Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Impregnat do klinkieru

Recommended Posts

• 3 months później...
  • 4 weeks później...

W środę kończą mi płot z klinkieru od frontu. Kupiłem już impregnat (KLINKIER PRO) z Castoramy i po przeczytaniu instrukcji nasuwa się pytanie: czy rzeczywiście trzeba odczekać aż 3 tygodnie od chwili położenia do impregnacji?

Za 3 tygodnie mogą być już przymrozki, a koniecznie chciałbym zaimpregnować przed zimą.

A druga sprawa - czy zaraz po położeniu klinkier powinien być przykryty folią (chroniącą przed deszczem) - jak długo? Przecież pod folią cegły wyglądają na "zaparzone" więc nie wiem czy to im "służy" ...

Pozdrawiam.

Na opakowaniu CRH (u nas OCHRA) napisane jest "nie impregnować, po wymurowaniu okryć folią".

W tamtym roku murowaliśmy kominy, po wymurowaniu okryliśmy folią, ale nie impregnowaliśmy.

Teraz murujemy elementy na elewacji i zostawimy też bez impregnacji, zobaczymy jak klinkier będzie wyglądał po dłuższym czasie.

Do cegieł klinkierowych ręcznie formowanych polecam olej - Sarsil klinkier. Należy impregnowac po ułożeniu cegieł dwukrotnie "wilgotne na wilgotne" w przedziale czasowym ok. 30 minut. Dopiero później fugowa.

Z 1 kg impregnuje się ok. 2-2,5 m2 ściany klinkierowej (mnie wyszlo 2 m2).

Polecany przez sprzedawce klinkieru.

Faktycznie zmienia trochę barwę tego klinkieru na ciemniejsza taką bardziej nasyconą. Dlatego impregnowałam kominy a ścianę muszę sie zastanowi. :D

Do cegieł klinkierowych ręcznie formowanych polecam olej - Sarsil klinkier. Należy impregnowac po ułożeniu cegieł dwukrotnie "wilgotne na wilgotne" w przedziale czasowym ok. 30 minut. Dopiero później fugowa.

Z 1 kg impregnuje się ok. 2-2,5 m2 ściany klinkierowej (mnie wyszlo 2 m2).

Polecany przez sprzedawce klinkieru.

Faktycznie zmienia trochę barwę tego klinkieru na ciemniejsza taką bardziej nasyconą. Dlatego impregnowałam kominy a ścianę muszę sie zastanowi. :D

Ale Sarsil klinkier to nie olej tylko preparat z związkami silikonowymi.

Z kilku wypróbowanych przez ze mnie preparatów wymienionych wyżej jeden nie zmieniał barwy klinkieru na ciemniejszy był to Ultramet.

• 7 years później...