dziku007 04.07.2008 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 czesc,czy mozna zwykla lodówkę obudować ? tzn. wstawić ją do wnęki (korpus z jej lewej, prawej strony i nad sufitem lodówki w kolorze kuchni a od przodu wystaje jakiś tam inox) pytam czy ze względów technicznych nie widzicie jakichs przeszkód, czy nie ma zagrozenia ze lodówka będzie się przegrzewała albo że się spali. Teoretycznie nieraz nie dwa stawia się zwykłe lodówki między szafkami albo w jakichś zaułkach. Pytam, bo ze względów aranżacyjnych lepiej wyglądać będzie inox we wnęce niż klasyczna lodówka w zabudowie. pozdrdarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 04.07.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 Lodówka ciepło oddaje tyłem więc raczej nie ma problemu o ile z tyłu będzie"przewiew". Lodówki do zabudowy raczej nie różnia się konstrukcją poza tym że mają drzwi przeznaczone do przykręcenia obudowy(drzwiczek). Naiasem mówiąc nie wiem czemu zazwyczaj są droższe skoro te drzwi są zazwyczaj uboższe. Ale lepiej niech wypowie się jakiś fachura w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voitek 05.07.2008 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Zgadzam się z przedmówcą. Nie jestem wprawdzie fachura w tym temacie, ale robię właśnie sobie taką obudowę zwykłej lodówki. Zrobiłem nad lodówką szafkę o bokach sięgających samej ziemi i otaczających ściśle lodówkę. Z tyłu na całej wysokości zrobiłem niewidoczny od przodu prześwit jakieś 15 cm i jest przewiew. Szafka jest przez to płytsza, ale komu potrzebne 60 cm głębokośći? Na razie po wstępnych testach wszystko jest jak było. Nic się nie przegrzewa, lodówka nie włącza się częściej. Zresztą lodówki do zabudowy mają znacznie słabszą wentylację, zwykle jest to kratka pod i nad lodówką. Myślę, że śmiało możesz realizować swój pomysł, o ile tylko będzie trochę przewiewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 05.07.2008 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 A po co wogóle wciskać tę lodówkę w obudowę? Jeżeli chodzi o względy aranżacyje a nie kasę to poprostu postaw w kuchni ładną lodówkę wolnostojącą obok mebli i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna-maria3 05.07.2008 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 A po co wogóle wciskać tę lodówkę w obudowę? Jeżeli chodzi o względy aranżacyje a nie kasę to poprostu postaw w kuchni ładną lodówkę wolnostojącą obok mebli i tyle Tu chyba trochę zależy od usytuowania lodówki... Jeśli stoi między meblami, to ok, ale jeśli gdzieś z brzegu... Znajomi tak mają i widać całe "bebechy" sprzętu... Siedzę w salonie i mam widok na przewody i wszystko, co znajduje się w tyle lodówki... jakieś kratki, sprężyny... W tej sytuaji też obudowałabym tę lodówkę płytą, żeby to wszystko zakryć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziku007 05.07.2008 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 chodzio o to ze obok lodówki chcę zaaranżować półki półokrągłe i one muszą się na czymś opierać - stąd wskazany jest korpus do którego zostaną przyczepione półki - a dalej lodówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 05.07.2008 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Jest jedno ALE - szerokość. Lodówka wolnostojąca ma ok. 60 cm szerokości (przed chwilą mierzyłem moją - 59,5 cm). Jeżeli dołożymy ścianki boczne ze standardowej płyty meblowej 18mm, to całość ma ok. 63,6 cm. Niby nic strasznego, w końcu da się rozsunąć nieco szafki. No ale jeżeli przyjdzie komuś ochota na kupienie gotowych frontów to mamy klops. Standardowe fronty (do szafki 60cm) mają chyba 59,7 cm szerokości, czyli brakuje prawie 4 cm szerokości frontu. Oczywiście sprawa nie istotna gdy fronty są wykonywane pod zamówienie. Jeszcze jedna sprawa, lodówki przenaczone do zabudowy mają taki "fachowy" uchwyt pomiędzy drzwi lodówki a front (osie obu drzwi są względem siebie przesunięte), przy zabudowie lodówki wolnostojącej trzeba by pokombinować z mocowaniem frontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 05.07.2008 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 ja spytam o jeszcze jedną rzecz (bo już widzę, że mogę tą "normalną" lodówkę wcisnąć w szafkę ) - czy da się także jakoś zamontować drzwi od szafki do drzwi z takiej lodówki wolnostojącej, żeby zrobić z niej taką "całkowicie zabudowaną"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voitek 05.07.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Po pierwsze rzeczywiście można by tylko wstawić, ale np. jeśli blat się kończy na lodówce, to wygląda to paskudnie, a poza tym łatwo mogą wpaść za lodówkę różne przedmioty, pomidor, czy też inna kalarepa.Co do frontów też racja, 597 czy 596 mm sprawia kłopot. Również jak się bierze 2x296. Ale porządne firmy robią nietypy zwykle za 50% więcej. Przy jednym froncie to jest nic. Ja natomiast rozwiązałem to jeszcze inaczej, bo owa płyta obudowująca lodówkę, nie jest bokiem szafki nadlodówkowej, tylko obudowuje również tę szafkę, o standardowych rozmiarach, ciągnie się od podłogi do wysokości górnych szafek.A co do mocowania frontu do zwykłej lodówki, to autor chyba nie miał takiego zamiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorgio 05.07.2008 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 czy da się także jakoś zamontować drzwi od szafki do drzwi z takiej lodówki wolnostojącej, żeby zrobić z niej taką "całkowicie zabudowaną"? Uchwyt do drzwi lodówki: http://www.henzym.pl/foto/__uchwyt_drzwi_lodowki.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziku007 05.07.2008 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 A co do mocowania frontu do zwykłej lodówki, to autor chyba nie miał takiego zamiaru. rzeczywiście nie miałem takiego zamiaru a jescze trochę utrudnię: lodówka miałaby sąsiadować ze słupkiem z piekarnikiem i mikrofalą oddzielona tylko korpusem meblowym, czy z uwagi na temperatury generowane przez "zestaw piekący" nie będzie jakiegoś problemu taką lodówką ? Oczywiście zakładam że piekarnik będzie miał chłodzenie obudowy i tzw. chłodny prąd. - ale nie wiem na ile to w praktyce izoluje. Może warto byłoby zrobić jakąś dodatkową izolację między lodówką a piekarnikiem ? ps. czy wystarczy jak zostawię 15 cm z tyłu i otwór u góry czy na bocznej ścianie też powinienem robić jakieś otwory wentylacyjne ?[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 06.07.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 U mnie od kilku lat lodówka (wolnostojąca) sąsiaduje z piekarnikiem, nie zaobserwowałem jakichkolwiek negatywnych skutków. Jak zabudujesz lodówkę to dochodzi dodatkowa izolacja z płyty meblowej 18mm, zawsze to coś. Co do wentylacji piekarnika, to u mnie w płycie pod piekarnikiem wyciołem 3 otwory średnicy ok. 10 cm (min. na kabel zasilający), a od góry płyta jest płytsza na całej szerokości o jakieś 15 cm (czyli nad piekarnikiem jest szczelina szerokości 15 cm). To wystarcza, nigdy nie było problemu z działaniem piekarnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 06.07.2008 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 czy da się także jakoś zamontować drzwi od szafki do drzwi z takiej lodówki wolnostojącej, żeby zrobić z niej taką "całkowicie zabudowaną"? Uchwyt do drzwi lodówki: http://www.henzym.pl/foto/__uchwyt_drzwi_lodowki.jpg Dzięki! a czy wiesz może gdzie coś takiego dostać? Aha! faktycznie autor wątku, jak pisze, nie ma zamiaru, zabudować swojej lodówki od przodu, to tylko ja podpięłam się pod ten wątek, bo chodzi prawie o to samo tylko z zamknięciem z przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorgio 06.07.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Dzięki! a czy wiesz może gdzie coś takiego dostać? Aha! faktycznie autor wątku, jak pisze, nie ma zamiaru, zabudować swojej lodówki od przodu, to tylko ja podpięłam się pod ten wątek, bo chodzi prawie o to samo tylko z zamknięciem z przodu Ten obrazek jest dokładnie ze strony: http://www.henzym.pl/ , ale takie coś powinno być w każdym sklepie z artykulami (akcesoriami) meblowymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Besta77 07.07.2008 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Gorgio wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franelka1 07.07.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Ja na etapie projektowania kuchni przewidziałam lukę na lodowkę wolnostojącą, którą już posiadałam i nie było sensu jej wymieniać. Dodatkowo na lodówce stoi mikrofalówka i wszystko od 4 lat fantastycznie działa!Nie ma sensu bezsensownie wydawać forsy. Kupiłam też zmywarkę wolnostojącą i wsunęłam ją pod blat i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voitek 07.07.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 To ci dopiero! A ja nie mam mikrofali. Nie ma sensu bezsensownie wydawać forsy... :) Franelka1, myślę, że autor wątku właśnie zmienił swoją koncepcję i Twoim przykładem wstawi lodówkę do wnęki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 09.07.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Ja mam w tej chwili właśnie lodówkę typu wolnostojącego która została zabudowana. Drzwiczki mocowane na tego typu suwakach jakie pokazał Gorgio. Oczywiście takie rozwiązanie wymaga całkowicie płaskich drzwi lodówki. Jest jeszcze jeden problem. Drzwi szafki muszą być bardzo dokładnie ustawione w stosunku do drzwi lodówki. Inaczej dodatkowo obciążają zawiasy lodówki. Prawdopodobnie właśnie z tego powodu musiałem już naprawiać zawiasy lodówki jak również wymieniać te "suwaki" - popękały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 23.02.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2009 Zapisuję się dla pamięci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts