Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

robi? wylewk? "zerow?" teraz czy na wiosn??

Gość

Recommended Posts

Będziemy robić w październiku fundamenty, bez piwnic. Chcieliśmy zakończyć robotę wylewką na poziomie "zero", ale nasz szef ekipy wykonawczej proponuje zostawić to do wiosny, a teraz tylko wypełnić fundamenty piaskiem i ubić. Twierdzi, że tak jest lepiej - że piasek dodatkowo zagęści się w sposób naturalny przez jesień i zimę.

Co o tym myślicie?

Trochę się obawiam, żeby nam tego piasku "cudownym sposobem" nie ubywało w międzyczasie, ale z drugiej strony komu by się chciało podprowadzać piasek, który nawet na zaprawę murarską się nie nadaje? No chyba, że dla kota do kuwety... :lol:

Podejrzewam, że szefowi Twojej ekipy marzy się już odpoczynek :lol: Uwierz mi, piasek pod płytę betonową można zagęścić po prostu rewelacyjnie w ciągu kilku- kilkunastu godzin. Najlepiej solidnie go polewać wodą, a potem ubijać warstwami. Moja ekipa zagęściła aż za dobrze, bo mi w jednym miejscu rozsadziło fundamenty, na szczęście niegroźnie. Ubijali w sumie chyba 3-4 dni, ale równocześnie robili inne rzeczy i czekali na dowożony piasek.

My zostawiliśmy.

Piasku nie ubyło.:D

Czasem były ślady gości-pieska,ptaszka,czy butów ecco.:D

Przynajmniej wiesz,co się w domu dzieje pod Twoją nieobecność.;)Była też kupka(psia) :-?

Ubiło się wspaniale.Mierzyliśmy specjalnym urządzeniem pożyczonym od Maca.:D

Ubiło się wspaniale.Mierzyliśmy specjalnym urządzeniem pożyczonym od Maca.:D

A co to za urządzenie? Będę wdzięczny za więcej informacji.

Ja bym nie wylewał, zostaje wtedy jeszcze pole manewru z instalacjami, do wiosny może się okazać, że chcecie coś zmienić lub o czymś zapomnieliście.

Pozdrawiam

Włodek

Gość mww29
Witam! Jestem zupełnie nowa i na forum i w temacie. Działkę kupiłam z wykopanymi fundamentami, odeskowanymi ( czy to są ławy?). Teraz chcę te fundamenty dokończyć i zrobić wod.-kan. Reszta na wiosnę. Czy to oznacza, że muszę już teraz zdecydować o rozmieszczeniu pomieszczeń? Projekt zakłada kilka możliwych wariantów, ale jeżeli jeszcze nie zdecydowałm to chyba nie można zrobić wylewki jeżeli w niej mają być instalacje? Kierownik budowy i ekipa jeszcze nie sprawdzona dlatego wolałabym się sama trochę orientować. Teren jest trochę podmokły, może ktoś mi doradzi jaka byłaby najlepsza izolacja?