pit79 06.07.2008 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 MAm kolejny problem, a w zasadzie dylemat, do mojego domu z bala jest dostawiony garaż w technologi "szkieletowej" bo bale 14x14 rozstawione są co 1m. Bedę teraz robił ruszt wewnętrzny na wełnę, i teraz mam pytanie.Zostało mi na działce sporo desek calówek i chciałem: - nabić na te bale deski poziomo, na nie wiatroizolacja i ruszt dylatacyjny z łat i deska oblicówka.Pierwotnie miałobyć ten szkielet obciągnięty wiatroizolacją i na to ruszt dylatatycny z łat i deska obiciowa. Wydaje mi sie że gdy zastosuje deski będzie zawsze trochę cieplej. Na osb nie mam zbytnio pieniędzy stąd chciałem wykorzystać dostępny materiał. http://img386.imageshack.us/img386/5007/pict6906wn7.jpg to samo dotyczy szczytów i ściany kolankowej, jak powinny być zrobione, czy konieczne jest stosowanie osb? czy mogę uzyć desek? http://img.wklej.org/images/580462865PICT7126.jpg Jaki gwoździe - proste czy kręcone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.07.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 można deski, ale powinny być skośne stężenia (usztywnia konstrukcję) przy OSB można pominąć, ona jest usztywnieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.07.2008 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 można deski, ale powinny być skośne stężenia (usztywnia konstrukcję) przy OSB można pominąć, ona jest usztywnieniem Zgadzam sie z tym , jedna uwaga na OSB są dośc duze odległosci pomiędzy słupami, szczególnie w szczytowej ścianie garażu a ten kierunek jest w tym budynku ważniejszy do usztywnienia. Drugą płaszczyzne usztywni dom z bala. Soldne zastrzały wykonaj w narożach budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 06.07.2008 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 czyli moge zrobić tak: ?w środku szkieletu ścian szczytowych garażu - robię skośnie zastrzały z kantówki grubej, powiedzmy 14x14 i uzupełniam ruszt by móc potem wsadzić wełnę. Dalej na zewnątrz przybijam deski poziomo do owego rusztu i potem dalej łaty i elewacja z desek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.07.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 http://images34.fotosik.pl/311/4615fae30dc202e6m.jpg NIe wiem jak rozumiesz środek szkieletu.Zastrzały wg rysunku (czerwone) w osi ściany szkieletowej powinny załatwić sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 08.07.2008 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 rozumiem, dziękuję za informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 09.07.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 To ja się podłączę pod temat z moim pytaniem - do czego służy ruszt dylatacyjny z łat skoro ma na nim być deska obiciowa? Tylko prosze bez króciutkich odpowiedzi w stylu że do dylatacji Pytam bo robię stodołę którą z zewnątrz dla efektu wizualnego chciałem obić boazerią - imitacją bala grubości około 20mm. Ale nie planowałem żadnego rusztu - chciałem ją mocować bezpośrednio do słupów konstrukcji i ukośnych zastrzałów. Czy popełniam błąd nie dając rusztu i czym to grozi? Popęka mi boazeria czy jak? Z góry dziękuję za odpowiedzi. KaiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts