czandra 11.07.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 133,28 zł.m2 moja kosztowała 58,52 zł/m2 A ile kosztowała cię na gotowo, z ociepleniem, tyniem i robocizną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 11.07.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Jeśli to do mnie pytanie, to nie ocieplaliśmy. Zobaczymy po zimie, czy będziemy w stanie zaakceptować rachunki za ogrzewanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 11.07.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Jeśli to do mnie pytanie, to nie ocieplaliśmy. Zobaczymy po zimie, czy będziemy w stanie zaakceptować rachunki za ogrzewanie . Dzięki Ar-tur, to było pytanie do mpoplawa, bo jego cena jest bardzo atrakcyjna, jeżeli tak można powiedzieć. U mnie z ociepleniem i tynkiem oraz robocizną wyjdzie ok. 270 zł/m2 - 2 razy więcej niż u ciebie. Sam mur z robocizną to ok. 115 zł/m2. Ściana 2W ocieplona wełną z tynkiem silikatowym barwionym w masie. W porównianiu z mpoplawem to przepaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar-Tur 11.07.2008 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Jego cena jest atrakcyjna, do budował 2 lata temu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 11.07.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Jego cena jest atrakcyjna, do budował 2 lata temu . Farciarz, wiedział kiedy zacząć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 11.07.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Dajcie spokój z tą licytacją, ściany zewnętrzne to nawet nie 10 % kosztów budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 12.07.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 Super....nie wnikam w szczegoly,lodzkie ma inne realia niz np. mazowieckie...jednak....znam kogos,kto za caly dom,za co,podlogowke,wode zimna i ciepla zaplacil rok temu 2000 pln,podobnie za dach,podobnie za wiele innych rzeczy.Tez tak mozna...ale ten gosc to komornik i wiele mogl . Ceny sa tak rozne jak wykonawcy i inwestorzy....sa nadal roznice w regionach Polski,czesc regionow juz sie zblizyla do porownywanego przeze mnie mazowieckiego.... U mojego tescia "Ruscy' budowali,chcieli tez umnie za polowe tego ,co dalem Polakowi.....Swiat jest rozny,region i my takze.... Panie Mpoplaw nie obraz sie....tak sobie napisalem zazdroszczac szczerze i jawnie cen za robocizne...dodam,ze z lodzkiego pochodze i placze,jakie ceny mnie zjadly w mazo.... Acha...a jak duzo wczesniej,przed marcem ubiles ceny????;-)Bo to ceny faktycznie sprzed 2 lat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 12.07.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 133,28 zł.m2 moja kosztowała 58,52 zł/m2 co do cen to tylko dodam, że w czerwcy 2006 Ytong był najtańszym bk jaki udało mi sie kupić. 5,35 zł netto za bloczek 24 cm w tym transpot i klej(którego wystarczyło) ja w tym czasie widziałem szarego BK po 5,99 brutto w rozmiarze 59/24/24 a ytong jest chyba tylko 20 cm wysoki, taki prosty chłyt marketingowy Kupując w grudniu 2006 płaciłem 6,36 brutto za biały na klej 24 x 24 x 59 (na zaprawę był tańszy) loco fabryka Żelisławice. Ale do dyskusji to niewiele wnosi bo same drzwi wewnętrzne bedą kosztować prawie 2 x tyle co ściany budynku. Ale zdecydowanie skłaniam się ku teorii że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Konstrukcja budynku to jedno a izolacja to drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 12.07.2008 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 w tej chwili , moja znajoma ma tansza ekipe i biora 130 pln/m.kw.-styro,struktura,tynk barwiony....total...czyli patrzac na Twoje ceny jest roznica,a Ty robisz oczy,ze niby przesadzam...i sie dziwie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czandra 17.07.2008 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 PS na odchodnym moja ekipa zdradziła mi pewien sekret, zawsze podczas negocjacji cenowych starają się wyczuć inwestora, jak frajer niekumaty to przecież owce są po to żeby je strzyc Skąd wiesz, że ciebie też nie "ostrzygli"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoos 26.08.2009 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Odświeże troche temat Niedługo zacznę budowe domku i początkowo wybralem BK24 Solbet. Tylko teraz zastanawiam sie czy wybrać Solbet zwykly czy moze na Pióro-Wpust ? Ma ktoś z Was jakies doświadczenie w tym temacie? Czy może zamiast BK24 + styropian 12 (lub 15) wybrac inny materiał na ściane (np Max) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 01.05.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 Odświeże troche temat Niedługo zacznę budowe domku i początkowo wybralem BK24 Solbet. Tylko teraz zastanawiam sie czy wybrać Solbet zwykly czy moze na Pióro-Wpust ? Ma ktoś z Was jakies doświadczenie w tym temacie? Czy może zamiast BK24 + styropian 12 (lub 15) wybrac inny materiał na ściane (np Max) Pozdrawiam Podbijam. Ja planuję BK 24 + 15cm styro. Pytanie tylko czy warto iść w P+W i cienką spoinę, czy zwykłą zaprawę i tańsze bloczki bez P+W. Ciekawy jestem opinii tych, co już wybudowali. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 01.05.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2011 suomi w Twoim przypadku tylko klej. Zaprawa cienkowarstwowa nadaje się zdecydowanie do betonów komórkowych. O kleju i zaprawach ciepłochronnych do ceramiki poryzowanej nie rozmawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek50 02.05.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 Właśnie jestem w trakcie "klejenia '' BK 24 P+W robie to sam , i na dodatek pierwszy raz . Stwierdam że to jest naprawdę fajna robota . Rozrabiasz pół worka kleju ispecjalną kielnią to smarujesz . Przygotowanie kleju to kwestia 10 minut . Połżysz jadną warstwę i już po godxinie można następną . Na zaprawę cementoeą tak się nieda . Stwierdzam że jak BK to tylko na klej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 02.05.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2011 po godzinie da się zaprawe.Klejenie jest duzo "cieplejsze" niż zaprawa, nienalezy tylko wpadać w euforię że dom jest na kleju nie zaprawie bo wiekszość ciepła ucieknie przez okna i dach czy podłogę niz ściany czy to klejowe czy tradycyjne. jeżeli ktoś decyduje się na ścianę jednowarstwową to tylko klej , a jezeli chodzi o ekoogię to dom z drewna bije wszystko na głowę.Kleić mozna także pustaki z firmy solbet tylko trzeba oatrzeć na pustaki poprostu.Pustaki piuro wpust tylko przy ścianach warstwowych, polecam Ściana z ceramiki..jeżeli ktoś stawia taki dom to podstawa to ekipa i zadane im pytanie albo lepiej niech pokazą jakiej zaprawy uzyją, jesli zobaczysz zaprawe bardzoplastyczną to bład niewybaczalny, bo niemozna dopuscić aby zaprawa wypełniała pustki w cegle.Wracając czy warto iść w ciensza spoinę na klej przy scianie warstwowej wg mnie nie, bo poza tym że będziesz się chwalił że masz na klej niewiele albo nic ci to nieda, zimno po przejściu przez styropian jest własciwie zneutralizowane i naprawde niewiele daje spoina klejowa, bo straty ciepła jak wspomniałem przez ściany to znikoma część całości. Chyba że skalkulujesz że klej wyjdzie taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bossik 03.05.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Możesz zastosować bloczki Ytong Energo, one nie wymagają dodatkowego ocieplenia. Dostępne są w dwóch grubościach: 36,5 i 48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 04.05.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Odświeże troche temat Niedługo zacznę budowe domku i początkowo wybralem BK24 Solbet. Tylko teraz zastanawiam sie czy wybrać Solbet zwykly czy moze na Pióro-Wpust ? Ma ktoś z Was jakies doświadczenie w tym temacie? Czy może zamiast BK24 + styropian 12 (lub 15) wybrac inny materiał na ściane (np Max) Pozdrawiam A co do P+W to już zależy od ciebie. Różnica jest taka, że z nimi nie trzeba murować spoin pionowych i jest dużo szybciej. A jesli o moje zdanie, wybierając Solbet bardzo dobrze robisz, w końcu największy polski porducent. I ja bym wziął P+W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 04.05.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 po godzinie da się zaprawe. Klejenie jest duzo "cieplejsze" niż zaprawa, nienalezy tylko wpadać w euforię że dom jest na kleju nie zaprawie bo wiekszość ciepła ucieknie przez okna i dach czy podłogę niz ściany czy to klejowe czy tradycyjne. jeżeli ktoś decyduje się na ścianę jednowarstwową to tylko klej , a jezeli chodzi o ekoogię to dom z drewna bije wszystko na głowę. Kleić mozna także pustaki z firmy solbet tylko trzeba oatrzeć na pustaki poprostu. Pustaki piuro wpust tylko przy ścianach warstwowych, polecam Ściana z ceramiki..jeżeli ktoś stawia taki dom to podstawa to ekipa i zadane im pytanie albo lepiej niech pokazą jakiej zaprawy uzyją, jesli zobaczysz zaprawe bardzoplastyczną to bład niewybaczalny, bo niemozna dopuscić aby zaprawa wypełniała pustki w cegle. Wracając czy warto iść w ciensza spoinę na klej przy scianie warstwowej wg mnie nie, bo poza tym że będziesz się chwalił że masz na klej niewiele albo nic ci to nieda, zimno po przejściu przez styropian jest własciwie zneutralizowane i naprawde niewiele daje spoina klejowa, bo straty ciepła jak wspomniałem przez ściany to znikoma część całości. Chyba że skalkulujesz że klej wyjdzie taniej nie ma co mówic o startach ciepła przy cieńskiej spoinie na BK bo jest jej raptem 2mm. Nie dajmy sie zwariować. A jeśli już o Solbecie mowa, to zaprawdę dodają do bloczków (chyba, że skład zadecyduje sobie inaczej na własną rękę ;]) więc w tym moemncie ni jest to kwestia gustów czy nie, bo zaprawa już jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkeb 06.05.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 W swoim planowanym domku chciałbym wykorzystać na ścianach beton komórkowy. Zastanawiam sie czy BK 400 24cm + 15cm styro to dobre połączenie. Oczywiście BK na klej. Jakiej firmy wybrać BK? Solbet czy H+H? A może inne (innych nie znam)? Jeszcze jedno. Wymyśliłem sobie (projekt dopiero powstaje i jest na etapie planowania więc wiele mogę jeszcze zmienić), że ściany pociągnę na wysokość parteru (12 bloczków w pionie + wieniec) a dalej będzie już dach dwuspadowy. Ściany szczytowe również chciałbym zrobić w konstrukcji drewnianej. Czy zakładając, że to będzie tylko 12 bloczków w pionie i cała konstrukcja powyżej będzie bardzo lekka (drewno, blacho dachówka, poddasze nieużytkowe) to ściana nośna mogłaby być wykonana z BK cieńszego niż 24cm? Chyba są bloczki 18cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 06.05.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Minimalna grubość konstrukcji nosnej to własnie 18 cm. Przy stosowaniu tego musisz zawrzec w projekcie zmiany zakotwienia pretów aby miału długość kotwienia odpowiednia..wyzszy wieniec, to tak ogólnie w praktyce nic sie niestanie jak niedasz wieńca wyzszego. Dochodzi tez kwestia ciepłoty ściany, bo oczywiscie możesz dać grubszy styropian, tylko chodzi także o bezwładność cieplna budowli, czyli skracajac wywody chodzi o to ile czasu Twoja ściana bedzie utrzymywała ciepło, im grubsza ściana tym bezwładność wieksza a więc i amplitudy temperatur mniejsze, im cieńsza amplitudy wieksze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts