fred211979 05.07.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Witam Szanowną dyrekcję... ......... Totalnie sie na znam na elektryce, a chyba to nie jest aż tak trudna dziedzina Problemem u mnie to podłączenie właśnie tych lamp halogenowych w konstrukcjach KG... znaczy podłączyć je zwyczajnie jeszcze dam rade, a pokombinować juz może być kłopot!!!.... dokładniej chodzi mi o to np... mam 4 halogeny suficie podwieszanym i włącznik podwójny. Jak zrobić zeby po zapalaniu jednego włącznika zapaliła mi sie jedna, a pozostałe dwie się nie paliły, albo jak zrobić żeby jednym sie zapalała 1 i 3 a drugim 2 i 4, lub Były kiedyś takie systemy oświetleń na linkach.. ja mam akurat na 5 halogenów.. i chciałbym zrobić żeby mi się zapalały np 2 i 4 a pozostałe tym drugim włącznikiem... I takie podobne myki elektryczne.... szeregowo.. równolegle... itp.albo z jednego miejsca w pokoju sterować wszystkim np 12 halogenami w pokoju.. mając np 2 włącznik, każdy potrójny. Może jakieś mądre ksiązki, albo jest na to prosty sposób i ktoś mi to w skrócie to opiszę…….Dziekuje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.07.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Totalnie sie na znam na elektryce, a chyba to nie jest aż tak trudna dziedzina ... Może jakieś mądre ksiązki, albo jest na to prosty sposób i ktoś mi to w skrócie to opiszę…….Dziekuje!!! Ja sie tego uczyłem 5 lat w technikum i 5 lat na Politechnice. kurna, a dla Ciebie to nie jest trudne i chcesz w skrócie w 1 poście... Co jak co, ale fantazję masz na pewno. Zawołaj do tego elektryka, póki jeszcze żyjesz i nie pchaj łap tam, gdzie gryzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
popolg 05.07.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Ja sie tego uczyłem 5 lat w technikum i 5 lat na Politechnice. kurna, a dla Ciebie to nie jest trudne i chcesz w skrócie w 1 poście... Co jak co, ale fantazję masz na pewno. Zawołaj do tego elektryka, póki jeszcze żyjesz i nie pchaj łap tam, gdzie gryzie. naprawdę mu pomogłeś bardzo:) ja tez sie nie znam i 10 lat sie tego nie uczyłem.... po prostu trzeba pokombinować wez sobie dwie zarówki z kabelkami i próbuj jak masz podwójny włącznik to wychodzą 3 kable w tym jedno zero znajdz go sobie probówka, zero podziel na dwa kable powstanie ci wtedy 4 kable:) sobie a pozniej podłączaj te dwie zarówki az do poządanego efektu za pierwszy razem moze sie nie trafi ale dużo możliwości tam nie ma:) no i oczywiście jak sie boisz na "ostro" to wyłącz prąd lepiej:) Jak nie dasz rady to zatrudnij tego elektryka po 10 letniej nauce;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voitek 05.07.2008 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 I ja się tego nie uczyłem 10 lat i nie lubię mitologizowania, w końcu nie święci garnki lepią, ale teraz to się nie dziwię, że tyle wypadków Autorze wątku, nie wiemy nic o Twojej instalacji. Masz jakieś tam cztery halogeny (jeden i dwa pozostałe ) system oświetleń na linkach na 5, i wszystkie 12 halogenów w pokoju oraz podwójny wyłącznik i dwa wyłączniki każdy potrójny. Nie wiemy co to za halogeny, czy na 12V, czy wszystko na jednym transformatorze, jaką w ogóle masz instalację, nic nie wiemy. Przynajmniej dotychczas rada Retrofooda chyba słuszna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.07.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 naprawdę mu pomogłeś bardzo:) ja tez sie nie znam i 10 lat sie tego nie uczyłem.... po prostu trzeba pokombinować wez sobie dwie zarówki z kabelkami i próbuj ... ja, szanowny panie, dzięki temu, że się uczyłem, to wiem czym to pachnie. I nie myślę ludziom udzielać rad, które mogą zaprowadzić ich do grobu. i nie zmienią tego twoje kpiny. jak chcesz, to bierz życie pytających na swoje sumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 05.07.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 ogólnie lubię pomagać, tłumaczyć ale tym razem przyłączę się i poprę kolegę retrofood... miałem nauczkę , gość spadł z krzesła i na szczęście skończyło się na stłuczonych czterech literach. " Robert jak podłączyć żyrandol by dobrze świecił?...-"bez znaczenia ważne żeby w kostce był niebieski do niebieskiego " - "oki, narazie ,cześć!"... TYLE,ŻE DLA MNIE BYŁO OCZYWISTE IŻ NALEŻY SOBIE ODŁĄCZYĆ NAPIĘCIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 05.07.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 ja tez sie nie znam i 10 lat sie tego nie uczyłem.... po prostu trzeba pokombinować wez sobie dwie zarówki z kabelkami i próbuj jak masz podwójny włącznik to wychodzą 3 kable w tym jedno zero znajdz go sobie probówka, zero podziel na dwa kable powstanie ci wtedy 4 kable:) sobie a pozniej podłączaj te dwie zarówki az do poządanego efektu za pierwszy razem moze sie nie trafi ale dużo możliwości tam nie ma:) no i oczywiście jak sie boisz na "ostro" to wyłącz prąd lepiej:) Autora wątku prosze o niestosowanie rad z postu, ktory cytuje powyzej. Albo niech sie przynajmniej wczesniej ubezpieczy na jakas ladna sume PS. Naprawde do wylacznika dochodzi zero? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voitek 05.07.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 PS. Naprawde do wylacznika dochodzi zero? Bo to jest taki porządny wyłącznik -- raz a dobrze. I z hukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 06.07.2008 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 naprawdę mu pomogłeś bardzo:) ja tez sie nie znam i 10 lat sie tego nie uczyłem.... po prostu trzeba pokombinować wez sobie dwie zarówki z kabelkami i próbuj ... ja, szanowny panie, dzięki temu, że się uczyłem, to wiem czym to pachnie. I nie myślę ludziom udzielać rad, które mogą zaprowadzić ich do grobu. i nie zmienią tego twoje kpiny. jak chcesz, to bierz życie pytających na swoje sumienie. chyba raczej nie chcesz by ktos za Ciebie zrobił robote majac nadzieje ze nabierze sie na ten mit trudnosci i zglosci sie do elektryka -a nóż to bedziesz Ty ? o to chodzi ? piszesz tak jak by kolega chciał budować siec dla całego osiedla ... a tu 4 halogeny i włącznik podwójny ... jeszcze pewnie na 12V - jak dla Ciebie po 10 latach nauki jest to jakis problem to raczej radze sie pouczyc kolejne 10 i nie pchać sie tam gdzie kopie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.07.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 chyba raczej nie chcesz by ktos za Ciebie zrobił robote majac nadzieje ze nabierze sie na ten mit trudnosci i zglosci sie do elektryka -a nóż to bedziesz Ty ? o to chodzi ? piszesz tak jak by kolega chciał budować siec dla całego osiedla ... a tu 4 halogeny i włącznik podwójny ... jeszcze pewnie na 12V - jak dla Ciebie po 10 latach nauki jest to jakis problem to raczej radze sie pouczyc kolejne 10 i nie pchać sie tam gdzie kopie wydaje mi się, że ci dzisiejsze słońce lekko zaszkodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts