Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szafka a la winda

mniechcial

Recommended Posts

Z uwagi na mala ale wysoka toalete, wymislilem sobie szafki wiszace, ktore nie beda otwierane standardowo przez drzwiczki, ale chce je powiesic wyzej niz zwykle, a dostep do nich bedzie przez opuszczany dol szafki. Zastanawiam sie nad systemem podobnym do opuszczania i podnoszenia rolet: silniczek elektryczny kreci poziomym bebnem, na ktory nawijaja sie dwie stalowe linki na stale przymocowane do gory szafki. Gdy beben obraca sie w jedna, linki sie rozwijaja z bebna i szafka sie opuszcza, a podnosi sie, gdy linki nawijaja sie na beben (silnik i beben sa nad szafka oczywiscie). Czy zna ktos moze mniej skomplikowany sposob, ktory ulatwilby otwieranie tej szafki (w momencie otwierania i zamykania recznego, cala zawartosc szafki spoczywalaby na rekach otwierajacego co sprawialoby problemy). Moze jakies silowniczki lub sprezyny, ktore opuszczalyby szafke powoli, bez szarpniecia a jednoczesnie ulatwilyby jej podnoszenie przy zamykaniu. Licze na konstruktywne porady. Pozdrawiam i z gory dziekuje

No nie do konca... Chodzi mi o to, zeby fronty szafki nie byly otwierane, a dostep do zawartosci, bedzie poprzez opuszczenie spodu szafki z przymocowanymi do niego polkami (front i boki beda na stale zlaczone tworzac obudowe szafki. polki beda przymocowane do spodu szafki i calosc bedzie zjezdzala w dol). Ruch bedzie tylko w pionie. Tutaj jest prosty rysunek tego co mam na mysli http://lh4.ggpht.com/mniechcial/SHD1PPpX2XI/AAAAAAAAAC4/6gmZuGKl1gI/s800/szafka.JPG[/img]

A na jakiej wysokości będzie spód szafki po zamknięciu i przy pełnym wysuwie? Ja bym się zastanowił nad użyciem czterech teleskopów gazowych i jakiegoś zatrzasku. Problem jednak może być z zamykaniem, bo zawartość półki trzeba podnieść do góry pokonując jeszcze opór teleskopów, natomiast otwieranie byłoby płynne i lekkie.

Albo może coś takiego: http://www.accuride-europe.com/slide.asp?lan=polish&industry=ch&slidetype=speciality&id=DBLIFT-0127

Podnośnik do tv, zamontować odwrotnie, udźwig do 54 kg. Będziesz otwierał pilotem :)

Mam bardzo mala toalete (ok. 100x90 cm), w ktorej potrzebuje miec choc jedna szafke (lazienka jest dosc daleko i tez nie jest za duza (mieszkam w kamienicy). Pomysl z wysiegnikiem od tv jest na ten moment najlatwiejszy do zastosowania. Czy ktos sie orientuje jaki jest koszt takiego sprzetu i czy sa moze jakies inne firmy, ktore cos podobnego produkuja (moze troche mniejszy - tak duze obciazenie nie jest mi potrzebne)?

Moim zdaniem to trochę za droga zabawa na szafkę do toalety. Trochę takich podnośników jest też tutaj:http://www.tvlift.net/index.php?lang=pl

Ale zawsze można podpatrzeć jak to jest zrobione, i spróbować samodzielnie, na przykład z mechanizmem od starego ksero -- może miałoby odpowiednie przełożenie.

Pytanie, czy rzeczywiście potrzebujesz szafki, przy tak małej powierzchni szafka wizualnie jeszcze bardziej przytłoczy ten kibelek. Może wystarczy jakaś półka, albo coś na drzwi.

Dzis rozgladajac sie po sieci, znalazlem z pozoru bardzo odpowiadajace mi (ze wzgledu na wielkosc oraz koszty) napedy do rolet. Wystepuja w roznych wielkosciach oraz o roznym maksymalnym uciagu (znalazlem takie do ok. 25 kg). Zamiast zamontowac go w rolecie, zamontuje go nad robocza konstrukcja szafki i do niego przymocuje linki, ktore beda opuszczaly i podnosily szafke. Jesli ktos z forumowiczow widzial taki "goly" naped, to prosze o info, czy moge go zamontowac pomiedzy scianami (jako poprzeczka). Chodzi mi o to, czy wewnatrz napadu jest nieruchoma oska lub cos podobnego, co pozwoli na stabilna prace calego systemu.

Hmmm...Jesli to jest sztuka dla sztuki (wygospodarowanie miejsca w bardzo malej toalecie) to co powiecie o podwieszanych sufitach z rzedami halogenow tam zamontowanymi? Czy to nie jest sztuka dla sztuki? Czy tez zyrandol zamontowany bezposrednio do sufitu swiecilby inaczej? A jednak tak czesto sie to stosuje. Moim zamyslem jest brak polek, szafek czy tez innych wynalazkow do przechowywania rzeczy do wysokosci ok 2 m, co nie zmniejszy przestrzeni tam, gdzie sie porusza czlowiek. Szafka bedzie wyzej i w razie potrzeby cala zawartosc obnizy sie tak, zeby mozna bylo swobodnie siegnac potrzebne rzeczy. Z zewnatrz planuje obudowe z KG, tak wiec gdy sie popatrzy w gore bedzie to element sciany a nie wysoko wiszaca polka. Nie jestem biegly w grafice 3D, tak wiec nie przedstawie tego obrazowo do momentu wykonania. Mam nadzieje ze z pomoca zyczliwych uda mi sie to zrobic...

Dyskusja jak zwykle przebiega dwutorowo, niektórzy pytanie "jak cos zrobic?" odczytuja jako "czy bys tak zrobil i dlaczego nie?".

Mniechcial, teraz po opisie rozumiem dokładniej, co chcesz osiągnąć i podoba mi się ten pomysł. Generalnie sam mam parę miejsc potencjalnie do lepszego wykorzystania i wszelkie tego typu podejścia wzbudzają moje zainteresowanie. Jak już zrobisz to zdecydowanie polecam opisanie rozwiązania na http://www.unclutterer.com --- tam to z pewnością docenią. W ogóle polecam tę stronę, bo może znajdziesz tam coś dla siebie.

Tymczasem pomysł z napędem rolety chyba niezły. Zastanów się czy nie wykorzystać kulkowych prowadnic szufladowych zamocowanych pionowo, które stabilizowałyby ruch.

Znalazłem taką stronę: http://www.nice.pl/_new/?id=1, mają tam specyfikacje w pdf i szereg różnych adapterów i mocowań, to powinno pomóc w odpowiedzi na poprzednie pytanie.

A może użyć siłowników pneumatycznych takich jak do otwierania szafek. Wyobrażam to sobie tak. Jedna skrzynia stanowiłaby obudowę całej szafki. Wewnątrz niej druga skrzynia będąca właściwą szafką. Siłowniki zabudowane pionowo lub pod lekkim kątem zamocowane do obudowy i do szafki. Na obudowie trzebaby zrobić gniazda blokowania wysuwu szafki. Myślę, że dałoby się coś takiego zrobić całkiem prosto. Może jak znajdę chwilę to zrobię jakiś szkic.

Pozdrawiam

Zeby moje zalozenia zostaly spelnione, to do zamykania nie mozna uzywac sily. Powod glowny jest taki, ze szafka ma byc na wysokosci ok 2,2m, co wymuszaloby pelny wyprost rak przy jej zamykaniu. Drugi powod, to waga calosci - ok 15 kg (konstrukcja + zawartosc polek). Tak jak teraz sobie mysle, to moznaby sprobowac zrobic jakas przeciwwage (tak jak w starych windach mozna bylo spotkac), ktora bylaby nieznacznie ciezsza od szafki. W momencie otwarcia / opuszczenia szafki przeciwwaga idzie w gore (trzeba pokonac opor przeciwwagi), przy zamykaniu wystarczy ja tylko poscic, a przeciwwaga zjedzie na dol zamykajac szafke (dla delikatnego zamkniecia przydadza sie jakies tlumiki uniemozliwiajace trzasniecie). Konczac opisywanie tego rozwiazania doszedlem do wniosku, ze w rezultacie na scianie nie bedzie wisiec ok 20 kg ale prawie dwa razy wiecej, co moze sie zle skonczyc albo dla sciany albo co gorsza dla kogos z mojej rodziny. Reasumujac, pomysl z napedem rolety na razie prowadzi, ale jak ktos ma jeszcze inne pomysly to zapraszam do uzewnetrznienia sie :-)

Znalazlem naped o obciazeniu do 21 kg, tak wiec powinno to wytrzymac. Jesli chodzi o zabezpieczenie przed brakiem zasilania, to wydaje mi sie, ze niektore napedy maja to juz wbudowane w silniki. Nie zmieniam drastycznie zastosowania napedu, tak wiec jego standardowe funkcje powinny wystarczyc.