Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

?awa fundamentowa - P?KA

Recommended Posts

Wczoraj wylewalem lawy fund. beton B-20(z dobrej firmy),zbrojenie ok,szalunki ok,zageszcznie terenu ok,slonce grzalo, same plusy

To o co chodzi zauwazylem dzis rano pekniecia pojedyncze wzdluz i poprzek cienkie i pajeczykowate na niektorych el.lawy .W jednym miejscu mam pekniecie lawy na cala szerokosc bardzo cieniutkie.Dzis jest pochmurno i czasami pada.ale wydaje mi sie ze o pogode nie chodzi,moze za szybko woda odparowala wczoraj nie wiem !!!!!!!!!!!?!!!!

Moze poprostu zkomentujcie to :-?

Sam piszesz, że słońce grzało. A czy beton podlewałeś obficie wodą?

Prawdopodobnie to było przyczyną. Dobry beton z dodatkami komponentów zastyga szybko i niezbędna jest właściwa jego "pielęgnacja"

Podczas podobnych upałów wylewałm płytę. Wiadro wody z "sykiem" potrafiło odparować w kilkanaście sekund.

Trzeba pamiętać, że podczas tzw wiązania betonu zachodza reakcje chemiczne których pochodną jest zwiększona temperatura betonu.

Przede wszystkim zachowaj spokój. Pęknięć trudno jest uniknąć. Sam miałem pęknięcia w kilku miejscach wzdłuż zbrojenia na długości ok. 50 cm każde. Gorzej jest z pęknięciami poprzecznymi (jak u Ciebie), ale nie panikuj, tylko sprowadź pilnie inspektora. Wątpię, żeby ktoś inny Ci udzielił właściwej porady nie zobaczywszy tego na własne oczy.

Powodzenia! :wink:

TAK WIEM ZE WODE TRZEBA LAC OBFICIE ale

konsystyencja betonu byla rzadka i to moze jest przyczyna oslabien lawy co objawia sie w ten sposob,a wode chcialem lac i przykryc folia,ale powstrzymano mnie bo niby jest dobrze, jutro mam odwiedziny experta wtedy cos napisze ale teraz piszcie wy DZIEKI

odpowiadam po konsultacji przy mej lawie stwierdzono ze jest ok :D

niwielkie pajeczowate pekniecia sa dopuszczalne (tak stwierdzono)

wzdluzne-jak wlosek cienkie,wykonawca nie zawinil bo beton mial wystarczajaca ilosc wody w sobie(tylko ztwardnial jakos szybko)

dzis rozebrano szalunki .pekniecia moga byc tez przyczyna niedokladnej

proporcji betonu.jutro pojade do producenta i postaram sie to wyjasnic :wink: do jutra

Po rozmowie z producentem stwierdzam ze wszystko jest ok!

Niewielkie wzdluzne pekniecia moga wystapic ale nie grubsze niz 1mm.,

nie dluzsze niz 400mm i tylko na powierzchni lawy.

A wody nie musialem lac na lawy fund. bo slonce oddzialywalo przez 4godz. do wieczora.Na drugi dzien padal deszcz. I tyle na ten T.

Mala rada wybierac renomowanych producentow.

Sposob w jaki ze mna przeprowadzono rozmowe swiadczy o pelnym profesjonalizmie dystrybutora betonu.Osobiscie bylem mile zaskoczony.

CIAO BY BY