viking 05.07.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Witajcie,Nosnosc sciany na ktorej kladzie sie kamien ozdobny ma ok. 35-60 kg/m2 , co zalezy od kamienia. Czy mozliwe jest polozenie kamienia na sciane z plyt karton/gips o grubosci 11 mm jednostronnie a cala sciana grubosci ok. 80 mm. Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viking 07.07.2008 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 No jakos nie wierze, ze nikt nie ma kamienia na scianach np. w salonie.Musze zamowic material jak najszybciej , bo dlugo sie czeka, a nie wiem, czy mojae sciany zniosa ten ciezar.Prosze o rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.07.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Po pierwsze jakaś dziwna ta grubość płyty - standard to 9 i 12,5. A u Ciebie 11 No ale może Dodatkowo wszystko zależy od konstrukcji na jakiej te płyty są położone. Czy cała płyta będzie obłożona tymi kamieniami? U mojego teścia obudowa kominka jest z płyt g-k i w dużej części (pionowe ścianki) obłożone są piaskowcem ozdobnym (te gotowe kafelki do kupienia) wszystko się ładnie trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viking 07.07.2008 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 juz sie poprawiam, plyta ma grubosc 12.5, sciana ok. 80 mm. Plyta jest pojedyncza z kazdej strony.Kamien mialby byc na calej dlugosci od gory do dolu. Jak mowie, producent zastrzega nosnosc sciany 35/60 kg/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin1978 07.07.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Ja mam oblozona sciane kamieniem naturalnym -gnejs. sciana ma wymiary 2.5x1.2. Zastosowalem klej elastyczny mapei. dodalem troche gesciej profili (co 30) i wiecej wkretow niz do normalnej sciany. Narazie sie trzyma ale jak bedzie to ciezko powiedziec. Waga kamienia na scianie tak na oko okolo 100 -150 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts