Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Scalenie dwóch działek - pomocy!

tomason.p

Recommended Posts

eee-nie chce mi sie wierzyc,mialem taka sama sytuacje, kupilem dwie sasiadujace dzialki pod zabudowe blizniacza i buduje jeden domek, zero problemow-po prostu powiedzialem, ze chce tak budowac i nikogo to specjalnie nie dziwilo, zreszta nadal mam adres w postaci dwóch dzialek i to oficjalnie wystepuje na wszystkich dokumentach

reasumujac, jak kolega wyzej zauwazyl-zazadaj tej decyzji na pismie z uzasadnieniem prawnym

w ub. roku otrzymałam pozwolenie na budowę na trzech działkach. Żaden problem. To właściciel nieruchomości, dla których są prowadzone odrębne księgi wieczyste decyduje czy nieruchomości chce połączyć w jedną, jeżeli graniczą ze sobą. Dla pozwolenia na budowę istotna jest forma władania - w tym przypadku prawo własności. Teraz właśnie buduję dom, posadowiony na dwóch z tych trzech działek. Inaczej nie otrzymałabym pozwolenia na budowę, gdyż działki sa małe, a w sumie dają powierzchnię umożliwiającą uzyskanie pozwolenia na budowę. W miejscowym planie zagospodarowania określono bowiem wielkość działki pod budowę na 2 tys. m2.

z doświadczenia wiem że najlepiej spytać się kilku osób oprócz geodety bo wtedy można się nieźle przejechać,u nas była jedna działka z pozwoleniem na budowę dwóch domków i chcieliśmy zrobić podział działki geodeta powiedział że dopiero jak zaczniemy fundamenty a osotantio pani w starostwie przy zanoszeniu papierków na pnb poiwedziała że podział można już byłoo zrobić jak dostaliśmy warunki zabudowy,tak więc przez tego pana jesteśmy pół roku w tył z podziałem

• 1 month później...
  • 7 years później...
Już sobie poradziłem, wystarczyło w Księgach Wieczystych zlikwidować jedną księgę i wpisać działkę do drugiej - koszt 60 PLN i po sprawie :lol:

Obawiam się, że Twoje zadowolenie jest złudne i połowiczne. Dokonałeś scalenia jedynie KSIĄG WIECZYSTYCH, działki w kategorii geodezyjnej dalej są osobne, dalej mają osobne numery w ewidencji gruntów i dalej mają odrębne powierzchnie, i nie stanowią JEDNEJ DZIAŁKI GEODEZYJNEJ !!!