Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ELEKTRYKA, POŁACZENIA LAMP "HALOGEN" W KONSTRYKCJA

fred211979

Recommended Posts

Witam Szanowną dyrekcję... .........

Totalnie sie na znam na elektryce, a chyba to nie jest aż tak trudna dziedzina Problemem u mnie to podłączenie właśnie tych lamp halogenowych w konstrukcjach KG... znaczy podłączyć je zwyczajnie jeszcze dam rade, a pokombinować juz może być kłopot!!!.... dokładniej chodzi mi o to np... mam 4 halogeny suficie podwieszanym i włącznik podwójny. Jak zrobić zeby po zapalaniu jednego włącznika zapaliła mi sie jedna, a pozostałe dwie się nie paliły, albo jak zrobić żeby jednym sie zapalała 1 i 3 a drugim 2 i 4, lub Były kiedyś takie systemy oświetleń na linkach.. ja mam akurat na 5 halogenów.. i chciałbym zrobić żeby mi się zapalały np 2 i 4 a pozostałe tym drugim włącznikiem... I takie podobne myki elektryczne.... szeregowo.. równolegle... itp.albo z jednego miejsca w pokoju sterować wszystkim np 12 halogenami w pokoju.. mając np 2 włącznik, każdy potrójny. Może jakieś mądre ksiązki, albo jest na to prosty sposób i ktoś mi to w skrócie to opiszę…….Dziekuje!!!

Totalnie sie na znam na elektryce, a chyba to nie jest aż tak trudna dziedzina ...

Może jakieś mądre ksiązki, albo jest na to prosty sposób i ktoś mi to w skrócie to opiszę…….Dziekuje!!!

Ja sie tego uczyłem 5 lat w technikum i 5 lat na Politechnice.

kurna, a dla Ciebie to nie jest trudne i chcesz w skrócie w 1 poście...

Co jak co, ale fantazję masz na pewno.

Zawołaj do tego elektryka, póki jeszcze żyjesz i nie pchaj łap tam, gdzie gryzie.

Ja sie tego uczyłem 5 lat w technikum i 5 lat na Politechnice.

kurna, a dla Ciebie to nie jest trudne i chcesz w skrócie w 1 poście...

Co jak co, ale fantazję masz na pewno.

Zawołaj do tego elektryka, póki jeszcze żyjesz i nie pchaj łap tam, gdzie gryzie.

naprawdę mu pomogłeś bardzo:)

ja tez sie nie znam i 10 lat sie tego nie uczyłem....

po prostu trzeba pokombinować wez sobie dwie zarówki z kabelkami i próbuj jak masz podwójny włącznik to wychodzą 3 kable w tym jedno zero znajdz go sobie probówka, zero podziel na dwa kable powstanie ci wtedy 4 kable:) sobie a pozniej podłączaj te dwie zarówki az do poządanego efektu za pierwszy razem moze sie nie trafi ale dużo możliwości tam nie ma:) no i oczywiście jak sie boisz na "ostro" to wyłącz prąd lepiej:)

Jak nie dasz rady to zatrudnij tego elektryka po 10 letniej nauce;)

I ja się tego nie uczyłem 10 lat i nie lubię mitologizowania, w końcu nie święci garnki lepią, ale teraz to się nie dziwię, że tyle wypadków :)

Autorze wątku, nie wiemy nic o Twojej instalacji. Masz jakieś tam cztery halogeny (jeden i dwa pozostałe :) ) system oświetleń na linkach na 5, i wszystkie 12 halogenów w pokoju oraz podwójny wyłącznik i dwa wyłączniki każdy potrójny. Nie wiemy co to za halogeny, czy na 12V, czy wszystko na jednym transformatorze, jaką w ogóle masz instalację, nic nie wiemy. Przynajmniej dotychczas rada Retrofooda chyba słuszna. :)

po prostu trzeba pokombinować wez sobie dwie zarówki z kabelkami i próbuj ...

ja, szanowny panie, dzięki temu, że się uczyłem, to wiem czym to pachnie. I nie myślę ludziom udzielać rad, które mogą zaprowadzić ich do grobu.

i nie zmienią tego twoje kpiny.

jak chcesz, to bierz życie pytających na swoje sumienie.

ogólnie lubię pomagać, tłumaczyć ale tym razem przyłączę się i poprę kolegę retrofood... miałem nauczkę , gość spadł z krzesła i na szczęście skończyło się na stłuczonych czterech literach. " Robert jak podłączyć żyrandol by dobrze świecił?...-"bez znaczenia :wink: ważne żeby w kostce był niebieski do niebieskiego :wink: " - "oki, narazie ,cześć!"... TYLE,ŻE DLA MNIE BYŁO OCZYWISTE IŻ NALEŻY SOBIE ODŁĄCZYĆ NAPIĘCIE :oops:

po prostu trzeba pokombinować wez sobie dwie zarówki z kabelkami i próbuj jak masz podwójny włącznik to wychodzą 3 kable w tym jedno zero znajdz go sobie probówka, zero podziel na dwa kable powstanie ci wtedy 4 kable:) sobie a pozniej podłączaj te dwie zarówki az do poządanego efektu za pierwszy razem moze sie nie trafi ale dużo możliwości tam nie ma:) no i oczywiście jak sie boisz na "ostro" to wyłącz prąd lepiej:)

Autora wątku prosze o niestosowanie rad z postu, ktory cytuje powyzej. Albo niech sie przynajmniej wczesniej ubezpieczy na jakas ladna sume :)

PS. Naprawde do wylacznika dochodzi zero? :roll:

po prostu trzeba pokombinować wez sobie dwie zarówki z kabelkami i próbuj ...

ja, szanowny panie, dzięki temu, że się uczyłem, to wiem czym to pachnie. I nie myślę ludziom udzielać rad, które mogą zaprowadzić ich do grobu.

i nie zmienią tego twoje kpiny.

jak chcesz, to bierz życie pytających na swoje sumienie.

chyba raczej nie chcesz by ktos za Ciebie zrobił robote :) majac nadzieje ze nabierze sie na ten mit trudnosci i zglosci sie do elektryka -a nóż to bedziesz Ty ? :D o to chodzi ? piszesz tak jak by kolega chciał budować siec dla całego osiedla ...

a tu 4 halogeny i włącznik podwójny ... jeszcze pewnie na 12V - jak dla Ciebie po 10 latach nauki jest to jakis problem to raczej radze sie pouczyc kolejne 10 i nie pchać sie tam gdzie kopie :-?

chyba raczej nie chcesz by ktos za Ciebie zrobił robote :) majac nadzieje ze nabierze sie na ten mit trudnosci i zglosci sie do elektryka -a nóż to bedziesz Ty ? :D o to chodzi ? piszesz tak jak by kolega chciał budować siec dla całego osiedla ...

a tu 4 halogeny i włącznik podwójny ... jeszcze pewnie na 12V - jak dla Ciebie po 10 latach nauki jest to jakis problem to raczej radze sie pouczyc kolejne 10 i nie pchać sie tam gdzie kopie :-?

wydaje mi się, że ci dzisiejsze słońce lekko zaszkodziło.