Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

http://www.murbeton.h.win.pl/murator/naroznica.jpg

Narożnica... czy mam pozwolić na taką "sztukaterię" z listewek zamiast nadbicia krokwi narożnej i normalnej kontrłaty?

https://forum.murator.pl/topic/104482-dach-naro%C5%BCnica-czy-mam-pozwoli%C4%87-na-tak%C4%85-robot%C4%99/

Nie o to chodzi,że nie ładnie tylko o to,że nie fachowo . Idąc Twoim tokiem myślenia, ściany też można by było murować byle jak bo i tak tynkiem się przykryje :-?

Desek tuż pod pokryciem nie przykryjesz niczym, a ich połączenie docięte jest fatalnie i będzie szpecić wygląd dachu.A wystarczyłby tylko ładnie pod kątem przyciąć :) .

Pod kontrłatami,w narożniku, powinna być łata narożna a nie jakieś sztukowane podkładki .

Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach :wink:

Pod kontrłatami,w narożniku, powinna być łata narożna a nie jakieś sztukowane podkładki .

Ale co to oznacza praktycznie? Bedzie ciekło? Zawali sie ?

Łata powinna byc, jasne, tylko nie jest łatwo spasować łate narożną , ona ma zupełnie inny wymiar niż te na połaci.

Zrobić jest łatwo - mam piłę tarczową widiową która tnie kantówkę 8 cm jak brzytwa, mam strug elektryczny którym można taką łatę wykończyć - tyle, że fachowcom się nie chce.
..... - tyle, że fachowcom się nie chce.

A to już inna sprawa. Jeżeli umówiłeś się, że ma być ładniei...

Nie mniej te postrzępione przycięcia przykryje obróbka blacharska i podbitka, więc w sumie nie ma problemu.