dandi3 14.07.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 są obostrzenia ustawowe które nie pozwalaja na wcisnięcie wielkiego domu w małą działkę (odległości od sąsiadów np). Przesuwając dom maksymalnie do przodu można załtwic sobie fajny kawałek zieleni z tyłu. Kuriozalne? Myslę, że to raczej kwestia wybory komu do czego potrzebna jest przestrzeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 14.07.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 ja mówię o sytuacjach kiedy nie ma żadnego tyłu. gdy z każdej strony masz do granicy tylko 4m może to banał ale po prostu im chce się mieć większy dom tym powinno się mieć większą działkę. a swoją drogą sama strefa 4m to nie wszystko - czasem gmina wycina takie pomysły poprzez wrzucenie w pla współczynnika powierzchni zabudowy do powierzchni działki. a i jeszcze jedno. przy działce idealnej to może i ogródek w stylu amerykańskim by zadziałał. gorzej jak masz strony świata na odwrót - wątpię żebyś chciał mieć ogóredk zacieniony 24/7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 14.07.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 ja także wątpię dlatego napisałem że zalezy do czego komu potrzebna jest przestrzeń. Osobiście nie widzę powodu przejmowania się działką w przypadku gdy przestrzenie potrzebne są w domu. Z drugiej strony jeżeli dom służyc ma tylko do mieszkania a zależałoby mi na wspaniałym ogrodze, zbudowałbym maleńką chałupinkę. Wszysto jest kwestią priorytetów bądź kompromisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 14.07.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 i z powyższym zgadzam się całkowicie a gdzie masz dziennik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 14.07.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 to pytanie do mnie czy załozyciela wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 14.07.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 do Ciebie dandi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 15.07.2008 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Bardzo ale to bardzo chciałbym sie tym dziennikiem podzielić i podtykac go pod nos każdemu kto chciałby lub nie chciał go ogladać ale niestety moje prace budowlane póki co ograniczyły się do wykarczowania i wyrównania działki oraz polania jej Randapem żeby nie wyglądała jak pastwisko. Nawet moje cegły nie eżą u mnie tylko 100 km dalej u teścia bo tam były zakupione. Chyba po prostu położę na środku działki projekt i kartkę : CZEKAM NA KREDYT i to póki co będziemój dziennik. W napadzie weny dołoże makiete wykonaną z pudełek po zapałkach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 15.07.2008 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 dobre powiem tak. są osoby które jeszcze nie mają działki a mają dziennik z... tysiącami komentarzy (vide Braża) więc jak Cię wena napadnie to chętnie obejrzę tą Twoją makietę zdecydowałeś się już na jakiś konkretny projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 15.07.2008 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Ech, najdroższa nowopoznana koleżanko, jak Ty mi potrafisz zburzyć spokój tego poranka bo co pomyślę o tym moim projekcie to mnie szlag trafia. Zdecydowaliśmy się na projekt dwa lata temu - nie mieliśmy co prawda wyboru bo mimo, że jesteśmy ziemianami, nasza działka to dość wąski pas (18 x 52). Obostrzeni wymiarem staralismy się coby projekt nie panoszył nam sie gabarytami od płota do płota, stąd to: http://img523.imageshack.us/img523/7246/koliba390a0pui1.jpg z zewnatrz niezły jeżeli chodzi o bryłę bo i wykusz to to ma i okna dachowe da się zakombinować. Niestety ma to i swoje wewnątrz. Oto parter: http://img507.imageshack.us/img507/346/32688223kf7.jpg Kuchnia to jakas klitka i mam nadzije, że ratuje ją to, że jest otwarta na jadalnię. Salon za mały - wąski i długi - tramwaj. Po lewej na dole cała masa maleńkich, maciupeńkich pomieszczeń, wszystko zabudowane ścianami, klatka schodowa wielkości Texasu. Na szczęście mamy znajoma Panią architekt która jest mądra i wie jak temu zaradzić. Obiecała środek porozwalać tak, żeby kuchania miała 12m a salon 35 (zabij nie wiem jak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 15.07.2008 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 nie chciałam Ci psuć poranka domek z zewnątrz faktycznie ładny ale środek to jakiś kosmos. trzy przedpokoje? czemu uparliście się na ten konkretny projekt? przeciez jest tyle domków w tej chwili że na pewno coś byście dobrali? wiecie że takie duże przeróbki projektów gotowych zawsze się kończą jakąś katastrofą - albo użytkową albo wizualną. jak macie znajomą panią architekt to może by Wam zaprojektowała coś skrojone pod Waszą miarę? projekt to najważniejsza część budowy domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 15.07.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 NIET NIET NIET!!!!!! To dom z poddaszem uzytkowym a ja godząc w honor własnej chałupy wywaliłem jej najgorsze strony. To co wkleiłem to parter gdzie znajduje się część tylko dla gości tak więc: -salon bedzie większy (o całe 2 metry na szerokości więc będzie OK)-kuchania będzie bardziej otwarta na jadalnię przez co większa-dolna łazienka bedzie powiększona o to cudo w samym rogu na dole po lewej-wszystkie ściany działowe łacznie z kominem będą wywalone i zastąpione suwanymi szklanymi (gdzieniegdzie) bądź barkiem w przypadku kuchni (komin oczywiście w innym miejcu a nie zastąpiony szklaną ścianą)-klatka schodowa będzie mała-żadnych szaf na dole - czysta przestrzeń i hektary jako, że mamy własną działaność prowadzoną w domu (popołudniami), potrzebowaliśmy czegoś na kształt gabinetu - znajduje się on na półpiętrze nad garazem (czego nie widać na tym co wkleiłem). Góra składa się z sypialni z garderobą i dwóch pokoi dla dzieci. W celu zatarcia złego wrażenia wklejam górę, która ma na celu zmienic postac rzeczy: http://img172.imageshack.us/img172/204/grala0.jpg No powiedz że nie jest tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 15.07.2008 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 NIET NIET NIET!!!!!! To dom z poddaszem uzytkowym a ja godząc w honor własnej chałupy wywaliłem jej najgorsze strony. To co wkleiłem to parter gdzie znajduje się część tylko dla gości tak więc: -salon bedzie większy (o całe 2 metry na szerokości więc będzie OK) -kuchania będzie bardziej otwarta na jadalnię przez co większa -dolna łazienka bedzie powiększona o to cudo w samym rogu na dole po lewej -wszystkie ściany działowe łacznie z kominem będą wywalone i zastąpione suwanymi szklanymi (gdzieniegdzie) bądź barkiem w przypadku kuchni (komin oczywiście w innym miejcu a nie zastąpiony szklaną ścianą) -klatka schodowa będzie mała -żadnych szaf na dole - czysta przestrzeń i hektary jako, że mamy własną działaność prowadzoną w domu (popołudniami), potrzebowaliśmy czegoś na kształt gabinetu - znajduje się on na półpiętrze nad garazem (czego nie widać na tym co wkleiłem). Góra składa się z sypialni z garderobą i dwóch pokoi dla dzieci. W celu zatarcia złego wrażenia wklejam górę, która ma na celu zmienic postac rzeczy: http://img172.imageshack.us/img172/204/grala0.jpg No powiedz że nie jest tak źle no no no to zmienia postać rzeczy piętro wraz z półpiętrem super - nie mam uwag za to mam maleńkie ale do planów przebudowy parteru - zastanów się dobrze gdzie będzie komin - sprawa o tyle istotna że potem może dość dziwnie wyglądać od zewnątrz (wbrew pozorom nie da się tak łatwo przemieszczać komina bez jakichś konsekwencji) pamiętaj że on musi wystawać ponad kalenice nawet jeśli były na samym brzegu dachu co spowodowałoby wygląda komina fabrycznego. na szczęście dach jest dwuspadowy więc możecie nim swobodnie suwać w osi pionowej - np. w kierunku wiatrołapu co do zrobienia hangaru to ja bym poczekała na konstruktora - architekci to często szaleją z koncepcją zmian a konstruktorzy muszą te wizje potem prostować - z tego co widzę część z tych działówek to ścianki nośne - strop ma sporą rozpiętość - potem trzeba to będzie szyć podciągami belkami itp. Ale ja się nie znam P.S. wchodzisz do domu i co robisz z kurtkami i butami? przyda się jakaś szafa która pomieści większość waszej odzieży wierzchniej - jest Was czwórka więc jest co wieszać - ja bym z szaf nie rezygnowała - choć trzeba przyznać że są w najbardziej idiotycznym miejscu jakie ktoś mógłby dla tego projektu wymyśleć - no może poza środkiem salonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 15.07.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 planujemy kupno działki budowlanej o powierzchni 650 m i chcielibyśmy wybudować do o pow. 136 m z garażem czy zostanie nam ogródka czy będzie maleńki wiem że gdybyśmy zrobili z piwnicą i garażem w piwnicy zaoszczędzimy na miejscu ale jak to powiększy koszt budowy domu zakładamy 350 tys na budowę domu pod klucz czy jest to wykonalne przy wkładzie pracy własnej w niektórych pracach wykończeniowych ? dzialka 459 metrow - szerokosc frontu to kolo 16,5 metra dom jak w linku ponizej - znajdz model vico - zmiescil sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 15.07.2008 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 zastanów się dobrze gdzie będzie komin - sprawa o tyle istotna że potem może dość dziwnie wyglądać od zewnątrz (wbrew pozorom nie da się tak łatwo przemieszczać komina bez jakichś konsekwencji) pamiętaj że on musi wystawać ponad kalenice nawet jeśli były na samym brzegu dachu co spowodowałoby wygląda komina fabrycznego. No jaszczurka jadowita jak Boga kocham, jaszczurka. Jesteśmy na tym etapie że wierzymy we wszytko co mói architekt. jak mówi, ze sie da to sie da. Najwyżej będę psioczył i sie awanturował ale ja lubie wieć to jakby hobby z tego co widzę część z tych działówek to ścianki nośne - strop ma sporą rozpiętość - potem trzeba to będzie szyć podciągami belkami itp. Ale ja się nie znam j.w. jest Was czwórka Trójka chyba, że... ale chyba nie, no sam już nie wiem. Musze pogadac z zoną w domu. Jak wykrakałaś to po Tobie Założyłem dziennik by the way, no może nie tak do końca dziennik, raczej "dziennik" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 15.07.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Góra składa się z sypialni z garderobą i dwóch pokoi dla dzieci. no jak miałam pomyśleć że jest jedno? no jak? Założyłem dziennik no dzięki bogu bo już się bałam że nas ktoś zaraz zlinczuje za ten offtopic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
efilo 15.07.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Zapraszam do Twoich komentarzy TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.07.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 planujemy kupno działki budowlanej o powierzchni 650 m i chcielibyśmy wybudować do o pow. 136 m z garażem czy zostanie nam ogródka czy będzie maleńki wiem że gdybyśmy zrobili z piwnicą i garażem w piwnicy kwestia gustu... ja mam trochę ponad 600m2 ale za domem, i w zasadzie widzę że będzie ok ale już na stajenkę i konika trochę mało miejsca no chyba że całe te 6a miałby do biegania... tak więc zależy co chcesz w tym ogródku mieć osobiście jak szukałem działki to miała być absolutnie nie mniejsza niż 8a celowałem w 10-12a a kupiłem 15a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 28.07.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 osobiście jak szukałem działki to miała być absolutnie nie mniejsza niż 8a celowałem w 10-12a a kupiłem 15a. to pewnie lubisz kosic trawe i podlewac choinki ja srednio mi wystarczy miejsca na kacik grillowo wedzarniczy, piaskownice. nieduzy dmuchany basenik tez chcialbym wieeeelka dziale z wielkim parterowym niskim domem - ale to jak bym byl strasznie bogaty i mial ogrodnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 28.07.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 to pewnie lubisz kosic trawe i podlewac choinki wolę kosić i podlewać niż oglądać 5m od mojego tarasu sąsiada. Moja kuzynka ma 50a ale ze 15a zabiera jej wybieg dla konia - wydaję mi się że trochę ta jej działka za duża ale jak zrobi sad to być może będzie w sam raz. każdemu wg potrzeb... poza tym mam wystarczającą wyobraźnię (gorzej z kasą) żeby to zagospodarować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 28.07.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 to pewnie lubisz kosic trawe i podlewac choinki wolę kosić i podlewać niż oglądać 5m od mojego tarasu sąsiada. Moja kuzynka ma 50a ale ze 15a zabiera jej wybieg dla konia - wydaję mi się że trochę ta jej działka za duża ale jak zrobi sad to być może będzie w sam raz. każdemu wg potrzeb... poza tym mam wystarczającą wyobraźnię (gorzej z kasą) żeby to zagospodarować... tak jest kazdemu wedlug potrzeb, kasy i wyobrazni nie mam potrzeb, wyobrazni budowlanej czy nadmiernej kasy wole ogladac sad sasiada i szpaler jego pieknych choinek z tarasu (kilkaset metrow w jedna mam lasy puszczy bydgoskiej a w druga waly przeciwpowodziowe wisly, pola ze zbozem i piekne nadwislanskie łaki) niz kosic trawsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts