Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana z betonu komórkowego

Recommended Posts

W swoim planowanym domku chciałbym wykorzystać na ścianach beton komórkowy. Zastanawiam sie czy BK 400 24cm + 15cm styro to dobre połączenie. Oczywiście BK na klej. Jakiej firmy wybrać BK? Solbet czy H+H? A może inne (innych nie znam)?

Jeszcze jedno. Wymyśliłem sobie (projekt dopiero powstaje i jest na etapie planowania więc wiele mogę jeszcze zmienić), że ściany pociągnę na wysokość parteru (12 bloczków w pionie + wieniec) a dalej będzie już dach dwuspadowy. Ściany szczytowe również chciałbym zrobić w konstrukcji drewnianej. Czy zakładając, że to będzie tylko 12 bloczków w pionie i cała konstrukcja powyżej będzie bardzo lekka (drewno, blacho dachówka, poddasze nieużytkowe) to ściana nośna mogłaby być wykonana z BK cieńszego niż 24cm? Chyba są bloczki 18cm?

Jeśli chodzi o grubośćbloczka to przy gęstości rzędu 400 chyba jednak pozostałbym przy 24cm, nawet pomimo faktu, że konstrukcja bedzie drewniana. (zgaduję, że decydujesz się na taki bloczek żeby mieć cieplej?)

A co do producenta, myślę, że na tą chwilę Solbet to najlepszy wybór, bo naprawdę oferują dobrą jakość (o cenie nie wspominam bo wiadomo, że jakieś tanie małe firmy bedą tańsze. Logiczne. Ale jakości nie ma) A jeśli chodzi o H+H to tylko jedna ich fabryka trzyma wymiary bloczków i ogólnie jakoś tak mniej się przykładają. A Solbet to na daną chwilę chyab największy polski producent.

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dokładnie tak jak mówisz (piszesz :) ). Od początku brałem pod uwage właśnie Solbet i BK 400 24cm (nawet wstępne wymiary domu oparłem o wymiary bloczka i jego wielokrotność). Co do H+H to czytałem tutaj gdzieś, że bloczki bywają popekane i może byc duży odpad z tego. Ostatnio wpadłem jeszcze na bloczki Termalica. Przy grubości 24 cm jest nawet dostępny bloczek o gestości 350, mają też dłuższe nadproża systemowe. Przykładowo Solbet 400 to U 0,43 W/m2K przy 24cm, Termalica 400 to U 0,37 W/m2K, a przy 350 to U 0,35 W/m2K. Co o tym myślicie?

mnie od ściany 2W odstręczyły....myszy i lenistwo.

mam ytong 40, jest cieplutko, ogrzewanie elektryczne, budowa w trzy miesiące, czyściutko, sucho (ale fachowiec musi być dobry -

nic sie nie da ukryć). Być może ze styropianem płaciłaby za ogrzewanie 50zł/mc mniej, ale naprawde mnie to nie obchodzi. Najwazniejsze, ze nie mam myszy. A w styropian wejda, predzej czy później, ale wejdą, przekonałam sie o sprycie tych bestii (szczególnie na wsi) Cena - wyszło tanio, bo duzo mniej pracy i materiałów wykonczeniowych, ściana jest od razu idealnie gładka. Ale decydująca role odegrały myszy...

autor wątku stwierdził, że ściany 2w sa bardziej ekologiczne. Czy styropian jest ekologiczny? Co z jego recyklingiem? Czy spalanie drewna w kominku w ilości troche zwiekszonej przez brak styropianu nie jest bardziej ekologiczne niz produkcja styropianu?

Drodzy Forumowicze!

jestem z trakcie budowania domu, jutro muszę zamówić materiał ... po kilku nieprzespanych tygodniach zdecydowałam się (jednak nadal nie jestem tego pewna w 100%) na BK firmy H+H szer. 24cm pióro-wpust. Czy ktoś z Was miał może do czynienia z tą firmą? Zawsze uważałam, że ceramika jest najlepsza, jednakże po prześwietleniu wszelkich forów i przeczytaniu setek wypowiedzi budujących doszłam do wniosku, że chyba wybiorę ostatecznie beton.. nie wiem tylko do końca, jakiej firmy materiał wybrać, czy to się w ogóle czymś różni oprócz nazwy i ceny?

pozdrowienia i z góry dziękuję za wszelką pomoc i sugestie :)

nie jestem żadnym fachowcem, tylko po obejrzeniu róznych budów mogę stwierdzić, że na pewno bloczki z betonu komórkowego bardzo mocno róznia sie dokładnościa wymiarów. np. juz pare razy spotkałam sie z tym, że murarze nie chcą ytonga, bo widac na nim ich błędy. ostatnio byłam na budowie z jakichs innych bloczków, gdzie przez co drugą spoine pionową prześwitywało słońce i niebo...ale styropian wszystko zakryje.

no własnie nad Śniadowem się bardzo mocno zastanawiałam i nad Solbetem... kurcze, dużo za dużo tych materiałów, już mi się w głowie miesza a rano muszę zamówić... moja ekipa doradzała mi ytonga, postawili już z tego kilkanaście domów i chociaż powiedzieli, że wybudują ze wszystkiego, co kupię, to jednak chciałabym, żeby ten dom postał przynajmniej 50 lat... :)

Gdzieś na forum wyczytałem, że H+H bywają popękane. Nie wiem czy to "standard", czy też może jednorazowy wypadek. Solbet podobno najrówniej trzyma wymiary i są bardzo dobrze wyprodukowane. Jeszcze są bloczki z Termalici ale nie mam pojęcia jak to wypada jakościowo. Parametrami niby lepiej niż Solbet.

ten link nic nie potwierdza ....

poza tym, ze ludki z xelli nadal wierza w oddychajace sciany ;-)

ja mam dowód na to że ściany oddychają.

http://img96.imageshack.us/img96/2713/imag0632.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Sciana co prawda nie z xelli ale to jest ściana z pustką powietrzną. Sciana szczytowa gruba na 42 cm. W drugim planie widać brudne pasy. Farba klejowa.

Gdzieś na forum wyczytałem, że H+H bywają popękane. Nie wiem czy to "standard", czy też może jednorazowy wypadek. Solbet podobno najrówniej trzyma wymiary i są bardzo dobrze wyprodukowane. Jeszcze są bloczki z Termalici ale nie mam pojęcia jak to wypada jakościowo. Parametrami niby lepiej niż Solbet.

Standard to raczej nie jest. Większości takich przypadków (oczywiście wsród większych producentów) winowajcą jest niestety skład budowlany.

A co do Solbetu vs. Termalici. To nie jest do końca tak, bo obydwie firmy produkują bloczki o różnej gęstości. I Solbet ma cieplejsze i Termalica na chłodniejsze. A jeśli chodzi o dokładność wykonania to nie wiem jak wygląda to z Termalicą, bloczki oglądałem, ale nie stosowałem żadnych pomiarów, z kolei jeśli chodzi o Solbet to jak najbardziej mogę się zgodzić z tym stwierdzeniem.

zdecydowaliśmy się ostatecznie na H+H 24 klasy 600. Murarzom bardzo pasuje, praktycznie nie ma odpadów. w poniedziałek zaczęli murować, w piątek skończą, pojadą na weekend do domu a od przyszłego tygodnia zaczynamy stropy... :) póki co, mogę polecić H+H, zobaczymy jak się będą sprawdzać później..