Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem z ociepleniem ścian szkieletu- HELP

Recommended Posts

MAm kolejny problem, a w zasadzie dylemat, do mojego domu z bala jest dostawiony garaż w technologi "szkieletowej" bo bale 14x14 rozstawione są co 1m. Bedę teraz robił ruszt wewnętrzny na wełnę, i teraz mam pytanie.

Zostało mi na działce sporo desek calówek i chciałem:

- nabić na te bale deski poziomo, na nie wiatroizolacja i ruszt dylatacyjny z łat i deska oblicówka.

Pierwotnie miałobyć ten szkielet obciągnięty wiatroizolacją i na to ruszt dylatatycny z łat i deska obiciowa.

Wydaje mi sie że gdy zastosuje deski będzie zawsze trochę cieplej. Na osb nie mam zbytnio pieniędzy stąd chciałem wykorzystać dostępny materiał.

http://img386.imageshack.us/img386/5007/pict6906wn7.jpg

to samo dotyczy szczytów i ściany kolankowej, jak powinny być zrobione, czy konieczne jest stosowanie osb? czy mogę uzyć desek?

http://img.wklej.org/images/580462865PICT7126.jpg

Jaki gwoździe - proste czy kręcone?

można deski, ale powinny być skośne stężenia (usztywnia konstrukcję) przy OSB można pominąć, ona jest usztywnieniem

Zgadzam sie z tym , jedna uwaga na OSB są dośc duze odległosci pomiędzy słupami, szczególnie w szczytowej ścianie garażu a ten kierunek jest w tym budynku ważniejszy do usztywnienia. Drugą płaszczyzne usztywni dom z bala.

Soldne zastrzały wykonaj w narożach budynku.

czyli moge zrobić tak: ?

w środku szkieletu ścian szczytowych garażu - robię skośnie zastrzały z kantówki grubej, powiedzmy 14x14 i uzupełniam ruszt by móc potem wsadzić wełnę. Dalej na zewnątrz przybijam deski poziomo do owego rusztu i potem dalej łaty i elewacja z desek?

To ja się podłączę pod temat z moim pytaniem - do czego służy ruszt dylatacyjny z łat skoro ma na nim być deska obiciowa?

Tylko prosze bez króciutkich odpowiedzi w stylu że do dylatacji :lol:

Pytam bo robię stodołę którą z zewnątrz dla efektu wizualnego chciałem obić boazerią - imitacją bala grubości około 20mm. Ale nie planowałem żadnego rusztu - chciałem ją mocować bezpośrednio do słupów konstrukcji i ukośnych zastrzałów. Czy popełniam błąd nie dając rusztu i czym to grozi? Popęka mi boazeria czy jak?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

KaiM