Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek prosze o rade

Recommended Posts

mam juz zrobiony kominek

ale

mam zamontowana tylko jedna kratke wylotowa z czapucha

w komorze dekompresyjnej znajduje sie rowniez tylko jedna kratka oraz wentylacja http://img382.imageshack.us/my.php?image=kominekyw4.png

tu jest schemat :oops:

mniej wiecej

http://img374.imageshack.us/my.php?image=kominekiiln8.png

chodzi mi o to czy nie jest to zle zrobione i czy w wyniku palenia w kominku nie stopi sie welna, i czy umieszczenie wentylacji od pomieszczenia w komorze dekompresyjnej czopucha nie jest bledem , czy moze miec to wplyw na wentylacje pomieszczenia?

mam juz zlrobiony kominek

ale

mam zamontowana tylko jedna kratke wylotowa z czapucha

w komorze dekompresyjnej znajduje sie rowniez zedna kratka oraz wentylacja http://img382.imageshack.us/my.php?image=kominekyw4.png

tu jest schemat :oops:

masz jakiś problem czy tylko chcesz się pochwalić ?

Co to znaczy "zedna kratka" ?

Przejrzałem rysunki i chyba załapałem o co chodzi autorowi :

- co do stopienia wełny - jeżeli jest to właściwa wełna mineralna - raczej nic nie powinno się stać.

- co do umieszczania (wyprowadzenia) kratki wentylacyjnej dla całego pomieszczenia do wewnątrz tzw. "kapy" kominka to mnie się to trochę nie podoba (nie w sensie estetycznym) .

no dgp odbiera cieplo i to jak jedyny minus to trzeba zalozyc kratki regulowane bo nie wszedzie jednakowo a po za tym niie ma problemow no oczywiscie poza budowa czopucha :-? czy aby jest wykonana prawidlowo i czy nie bede mial z nim problemow w pozniejszym uzytkowaniu z uwagi na to iz jest tam tylko dgp i jedna kratka wentylacyjna a temperatura panujaca w srodku jest oj wysoka.

Otwory wlotu powietrza konwekcyjnego z pomieszczenia do obudowy kominka powinny znajdować się pod dolną krawędzią wkładu, blisko podłogi.

Wtedy powietrze ma mozliwość opływać wklad kominkowy i efektywnie odbierać od niego ciepło. W przeciwnym przypadku dochodzi do przegrzewania wkładu, a słaby ruch powietrza w okapie skutkuje wzrostem temperatury w jego wnętrzu co, jak sam piszesz, zauwazyłeś.

Producenci wkładów kominkowych zalecają aby wolna powierzchnia tych otworów wynosiła co najmniej 1000 cm2.

Szczelina pomiędzy belką a wkładem, znajdująca się powyżej drzwiczek paleniska nie zapewnia właściwej cyrkulacji powietrza wewnątrz obudowy kominka.

Ta rura o której piszesz służy wyłącznie do uzupełnienia powietrza potrzebnego do spalania drewna w kominku i nie może zastąpić otworów słuzących do konwekcji powietrza w obudowie kominka.

Obudowa kominka musi zawierać otwory dolotowe przez które powietrze z pomieszczenia dostanie się do wnętrza obudowy i po ogrzaniu zostanie wyemitowane spowrotem do pomieszczeń przez kratki wylotowe i system dgp.

Wklej zdjęcie dolnej części tego kominka.

To powinno być wszystko dobrze o ile ten otwór nie jest zaślepiony od tyłu ani od góry i powietrze ma przezeń swobodny dostęp od spodu do wkładu kominkowego.

Ważne jest tez pozostawienie szczeliny o szerokości ok 5 cm pomiędzy bocznymi i tylną stroną wkładu kominkowego a wnętrzem obudowy.