Mirek S 06.07.2008 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Witam forumowiczówMam pytanie - problem, dot. mojej działki. Zgodnie z wypisem z obowiązującego planu zagospodarowania jest to działka budowlana, na działce tej zazanczono dwie nieprzekraczalne linie zabudowy. Działka ma kształt trójkąta o bokach ok 65 m i podstawie 35m (powierzchnia 1005m2). Nieprzekraczalne dotyczą istniejącej drogi wojewódzkiej( prawy bok trójkąta) i nowo planowanej drogi o statusie drogi wojewódzkiej ( lewy bok trójkąta). Działke nabyłem w 2002 roku gdy na planie zagaospodarowania nie była wrysowana planowana droga. Obecnie poz mianie planu zagaospadarowania i usankcjonowaniu się decyzji w styczniu 2008 roku ta droga jest. W czerwcu rozpocząłem procedurę uzyskania pozwolenia na budowę . Wystąpiłem o warunki zabudowy. Wszystko było ok. Zatrudniłem gedetę który sporządził mapę w skali 1:500 do celów projektowych, naniósł linie rozgraniczające i dodatkowe linie wynikające z planu (dodatkowo jeszce 5m) i wówczas co się okazało. Nie ma gdzie zmieścić nowo planowanego domu. Nawety stary domek który stoi od kilkudziesięciu lat nie mieści się w obrysach. Nowo planowana droga jest w wizjach naszych władz od klikudziesięciu lat. Moi 70 letni rodzice słyszeli o planach. Zajrzałem na stronę Wojewódzkiego zarządu dróg i tamm w planach do 2013 roku nie ma nawet wzmianki o tym odcinku. A dodatkowo. Gdyby powstała nowa droga, to ta istniejąca obecnie zmienia status na drogę gminną i wówczas można postawić. Co mam teraz zrobić. Bo w chwili obecnej nawet remont starej chałupki która stoi nie jest możliwy. Czy jest moiżliwe odstępstwo gminy od tych dodatkowych 5 m od nieprzekraczalnej lini zabudowy (wówczas zmieści się dom). Czekać na wybudowanie nowej drogi 20 lat a może dłuzej. Odwoływać się do gminy w sprawie zmian dokonanych w nowym planie zagospodarowania, żadać odszkodowania za utratę wartości działki. Poradźcie coś bo mam sytuację patową a czas biegnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 06.07.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 zwróć się do zarządu dróg o możliwość zbliżenia do linii zabudowy. jamałam podobną sytuację projekt kupiony a tu architekt wyskakuje że się nie zmieści bo linia zabudowy itp. my mamy działkę narożnikową z jednej strony droga gminna z drugiej powiatowa. od powiatowej linia zabudowy 40m pozwolili na 28m, od gminnej 15m pozwolili 8m. było trochę nerwówki bo działka 1500 m a wyszło że możemy się budować na 80m w rogu. ale dobrze się skończyło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 06.07.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 na odpowiedź z gminy czekaliśmy ok 2 tygodnie. napisz w podaniu że działka ma status budowlanej a ty de facto nie możesz nic na niej postawić. jeśli chodzi ci o 5 m to nie powinno być problemu z gminą no chyba że trafisz na kogoś kto ma zły dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts