Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze do dziennika budowy

Recommended Posts

Myślę, że w samym salonie jedno okno byłoby w zupełności ok, ale zastanawiam się, jakby to wyglądało na zewnątrz, ponieważ jedno z okien jest pod oknem balkonowym na poddaszu. Trzeba byłoby to przemyśleć... Jeśli chodzi o powierzchnię salonu to jest on połączony z jadalnią i będąc na parterze wnętrze wydaje (mi się) dosyć przestronne. ale może to tylko moje wrażenie?.... A możesz dać namiar na tą Tolę? Chętnie zobaczę.

• Odpowiedzi 119
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czy z Twojej sypialni do pomieszczenia nad garażem schodzi się po schodkach czy podłogi są na równi? masz może jakieś zdjęcia? ile wynosi ściana kolankowa w tym pomieszczeniu i wogóle jak ono wygląda?

zamieszczam link do tematu o domku Toli (mam nadzieję, że nie będzie zła) domek przecudowny i warty obejżenia :)

http://forum.muratordom.pl/dom-toli,t27312-480.htm

a to link do jej okna panoramicznego: :)

http://i17.photobucket.com/albums/b89/tola2/metalmetal1.jpg

Przejrzałam (jak na razie pobieżnie) dom Toli i już mogę Ci powiedzieć, że skoro hektora porównujesz do takiego domu jak ma Tola, to hektor raczej nie spełni Twoich oczekiwań, bo to jest mały domek. (Nie ukrywam, że wybierając projekt kierowałam się przede wszystkim tym, na co mnie stać)

Jeśli jednak nie szukasz dużego domu, to hektor jest całkiem uroczy i wewnątrz niegłupio zaprojektowany. Najlepiej byłoby zobaczyć go na żywo, jeśli masz taką możliwość.

Niestety nie mam okazji zobaczyć go na żywo :( co do tego czy go porównuje z domem Toli to troszke tak choć wiem że ona ma o wiele wększy salon :) takie panoramiczne okno w salonie mi się marzy odkąd obaczyłam je u niej :) co do układu domu jest on jak dla mnie idealny (jedyny minus to te schody w salonie a w zasadzie to ich mały kawałeczek, wiem, że to nic wielkiego, ale jak się mam czegoś czepiać to w zasadzie tylko to właśnie)

W zasadzie to nic więcej. Może zastanowiłabym się, czy na pewno zlikwidować balkon od frontu. Zlikwidowałam go, ponieważ stwierdziłam, że nie ma sensu ich robić, bo kto będzie na tych 3 balkonach siedzieć, a balkon to wiadomo - niemały koszt. Tyle że dom stracił trochę na wyglądzie. W środku natomiast - naprawdę w chwili obecnej nic.

Witam, piękna wasza okolica:) mam pytanie o blachodachówkę. To jest kolor grafitowy, czy czarny? Jaka firma? I ile kosztowała??

Hej!!! Blachodachówka jest koloru czarny mat. Firma Regamet, blacha niemiecka ThyssenKrupp Z POWŁOKĄ PLADUR - RELIEF. Nasz majster twierdzi, że jest naprawdę całkiem niezła. Cena? szczerze mówiąc nie wiem, płaciliśmy za całość (okucia, rynny, okno dachowe). Pozdrawiam

Coraz bardziej się przekonuję do tego by zrobić otwarte schody i chyba będzie jak u Ciebie ;) dzięki temu zarówno salon jak i schody będą optycznie powiększone :) masz może więcej zdjęcia z góry np. łazienki i przejsćia z sypialni do pokoju nad garażem?

Mika Ty coś kombinowałaś z przy spiżarni? mam wrażenie patrząc na zdjęcia, że ją wydłużyłaś. Npisz jeszcze czy witarołap jest znośnej wielkości :)

Byłam wczoraj na budowie i nawet zrobiłam zdjęcie łazienki, ale kurcze mam chyba kiepściutki ten aparat, bo zdjęcia nie odzwierciedlały wogóle rzeczywistości i dlatego ich nie wkleiłam. Może jak skończą tynkować, trochę uprzatnę i dodatkowo ściany będą jaśniejsze to lepiej będzie widać.

Do pokoju nad garażem jest wejście ze spocznika, który jest o 3 stopnie niżej niż reszta poddasza. Więc jest to odrębny, niezależny pokój. Wydzieliłam w nim pralnie, w której mieści się wanna, duży zlew do prania, pralka i sznury na bieliznę. Myślę, że będzie to bardzo funkcjonalne, bo z "brudami" ucieknę z łazienki. Wydzielenie pralni było możliwe, ponieważ poszerzyłam budynek do 15m, czyli o dokładnie 72 cm. I wyszedł naprawdę fajny pokój, no i ta pralnia.

A jeśli chodzi o spiżarnie, to rzeczywiście ją zmieniłam, "wyciągnęłam" ją do filara i wejście zrobiłam od kuchni. Niektórzy rezygnowali całkiem ze spiżarni i robili większą łazienkę. A ja wolę większą spiżarnię, bo dom nie ma piwnicy.

Natomiast wiatrołap za duży nie jest, ale na całej ścianie wyjdzie dosyć spora szafa a z niej wejcie pod schody, gdzie będzie schowek.

Tak, podnosiłam ją i z jednej strony wynosi - 3 pustaki + wieniec, a z drugiej - 2 + wieniec (tylko, że u nas wieniec został zastąpiony pustakiem z jakimś tam wzmocnieniem, więc z jednej strony są 4 pustaki a z drugiej 3).

Wystarczy w zupełności i - co najważniejsze - dom nie traci na wyglądzie.

wiem, że męcze, ale wiesz jak to kobiety :p jeżeli posiadasz to wrzuć proszę zdjęcia z pokoju nad garażem - widok na drzwi do sypialni...i jeszcze jedno pytanie dotyczące również pokoju nad garażem- jaki wymiar ma sufit bez skosów (chodzi mi o sam wymiar tego prostokąta)

oczywiście będe mieć jeszcze milion innych pytań ale to powoli :p

Następne pytanie :p : czy pod schodami od strony salonu można wyciąć jakieś otwory na niewielkie, niezbyt głębokie półeczki czy tam znajduje się szafa po drugiej stronie? Aha chciałam się pochwlić bo tego chyba jeszcze nie robiłam, że budujemy Hektorka :D zresztą to chyba widać po ilości pytań jakie zadaje ;)

Hej!!! Jeśli nie decydujesz się z jakiś tam powodów na budowę dużego domu, to myślę, że hektorek będzie Ci się podobał.

A wracając do pytania - sprawa schodów wygląda tak: w wiatrołapie można zrobić szafę na całej jego szerokości, natomiast schowek pod schodami jest głębiej. Ja na początku to rozważałam wogóle schodów nie zabudowywać, tylko zostawić je tak "w powietrzu". Więc śmiało możesz wyciąć te półeczki. Zrobię Ci zdjęcia z wiatrołapu, to może będzie to bardziej zrozumiałe.