amrrowke 06.07.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 mam juz zrobiony kominek ale mam zamontowana tylko jedna kratke wylotowa z czapucha w komorze dekompresyjnej znajduje sie rowniez tylko jedna kratka oraz wentylacja http://img382.imageshack.us/my.php?image=kominekyw4.png tu jest schemat mniej wiecej http://img374.imageshack.us/my.php?image=kominekiiln8.png chodzi mi o to czy nie jest to zle zrobione i czy w wyniku palenia w kominku nie stopi sie welna, i czy umieszczenie wentylacji od pomieszczenia w komorze dekompresyjnej czopucha nie jest bledem , czy moze miec to wplyw na wentylacje pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.07.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 mam juz zlrobiony kominek ale mam zamontowana tylko jedna kratke wylotowa z czapucha w komorze dekompresyjnej znajduje sie rowniez zedna kratka oraz wentylacja http://img382.imageshack.us/my.php?image=kominekyw4.png tu jest schemat masz jakiś problem czy tylko chcesz się pochwalić ? Co to znaczy "zedna kratka" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 06.07.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 W tym przypadku wystarczy jedna, możliwie duza kratka wylotowa z czopucha. Producenci wkładów określają minimalną powierzchnię czynną kratek i otworów wylotowych ciepłego powietrza z czopucha. Zazwyczaj jest to ok 600 cm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.07.2008 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 W tym przypadku wystarczy jedna, możliwie duza kratka wylotowa z czopucha. kurcze, pomimo prób nie wiem o co autor pyta, a kolega nawet odpowiedź napisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 06.07.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 W tym przypadku wystarczy jedna, możliwie duza kratka wylotowa z czopucha. kurcze, pomimo prób nie wiem o co autor pyta, a kolega nawet odpowiedź napisał no pewnie pytał czy tylko jedna kratka wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 07.07.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Przejrzałem rysunki i chyba załapałem o co chodzi autorowi :- co do stopienia wełny - jeżeli jest to właściwa wełna mineralna - raczej nic nie powinno się stać.- co do umieszczania (wyprowadzenia) kratki wentylacyjnej dla całego pomieszczenia do wewnątrz tzw. "kapy" kominka to mnie się to trochę nie podoba (nie w sensie estetycznym) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amrrowke 08.07.2008 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 a tak to wyglada na zdjeciachmniejszy otwor to wentylacja http://img86.imageshack.us/my.php?image=zdjcie0022pt6.jpg http://img81.imageshack.us/my.php?image=zdjcie0023ug6.jpg czy jest to dobrzeczy tez wolac fahovca zeby to poprawial? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 08.07.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 wygląda OK, jeszcze dgp odbiera ciepło jak? podpalić i sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amrrowke 09.07.2008 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 no dgp odbiera cieplo i to jak jedyny minus to trzeba zalozyc kratki regulowane bo nie wszedzie jednakowo a po za tym niie ma problemow no oczywiscie poza budowa czopucha czy aby jest wykonana prawidlowo i czy nie bede mial z nim problemow w pozniejszym uzytkowaniu z uwagi na to iz jest tam tylko dgp i jedna kratka wentylacyjna a temperatura panujaca w srodku jest oj wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 09.07.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Zadbałeś o odpowiednio duże otwory którymi powietrze z pomieszczenia będzie dostawało się do obudowy kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amrrowke 09.07.2008 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 do obudowy kominka powietrze jest doprowadzone rura o sred.75mmplus otwory w obudowie portalu kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 10.07.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Jak duże są te otwory w portalu kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amrrowke 10.07.2008 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 otwor znajduje sie nad drzwiczkami kominka a belka na calej dlugosci okolo 110 cm dlugosci i cos kolo 8cm szerokosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 10.07.2008 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Otwory wlotu powietrza konwekcyjnego z pomieszczenia do obudowy kominka powinny znajdować się pod dolną krawędzią wkładu, blisko podłogi.Wtedy powietrze ma mozliwość opływać wklad kominkowy i efektywnie odbierać od niego ciepło. W przeciwnym przypadku dochodzi do przegrzewania wkładu, a słaby ruch powietrza w okapie skutkuje wzrostem temperatury w jego wnętrzu co, jak sam piszesz, zauwazyłeś.Producenci wkładów kominkowych zalecają aby wolna powierzchnia tych otworów wynosiła co najmniej 1000 cm2.Szczelina pomiędzy belką a wkładem, znajdująca się powyżej drzwiczek paleniska nie zapewnia właściwej cyrkulacji powietrza wewnątrz obudowy kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amrrowke 11.07.2008 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 hm ale u mnie w podlodze jest otwor do ktorego prowadzi rura w celu doprowadzenia powietrza do kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 11.07.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Ta rura o której piszesz służy wyłącznie do uzupełnienia powietrza potrzebnego do spalania drewna w kominku i nie może zastąpić otworów słuzących do konwekcji powietrza w obudowie kominka.Obudowa kominka musi zawierać otwory dolotowe przez które powietrze z pomieszczenia dostanie się do wnętrza obudowy i po ogrzaniu zostanie wyemitowane spowrotem do pomieszczeń przez kratki wylotowe i system dgp. Wklej zdjęcie dolnej części tego kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amrrowke 11.07.2008 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 w takim razie co powinienem teraz zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 11.07.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Wykonać otwór bądź otwory w przedniej lub bocznych częściach obudowy kominka poniżej paleniska tuż nad podłogą (dolna krawędź otworu może być równo z podłoga). Przekrój ok 1000 cm2, np otwór o wymiarach 50x20 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amrrowke 12.07.2008 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 obudowa kominka wyglada mniej wiecej takhttp://img134.imageshack.us/my.php?image=10675kevinlwh2.jpgtam gdzie jest drewno to jest duzy otwor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 12.07.2008 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2008 To powinno być wszystko dobrze o ile ten otwór nie jest zaślepiony od tyłu ani od góry i powietrze ma przezeń swobodny dostęp od spodu do wkładu kominkowego.Ważne jest tez pozostawienie szczeliny o szerokości ok 5 cm pomiędzy bocznymi i tylną stroną wkładu kominkowego a wnętrzem obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts