz cyklon ma kolanko zaraz na wlocie i zanieczyszczenia wlatują po okręgu do pojemnika :)

Dla ciekawych.

Jednostki serii TC posiadają cykloniczny separator zanieczyszczeń. System opiera się na odwróconym ściętym stożku, który wymusza coraz mniejsza drogę po okręgu. dzięki temu powietrze wiruje coraz szybciej wytwarzając potężna siłę odśrodkową. Siła ta powoduje wyrzucenie elementów stałych na zewnątrz wirującego strumienia powietrza. Następnie specjalnie wyprofilowane dno pojemnika powoduje ruch pionowy powietrza wewnątrz wiru. Ponieważ to powietrze wznosi się dość szeroką kolumną nie posiada juz siły wystarczającej nośnej. W związku z tym zanieczyszczenia pozostają na dnie pojemnika.

P.S.

Prosze tego systemu nie mylić z cyklonem w innych jednostkach. Z powodu średnicy wszystkie centralne odkurzacze maja wprowadzone powietrze po ścianach cylindra. Musi to byc tak zrobione, w innym przypadku powietrze wpadając do jednostki uderzałoby z ogromna siła w ściankę po przeciwnej stronie odkurzacza. Takie rozwiązanie oprócz wyjątkowo dużego hałasu powodowałoby znaczne tłumienie ciągu.

P.S. bis.

W sklepie jest błąd wrótce go poprawię.

Gwarancja jest Door-to-Door, udzielana przez przedstawiciela HP Products na Polskę.

Serwis w Rumii.

W przypadku lżejszych usterek (99%) napraw w domu klienta dokonują autoryzowani przedstawiciele regionalni.

Pod tym linkiem jest film opisujący oproznianie TC488 .

Jest tam opisana konstrukcja filer cyclonica. Zwracam uwagę na jednolitą bryłę, która przetacza się od worka. Jest to mieszanka kurzu i sierści moich dwóch owczarków. Bajką jest że coś dostaje się do turbiny.

Co filtrów, w samochodzie też nie czujemy spadku mocy dopóki nie wymienimy filtra, wtedy czujemy jej wzrost. Dzieje Sie tak dlatego że spadek jest bardzo powolny.

A tu jest dowolny odkurzacz z odwroconym workiem. Czy ten filtr zapewnia swobodny przepływ powietrza?

I czy się oczyścił?

I jeszcze jedno sprzedawalem kiedyś jednostki z taką filtracją i nadal mam je w ofercie. Są to jednostki TQD i Element. Oprócz tego mam modele z filtrem plisowanym. Kiedyś miałem w domu Beama. Przeszedł do historii.:'(

P.S.

Filtracją cykloniczn nie jest nowinką, Vacuflo jest na rynku 6 lat dłużej niż Beam.

ale nadal nie wiem z czego jest wykonany stożek ten przed silnikiem a nie ten na dole bo ten na dole nie zabardzo wiem do czego chyba troche bajer bo jeżeli mamy cyklon to po wyłączeniu odkurzacza wszystkie zanieczyszczenia opadają do wiaderka i jak na nowo go włączamy to odkurzacz ciągnie powietrze z instalacji a zanieczyszczeń nie podnosi z pojemnika do góry

a więc z czego jest stożek pomiędzy silnikiem a drugim stożkiem ????????????????????

Pod tym linkiem jest film opisujący oproznianie TC488 .

Jest tam opisana konstrukcja filer cyclonica. Zwracam uwagę na jednolitą bryłę, która przetacza się od worka. Jest to mieszanka kurzu i sierści moich dwóch owczarków. Bajką jest że coś dostaje się do turbiny.

Co filtrów, w samochodzie też nie czujemy spadku mocy dopóki nie wymienimy filtra, wtedy czujemy jej wzrost. Dzieje Sie tak dlatego że spadek jest bardzo powolny.

A tu jest dowolny odkurzacz z odwroconym workiem. Czy ten filtr zapewnia swobodny przepływ powietrza?

I czy się oczyścił?

Qurcze sprzedajesz odkurzacze tej firmy i nie znasz ich budowy ????? szukam wszędzie w internecie i nie mogę znaleźć a przecież pomiędzy turbiną a plastikowym stożkiem na dole jest komora w której odbywa się najważniejszy etap pracy odkurzacza

w BEAM,TQD,BORYSOWSKI,HUSKY,DUOWAC itp są filtry w jednych papierowe w drugich materiałowe a winnych z tworzywa są to filtry stałe lub na zasadzie worka odwróconego

zasada worka odwróconego jest najczęściej stosowana i to nie dlatego że jest najprostsza tylko dlatego najprostsza w obsłudze bo każdy odkurzacz musi mieć jakiś filtr tylko jedne firmy mają do niego łatwiejszy dostęp a inne robią to tak żeby klient wzywał serwis po tym jak się skonczy gwarancja

na beama jest gwarancja 5 lat ale w Polsce za to w kanadzie gdzie jest produkowany gwarancja na te odkurzacze jest 10 lat

a jeżeli odkurzacz nam się popsuje po gwarancji lub bedzie trzeba wymienić filtr na nowy to nie ma problemu z dostępnością filtra,silnika,turbiny,szczotek itp.

ja wymieniam filtry po gwarancji w odkurzaczach BEAM Z 1999r i pracują dalej

miałeś kiedyś BEAMA i piszesz że nie masz ile czasu miałeś i co się stało że nie masz ???????

popsuł się czy po prostu stwierdziłeś że pora zmienić na inny ????

Qrcze, spytaj dystrybutora VacuMaid'a. :)

O ranyy....Sprzedaje Vacuflo, a ty pytasz o VacuMaida !!! Taki przynajmniej zamieściłeś schemat.

Jak widać na przykładzie Vacuflo odkurzacz nie musi mieć filtra.

Workowca wywaliłem po pomiarach przepływu powietrza zrobionych na egzemplarzu czystym (do dalszej sprzedaży) i moim domowym. Pomiary robił mi kolega zajmujący sie wentylacją. Różnica była znaczna. Od tamtej pory stałem sie orędownikiem True Cyclonica.

Potem służył mi jako jednostka do pomiarów podciśnienia.

P.S.

Filtr w postaci worka ma taka formę po to by zwiększyć powierzchnię tegoż filtra (tak samo jak plisy na innych filtrach.)

ale cały czas unikasz odpowiedzi na moje pytanie z czego zrobiony jest stożek ?????przed turbiną z metalu z drzewa czy tworzywa ,materiału proste pytanie prosta odpowiedź chyba że to jest tajne :)

a co do pomiarów to nie jest tak do końca bo są różne jednostki o różnych mocach i jaka jest moc w nich po kilku latach pracy

sprawdzałeś moc dwóch nowych odkurzaczy o podobnych parametrach i na tej samej instalacji :/ ???

O ranyy....Sprzedaje Vacuflo, a ty pytasz o VacuMaida !!! Taki przynajmniej zamieściłeś schemat.

Jak widać na przykładzie Vacuflo odkurzacz nie musi mieć filtra.

Workowca wywaliłem po pomiarach przepływu powietrza zrobionych na egzemplarzu czystym (do dalszej sprzedaży) i moim domowym. Pomiary robił mi kolega zajmujący sie wentylacją. Różnica była znaczna. Od tamtej pory stałem sie orędownikiem True Cyclonica.

Potem służył mi jako jednostka do pomiarów podciśnienia.

P.S.

Filtr w postaci worka ma taka formę po to by zwiększyć powierzchnię tegoż filtra (tak samo jak plisy na innych filtrach.)

Te filmiki niczego nie dowodzą, jakbym się uparł zrobiłbym taki który świetnie pokazuje ułomności cyklonów. A co do tego worka, to na tym filmiku jest chyba zrobiony z worka po kartoflach, jakoś worek w moim odkurzaczu tak nie wygląda ale jest wykonany z jakiegoś śliskiego materiału bardziej przypomina worek foliowy, pewnie dlatego nie zbiera się na nim tyle zanieczyszczeń. Ja jeszcze przed założeniem pojemnika wykładam go workiem na śmieci i nie muszę później przesypywać jego zawartości tylko wyciągam ten worek.

Potwierdzam. To jest jakaś dziwna funkcja odkurzacza centralnego, o której milczą wszelkie foldery reklamowe producentów.

W naszym domu to właśnie JA zajmuję się odkurzaniem. Dodam więcej, robię to z całą przyjemnością.

Żonę mam niezwykle wyrozumiałą i na szczęście nie ogranicza mnie w tym moim "hobby" :wink: :p

Również zastanawiam się nad CO i muszę przyznać, że jest to największy argument przemawiający za ;)

Pozdrawiam :bye:

Kruszyno: napisze jeszcze raz. Sprawdzałem na tej samej instalacji, na tym samym modelu tej samej marki, na nowym odkurzaczu i na używanym od roku z "pełnym filtrem".

ale nadal nie wiem z czego jest wykonany stożek ten przed silnikiem a nie ten na dole bo ten na dole nie zabardzo wiem do czego chyba troche bajer bo jeżeli mamy cyklon to po wyłączeniu odkurzacza wszystkie zanieczyszczenia opadają do wiaderka i jak na nowo go włączamy to odkurzacz ciągnie powietrze z instalacji a zanieczyszczeń nie podnosi z pojemnika do góry

Nie do końca prawda.

Nie unikam odpowiedzi na twoje pytanie, raczej to ty nie czytasz ze zrozumieniem!!!!!

W Vacuflo NIEMA STOŻKA PRZED TURBINĄ. Jak mnie zapytasz o stożek w komorze (czyli ten na dole to odpowiem)

Danielsq, To widocznie w moim Beamie był worek jutowy. :-) Ty zapewne masz worek Gore-tex.

Nie chcesz chyba powiedzieć że brudny filtr przepuszcza tyle samo powietrza co czysty?

Proszę Cie abyś się uparł i nakręcił taki film. Tylko czy o to tu chodzi? Klienta interesuje:

1. Niezawodność (Nie dotyczy chininy)

2. Walory użytkowe (tu niema wątpliwości że centralny lepszy od jamnika) :-)

3. Stała siła ssąca (True Cyclonic Rulez) :-)

4. Brak dodatkowych kosztów (Każdy filtr kiedys się zapcha i trzeba kiedyś wymienić z mojej oferty w serii FC raz do roku, w ELEMENTACH i innych odwróconych workach podobno nie trzeba)

5. Długiej gwarancji

P.S.

Ten temat zaczyna przypominać przelewanie z pustego w próżne, Od kilku dni te same pytanie.

To ma być pomoc dla kupujących, a nie jałowa dyskusja. (nawet pomiędzy fachowcami)