zitka 06.07.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Witam, chcielibysmy zaimpregnować filar z cegły klinkierowej, jaki impregnat polecacie? Dodam,że jest to Etna z CRH Klinkier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 08.10.2008 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Odnawiam temat. Kupuję cegły klinkierowe LODE (kolor ceglasty mat) do płotu od frontu działki. Jaki impregnat należy zastosować i czy można zaimpregnować cegły jeszcze przed wymurowaniem słupków (oczywiście tylko na widocznych później bokach) - tak doradzili mi wykonawcy?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 08.10.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Uroment Batoment Sopro FAD 712 Silicoe Soudal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 08.10.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 olej jadalny.Posmarowana przed murowaniem cegła nie chwyta zaprawy i się nie brudzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 03.11.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 W środę kończą mi płot z klinkieru od frontu. Kupiłem już impregnat (KLINKIER PRO) z Castoramy i po przeczytaniu instrukcji nasuwa się pytanie: czy rzeczywiście trzeba odczekać aż 3 tygodnie od chwili położenia do impregnacji?Za 3 tygodnie mogą być już przymrozki, a koniecznie chciałbym zaimpregnować przed zimą.A druga sprawa - czy zaraz po położeniu klinkier powinien być przykryty folią (chroniącą przed deszczem) - jak długo? Przecież pod folią cegły wyglądają na "zaparzone" więc nie wiem czy to im "służy" ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
troj 03.11.2008 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Na opakowaniu CRH (u nas OCHRA) napisane jest "nie impregnować, po wymurowaniu okryć folią". W tamtym roku murowaliśmy kominy, po wymurowaniu okryliśmy folią, ale nie impregnowaliśmy.Teraz murujemy elementy na elewacji i zostawimy też bez impregnacji, zobaczymy jak klinkier będzie wyglądał po dłuższym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 03.11.2008 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Popieram Tediiego olej jadalny a jaki plus jeżeli się rozchodzi o cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.11.2008 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 olej parafinowy - powinien być w aptece (wystepuej pod nazwą płynna parafina). Markowe impregnaty do klinkieru olejowe to też ten olej ale nabierają "cudownie" wartości jak sa w butelce z etykietą impregnat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 03.11.2008 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Z tego co wiem - najpierw czekamy aż elementy z klinkieru "zakwitną" potem czyścimy dostępnymi na rynku środkami i dopiero konserwujemy Ale może szerzę defetyzm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 03.11.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 A co z folią? Jak długo klinkier powinien być przykryty?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etiuda 05.11.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Do cegieł klinkierowych ręcznie formowanych polecam olej - Sarsil klinkier. Należy impregnowac po ułożeniu cegieł dwukrotnie "wilgotne na wilgotne" w przedziale czasowym ok. 30 minut. Dopiero później fugowa. Z 1 kg impregnuje się ok. 2-2,5 m2 ściany klinkierowej (mnie wyszlo 2 m2). Polecany przez sprzedawce klinkieru. Faktycznie zmienia trochę barwę tego klinkieru na ciemniejsza taką bardziej nasyconą. Dlatego impregnowałam kominy a ścianę muszę sie zastanowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 06.11.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Do cegieł klinkierowych ręcznie formowanych polecam olej - Sarsil klinkier. Należy impregnowac po ułożeniu cegieł dwukrotnie "wilgotne na wilgotne" w przedziale czasowym ok. 30 minut. Dopiero później fugowa. Z 1 kg impregnuje się ok. 2-2,5 m2 ściany klinkierowej (mnie wyszlo 2 m2). Polecany przez sprzedawce klinkieru. Faktycznie zmienia trochę barwę tego klinkieru na ciemniejsza taką bardziej nasyconą. Dlatego impregnowałam kominy a ścianę muszę sie zastanowi. Ale Sarsil klinkier to nie olej tylko preparat z związkami silikonowymi. Z kilku wypróbowanych przez ze mnie preparatów wymienionych wyżej jeden nie zmieniał barwy klinkieru na ciemniejszy był to Ultramet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Etiuda 06.11.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Tak Sarsil to nie olej. Cytując za producentem Silikony Polskie - SARSIL® klinkier jest roztworem związków silikonowych w rozpuszczalniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 23.08.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 A może odświeżę stary wątek Co teraz polecicie do impregnacji klinkieru. Jest coś nowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CafeDelTom27 28.08.2016 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2016 Uzywalem olej do kinkieru( podczas fugowania) a pozniej impregnat do klinkieru.Wszystko marki Qmar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 30.08.2016 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2016 Qmar ...pierwszy raz widzę taką markę? Nikt więcej nie podzieli się swoimi doświadczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts