darks 05.07.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Sytuacja wygląda następująco Dom zbudowany jest z pustaków ceramicznych. Jedna warstwa kładziona jest wzdłuż, druga wszerz, między pustakami są 2 warstwy styropianu, kładzione na zakładkę, po 2,5 cm każda warstwa. Szerokość ściany wynosi ok. 40 cm.. Stoję przed koniecznością wykonania elewacji. Większość ekip, chce kłaść styropian, bo to pozwoli wyrównać ściany i jest metodą szybszą. Ja to rozumiem. Mój pytanie brzmi natomiast, czy położenie warstwy styropianu nie doprowadzi do tego, że na ścianach pojawi się wilgoć? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 05.07.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 hmmmm... masz w projekcie ścianę czterowarstwową bardzo ciekawe rozwiązanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 05.07.2008 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Organika podaje - chłonnosć wody 1.8% na dobę. Zawsze dobrze dać paroizolację od srodka , wilgoć w przegrodzie to ogromne straty ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 05.07.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Organika podaje - chłonnosć wody 1.8% na dobę. Zawsze dobrze dać paroizolację od srodka , wilgoć w przegrodzie to ogromne straty ciepła. Ad czerwone. Nie będzie mogła ściana wziąć wtedy wdechu - jak będzie oddychać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 05.07.2008 21:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 hmmmm... masz w projekcie ścianę czterowarstwową bardzo ciekawe rozwiązanie... Mam taki stan zastany, nie będę wnikał teraz dlaczego. Taki jest stan faktyczny. Muszę zrobić elewację, żeby jakoś dom wyglądał. I mam problem co będzie jak położę styropian. Najchętniej nie kładł bym styropianu ale ciężko mi znaleźć takie ekipy, które zrobią to bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 06.07.2008 02:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Wg mnie to większość tych ekip chce z Ciebie zedrzeć pieniądze.A położyć zwykłego tynku nie można ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 06.07.2008 03:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 W Danii gdzie wiele lat pracowałem , często agregatem malują bez tynku. Zostawiają strukturę ściny (fajny efekt) . Z agregatu na mur grunt potem farba, nie ma tynku więc nic nie odpadnie. Tanio, szybko i bez rusztowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 06.07.2008 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Wg mnie to większość tych ekip chce z Ciebie zedrzeć pieniądze. A położyć zwykłego tynku nie można ? Mam problem aby znaleźć taką ekipę. Ostatnio znalazł się gość co chciał 40 zł za samą robociznę, potem się rozmyślił i stwierdził, że chce 80 zł za robociznę... Nadal interesuje mnie odpowiedź na pytanie odnośnie wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.07.2008 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 ... Muszę zrobić elewację, żeby jakoś dom wyglądał ... wiec rób elewacje bo /mam wrazenie/ nadskakujesz ekipom, które wmanewrowuja Cie w ocieplanie ... Większość ekip, chce kłaść styropian, bo to pozwoli wyrównać ściany i jest metodą szybszą. ... ekipy które preferują "szybszą metode" popros o symualcje kosztów o ile ta "szybsza metoda" jest jednoczesnie droższa a nastepnie im ładnie podziękuj ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 06.07.2008 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 ... Muszę zrobić elewację, żeby jakoś dom wyglądał ... wiec rób elewacje bo /mam wrazenie/ nadskakujesz ekipom, które wmanewrowuja Cie w ocieplanie ... Większość ekip, chce kłaść styropian, bo to pozwoli wyrównać ściany i jest metodą szybszą. ... ekipy które preferują "szybszą metode" popros o symualcje kosztów o ile ta "szybsza metoda" jest jednoczesnie droższa a nastepnie im ładnie podziękuj ... Nie naskakuję ekipom. Ponieważ nie mogę znaleźć ekip wykonujących tradycyjne tynki, zastanawiam się na zrobieniem elewacji ze styropianem. Pytanie o wilgoć pozostaje jednak aktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 07.07.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Koniec świata! Nie ma ekip, które chcą robić coś całkiem normalnego i nie tak dawno w zasadzie jedynego. W takim wypadku proponuję położyć zamiast styropianu wełnę i problem wilgoci nie zaistnieje (przy odpowiedniej grubości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 07.07.2008 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Koniec świata! Nie ma ekip, które chcą robić coś całkiem normalnego i nie tak dawno w zasadzie jedynego. W takim wypadku proponuję położyć zamiast styropianu wełnę i problem wilgoci nie zaistnieje (przy odpowiedniej grubości). Rozumiem tę ironię ale myślę, że jest ona nie na miejscu. Osobiście odczuwam (a także wielu moich znajomych), że obecnie mamy do czynienia z rynkiem "fachowca" a nie rynkiem klienta. Być może na Twoim terenie zamieszkania jest inaczej. Osobiście rozumiem tych, którzy nie robią tradycyjnie, choć jak słusznie zauważyłeś "nie tak dawno" był to jedyny sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 07.07.2008 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 ewidentnie szukasz usprawiedliwienia dla decyzji, którą już i tak masz podjętąo ile więc będzie Ci się spało lepiej - to odpowiem Ci - nie będzie problemu z wilgocią (ale zaznaczam, w ogóle nie przemyślałem tej odpowiedzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 07.07.2008 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 ewidentnie szukasz usprawiedliwienia dla decyzji, którą już i tak masz podjętą o ile więc będzie Ci się spało lepiej - to odpowiem Ci - nie będzie problemu z wilgocią (ale zaznaczam, w ogóle nie przemyślałem tej odpowiedzi) Nie, nie szukam usprawiedliwienia. Jeżeli będę miał przekonanie, że położenie styropianu będzie wiązało się z tym, że będę miał problem z wilgocią to tego nie zrobię. Będę czekał i szukał. Dzisiaj umówiłem się z kimś kto może zrobi mi to w tradycyjnej technologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.07.2008 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 a jaka jest ta tradycyjna technologia? Będę czekał i szukał. czyli czekasz na odpowiedz na forum a szukasz wykonawcy może warto odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 07.07.2008 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 a jaka jest ta tradycyjna technologia? Będę czekał i szukał. czyli czekasz na odpowiedz na forum a szukasz wykonawcy może warto odwrotnie Proponowałbym abyśmy się skupili na odpowiedzi na postawione przeze mnie pytanie, jeżeli oczywiście ktoś chce w tej materii mi pomóc. Próbuje się tutaj dokonywać oceny mojej postawy. Nie szukam potwierdzenia dla swojej decyzji. Jednocześnie szukam wykonawców, pytam ludzi, stawiam pytania na forach i próbuję wyciągać wnioski. Mając na myśli tradycyjną technologię odnoszę się do tego co napisał zbigmor "Koniec świata! Nie ma ekip, które chcą robić coś całkiem normalnego i nie tak dawno w zasadzie jedynego" Ale ponownie prosiłbym o skupienie się na moim podstawowym pytaniu. Pisanie o tym, ze naskakuje ekipom, że szukam potwierdzenia swojej postawy, czy też: "czekasz na odpowiedz na forum a szukasz wykonawcy" zaciemnia cały obraz i nie wnosi nic do meritum sprawy. A nie chciałbym udowadniać, że nie jestem wielbłądem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.07.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 co ma wielbłąd do rozumu na forum była na ten temat dyskusja poszukaj sobie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts