Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zapalam ostatnio żarówkę, a ta się przepaliła, aż strzeliło , brak prądu w całym domu , okazalo się że wywaliło zabezpieczenie przedlicznikowe 32A , ale przecież po drodze jest jeszcze zabezpieczenie w rozdzielnicy 10A , czy to normalne ? chyba powinna w razie czego wyskoczyć ta 10A ?
https://forum.murator.pl/topic/104434-przepalona-%C5%BCar%C3%B3wka-wywalone-zabprzedlicznikowe-czemu/

czy to normalne ? chyba powinna w razie czego wyskoczyć ta 10A ?
raz na dziesięc lat strzela i nie naładowana strzelba
NO to kolejna historia - przydarzyła się mojej kuzynce:

Po ślubie wpowadziła się do domu po naszej zmarłej babci.

Babcia była kochana, ale w całej rodzince słynęła z pedantycznego porządku, oszczędzała prąd itp.

Ania, moja kuzynka, zasnęla pewnego wieczora oględajć telewizję. Obudził ją szum, bo program już sie skończył. W ppokoju było ciemno, bo światło biło tylko od telewizora. Zobaczyła, ze ktoś stoi przy telewizorze - przekonana że to jej mąż - poprosiła go żeby go wyłączył (nie miała pilota). Postać wyłączyła telewizor. Gdy kuzynka obróciła się na drugi bok, zobaczyła, ze jej mąż leży za nią i mocno śpi. Od razu się poderwała, ale nikogo (?babci?) już koło telewizora nie było :-?

NO to kolejna historia - przydarzyła się mojej kuzynce:

Po ślubie wpowadziła się do domu po naszej zmarłej babci.

Babcia była kochana, ale w całej rodzince słynęła z pedantycznego porządku, oszczędzała prąd itp.

Ania, moja kuzynka, zasnęla pewnego wieczora oględajć telewizję. Obudził ją szum, bo program już sie skończył. W ppokoju było ciemno, bo światło biło tylko od telewizora. Zobaczyła, ze ktoś stoi przy telewizorze - przekonana że to jej mąż - poprosiła go żeby go wyłączył (nie miała pilota). Postać wyłączyła telewizor. Gdy kuzynka obróciła się na drugi bok, zobaczyła, ze jej mąż leży za nią i mocno śpi. Od razu się poderwała, ale nikogo (?babci?) już koło telewizora nie było :-?

O żesz - brrrr - dobrze ze nie mam telewizora w sypialni ...

:wink:

(...)

PS jeśli nie masz plomby na Złączu Kablowym to można kupić w hurtowni elektrycznej klucz gdański , kosztuje ok 3 zł i samemu sobie bezpiecznik przedlicznikowy włączyć

Zabezpieczenie przedlicznikowe jest dostępne dla użytkownika - w części pomiarowej - nie trzeba otwierać części skrzynki ze złączem .

A kluczyk do części pomiarowej każdy użytkownik powinien mieć .

Zapalam ostatnio żarówkę, a ta się przepaliła, aż strzeliło , brak prądu w całym domu , okazalo się że wywaliło zabezpieczenie przedlicznikowe 32A , ale przecież po drodze jest jeszcze zabezpieczenie w rozdzielnicy 10A , czy to normalne ? chyba powinna w razie czego wyskoczyć ta 10A ?

Żarówka zrobiła zwarcie. Zabezpieczenia typu "S" nie są selektywne dla zwarcia. Dlatego na zabezpieczenia przedlicznikowe powinno się stosować bezpieczniki topikowe lub zabezpieczenia selektywne.

Żarówka zrobiła zwarcie. Zabezpieczenia typu "S" nie są selektywne dla zwarcia. Dlatego na zabezpieczenia przedlicznikowe powinno się stosować bezpieczniki topikowe lub zabezpieczenia selektywne.

Czemu doradzasz ludziom niemozliwe?

ciekawe, z którym ZE uzgodnisz zabezpieczenie topikowe.

Czemu doradzasz ludziom niemozliwe?

ciekawe, z którym ZE uzgodnisz zabezpieczenie topikowe.

Temat selektywności zabezpieczeń to jedno a wymagania ZE to inna bajka :)

Znam instalacje gdzie udało się przewalczyć topikowe. Ja przewalczyłem z kolei selektywne. Tylko co ta nasza dyskusja wnosi do tematu?