Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schiedel Rondo czy Rondo Plus?

avzi

Recommended Posts

Wiem, że o systemach Schiedla było już sporo mówione, ale mam dość specyficzne pytanie, na które w poruszanych już wątkach nie znalazłem odpowiedzi.

Zamawiam 3 kominy: Rondo Plus 14mm na kanał spalinowy oraz 2 x Rondo 20mm do kominka wewnętrznego i zewnętrznego. Przedstawiciel Schiedla oczywiście proponował mi wszędzie Rondo Plus i jeszcze pustaki wentylacyjne, na szczęście trafiłem na bardzo fajnego gościa z hurtowni, który poradził mi, abym do kominków wziął Rondo, a rury dodatkowo ocieplił 5cm wełny. Pokazywał mi te pustaki zapewniając, że jest tam jeszcze wystarczające miejsce na wełnę, a problem wentylacji (który rozwiązuje Rondo Plus) nie ma odniesienia do paliw stałych (a takimi będę palić w kominkach).

Dodam, że oba kanały będą ustawione na zewnątrz budynku przy ścianie zewnętrznej. Ściany będą 2-warstwowe, więc chciałbym na wiosnę ocieplić także przewody kominowe, aby nie tworzyły się mostki (podobno można, ale potwierdź, proszę czy pustaki nie nagrzewają się zbyt bardzo, aby położyć na nie styropian).

Moje pytanie: czy wg Was można zastosować to rozwiązanie z Rondo czy raczej powinien być Rondo Plus do kominków (dlaczego?).

Będę wdzięczny za szybkie podpowiedzi, bo jutro mają mi je przywieźć na budowę.

Pozdrawiam!

Tylko Rondo Plus !!!!!!

Ja wziąłem do kominka Rondo i bardzo żałuję. Przy Rondzie musisz palić tylko bardzo suchym drewnem. Ja paliłem trochę wilgotnym i skropliny przeszły w postaci czarnej mazi przez kamionkę. Przedstawiciel Schiedel

powiedział, że ten typ komina jest przeznaczony wyłącznie do palenia suchym drewnem. Dziwił się, że przy zakupie nikt mi tego nie powiedział.