Gość 23.09.2003 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Będziemy robić w październiku fundamenty, bez piwnic. Chcieliśmy zakończyć robotę wylewką na poziomie "zero", ale nasz szef ekipy wykonawczej proponuje zostawić to do wiosny, a teraz tylko wypełnić fundamenty piaskiem i ubić. Twierdzi, że tak jest lepiej - że piasek dodatkowo zagęści się w sposób naturalny przez jesień i zimę. Co o tym myślicie? Trochę się obawiam, żeby nam tego piasku "cudownym sposobem" nie ubywało w międzyczasie, ale z drugiej strony komu by się chciało podprowadzać piasek, który nawet na zaprawę murarską się nie nadaje? No chyba, że dla kota do kuwety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 23.09.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Coś ostatnio zapominam się logować. To pytanie jest moje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 23.09.2003 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Podejrzewam, że szefowi Twojej ekipy marzy się już odpoczynek Uwierz mi, piasek pod płytę betonową można zagęścić po prostu rewelacyjnie w ciągu kilku- kilkunastu godzin. Najlepiej solidnie go polewać wodą, a potem ubijać warstwami. Moja ekipa zagęściła aż za dobrze, bo mi w jednym miejscu rozsadziło fundamenty, na szczęście niegroźnie. Ubijali w sumie chyba 3-4 dni, ale równocześnie robili inne rzeczy i czekali na dowożony piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz r 23.09.2003 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 nie czekaj z tym piachem-zagescic mozna w 2 dni i co dalej- szkoda czasu. PYTANIE MOJE DLACZEGO ROZSADZILO PO ZAGESZCZENIU I TO B>DOBRYM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avzi 23.09.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Miałem wysokie ściany fundamentowe, ok. 1,5m i nie było jeszcze wykonanego wieńca na fundamentach. Napór ubitego piasku był więc bardzo duży. Ale skończyło się szczęśliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocza 23.09.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Polać, ubić, polać i .... wylewać! Pozdr. kocza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.09.2003 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 My zostawiliśmy. Piasku nie ubyło. Czasem były ślady gości-pieska,ptaszka,czy butów ecco. Przynajmniej wiesz,co się w domu dzieje pod Twoją nieobecność.;)Była też kupka(psia) Ubiło się wspaniale.Mierzyliśmy specjalnym urządzeniem pożyczonym od Maca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 23.09.2003 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Opal, ale na jesieni ubijaliście mechanicznie? A potem zostało do wiosny, i co? Jeszcze siadło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.09.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Ubijaliśmy mechanicznie.A potem czekało.Nie mam porównania,bo nie mierzyliśmy,ale na pewno jeszcze "coś" osiadło.Jak masz urządzenie do pomiaru (taka rurka specjalna) to zmierz.Ci od ubijaczki pownni mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joasia 24.09.2003 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 Magmi, mam ten sam problem. I co zdecydowaliście?Joasia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 25.09.2003 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Ubiło się wspaniale.Mierzyliśmy specjalnym urządzeniem pożyczonym od Maca. A co to za urządzenie? Będę wdzięczny za więcej informacji. Ja bym nie wylewał, zostaje wtedy jeszcze pole manewru z instalacjami, do wiosny może się okazać, że chcecie coś zmienić lub o czymś zapomnieliście. Pozdrawiam Włodek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 25.09.2003 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Joasia, jeszcze nie podjęliśmy decyzji. To zależy, kiedy dojdziemy do etapu zasypywania i ubijania. Jeśli będzie wtedy jeszcze ciepło, to może zdecydujemy się jednak wylać płytę. Ale jeśli to wyjdzie już w listopadzie, przy nocnych przymrozkach, to na pewno zostawimy wylewanie do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 25.09.2003 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 A jakiej grubości powinna być taka zerowa wylewka? Ja wsypałem piach i czekam chyba do wiosny, żeby dobrze osiadło. Oczywiście w między czasie powstają już ściany, a niedługo może będzie i strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 25.09.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Arzesz, grubość wylewki powinieneś mieć określoną w projekcie. u nas jest 15cm betonu B20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.09.2003 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 A co to za urządzenie? Będę wdzięczny za więcej informacji. Włodek Nie wiem,jak się nazywa,ale jest proste-rurka w rurce. Na pewno jest do wypożyczenia,tam gdzie mają sprzęt do ubijania. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S.P. 25.09.2003 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Magmi, jestem na tym etapie co Ty. Zostawiam wylewkę na wiosnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Jacek 25.09.2003 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Nasz Kierownik Budowy i majsetr radzą zrobić płytę na gruncie na wiosnę, czekamy do wiosny....Można mieć do nich zaufanie, Kierownik jest naszym wujkiem.Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 25.09.2003 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 15 cm!?!?!?!?!?Ja nie mam tego w projekcie, ale myślałem o 5-8 cm.Czy inni Forumowicze też mają tak grubą wylewkę na gruncie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 25.09.2003 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Arzesz, jak możesz nie mieć tego w projekcie???? Co to za projekt?! Sprawdź na rysunku przekroju domu. Powinny być wartswy podłogi na gruncie rozpisane. Pierwsza, ta najniższa, to właśnie wylewka "zerowa". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mww29 25.09.2003 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2003 Witam! Jestem zupełnie nowa i na forum i w temacie. Działkę kupiłam z wykopanymi fundamentami, odeskowanymi ( czy to są ławy?). Teraz chcę te fundamenty dokończyć i zrobić wod.-kan. Reszta na wiosnę. Czy to oznacza, że muszę już teraz zdecydować o rozmieszczeniu pomieszczeń? Projekt zakłada kilka możliwych wariantów, ale jeżeli jeszcze nie zdecydowałm to chyba nie można zrobić wylewki jeżeli w niej mają być instalacje? Kierownik budowy i ekipa jeszcze nie sprawdzona dlatego wolałabym się sama trochę orientować. Teren jest trochę podmokły, może ktoś mi doradzi jaka byłaby najlepsza izolacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts