MaXus 06.07.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Witam, domek wymurowany mam z suporex'u. Zdecydowałem się na tynki cementowo - wapienne. Tynkarz, z którym się umówiłem na wykonanie powiedział, że dobrze byłoby wcześniej zagruntować ściany (wiadomo, dlaczego). Jednak co do konkretnego produktu nie potrafił mi doradzić. Tynki wykonuje z agregatu - nie gotowe lecz wg własnej "receptury" Mam w związku z tym pytanie, czy ktoś doświadczony w tej kwestii mógłby mi polecić konkretny, dobry, sprawdzony, nie powalający ceną produkt do zastosowania przy gazobetonie właśnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atomic 07.07.2008 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Fachowiec niech przed nakładaniem tynku dobrze zmoczy ściany wodą.U mnie zamiast tego bardzo rozwodniona szpryca cementowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.07.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Tynkarz, z którym się umówiłem na wykonanie powiedział, że dobrze byłoby wcześniej zagruntować ściany (wiadomo, dlaczego). Jeśli tak bardzo wiadomo - to dlaczego? U mnie była obrzutka tak jak u Atomic'a. Wszystko się ładnie trzyma. Może zadzwoń do tego tynkarza, żeby polecił. Bo potem może się wymigiwać, że tynki odpadają, bo złego gruntu użyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 07.07.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 No jakie to ludzie glupoty potrafgia wymyslic. Szpryca cementowa i wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.07.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaXus 07.07.2008 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Jeśli tak bardzo wiadomo - to dlaczego? duża chłonność wody, co może być przyczyną "odparzania" i odpadania tynku. Co do szprycy, to oczywiście będzie -zapomniałem napisać I w sumie jest też u mnie kilka zachlapanych pustaków podczas zalewania stropu i ni hu hu tego oderwać nie można, ale wolę się upewnić co do wystarczalności szprycy. Czyli podsumowując: mocna szpryca i nawet suporex się nie oprze, rajt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.07.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Czyli podsumowując: mocna szpryca i nawet suporex się nie oprze, rajt? oł rajt tak ten strach przed odparzaniem tynków z suporeksów u niedouczonych tynkarzy brał sie stąd, ze w okresie kiedy był zbyt, a bloczki rozchodziły sie jak swierze bułeczki zakłady prefabrykacji produkowały je i w zimie i prosto z naparzania gorace bloczki wywozono prosto na dwór gdzie był duzy mróz (może kojarzysz zimą auta wiozace gazobeton z których parowało ?) te bloczki scinał mróz i skorupka od nich odpadała wraz z tynkiem twój tynkarz widac nalezy do tych niedouczonych - mających nadzieje ze grunt ztrzyma te ewentualne odparzenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts