Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy działka 650 m jest mała na dom 136m

Recommended Posts

co do ładnych widoków tuż za płotem...

widziałem już wiele biadoleń, tu na tym forum, jak to ktoś pisał że kupił sobie działkę,wybudował na niej dom i miał piękny widok... a tu mu nagle zły sąsiad zapragnął skorzystać ze swojej własności (niby jakim kurka-wodna prawem? :evil: ) i za jego płotem postawił dom/silosy zbożowe/garaż/chlewik/itp i nagle okazało się że z widoku nici.

Ty oczywiście jesteś w innej sytuacji i nikt Ci widoku nie zepsuje bo jesteś wyjątkowy ;) ale ja wolę dmuchać na zimne i te 20m do płotu daje mi pewien margines bezpieczeństwa że jednak 10m od mojego tarasu nie stanie jakiś wrzód ... 8)

a gdyby spotkało mnie jednak to nieszczęście (tfu, na psa urok) to będzie stał jakieś 25m ode mnie - a kawałek własnej ziemi a na niej drzewka owocowe/warzywa lub nawet trawa - rzecz dla mnie nie do przecenienia...

"oczywiście są ludzie którzy mają inne zdanie i my ich szanujemy" ;)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

moja ma 400m2 jest bardzo ustawna

co do miejca to dla mnie jest wystarczajaco (dom 110m2)

znajdz plusy takiej dziaki!

placisz za nia mniej

nie kosztuje cie tyle czasu i pieniedzy (zajmowanie sie ogrodem)

sasiadow bedziesz mial prawie wszedzie i jak zle padnie to nawet 30m od ogrodzenie nie wystarczy :D

ja obojetnie ile kosztowala by ziemia to nie kupila bym wiecej niz 700m2 no chyba ze dwie osobne dzialki....

u mnie m2 kosztuje od 800-1000zl za m2

ale wole to 400m2 w centrum miasta niz 1000m2 z codziennymi dojazdami i sasiadami ja wszedzie (a niby wies, mialo byc tak cicho....)

• 3 weeks później...

Jestem szczęśliwą współposiadaczką domku pietrowego o pow 158 m2 (10x10m) z garażem w bryle budynkuna działce 360 m2.

Działka jest bardzo mała, ale w centrum miasta. Można było kupić większe jakies 7 km od centrum (wówczas nie były to jakieś ogromne kwoty) ale z 3 małych dzieci nie wyobrażałam sobie dojazdów (rodzice, przedszkola, szkoła i praca).

Poza tym czuję się bezpieczniej mając w pobliżu sąsiadów.

Ale jak już spłacimy kredyt to marzy mi się małe ranczo na wsi (mąż jeszcze o tym nie wie ;) )

Jestem szczęśliwą współposiadaczką domku pietrowego o pow 158 m2 (10x10m) z garażem w bryle budynkuna działce 360 m2.

Działka jest bardzo mała, ale w centrum miasta. Można było kupić większe jakies 7 km od centrum (wówczas nie były to jakieś ogromne kwoty) ale z 3 małych dzieci nie wyobrażałam sobie dojazdów (rodzice, przedszkola, szkoła i praca).

Poza tym czuję się bezpieczniej mając w pobliżu sąsiadów.

Ale jak już spłacimy kredyt to marzy mi się małe ranczo na wsi (mąż jeszcze o tym nie wie ;) )

a powiedz jak wyglada u ciebie sprawa ogrodu?

bo mi trudno sobie wyobrazic swoj ogrod a mam tylko odrobine wieksza dzialke

teraz dokladnie nie pamietam wymiarow domu ale z trzech stron pozostanie mam 4m od granic a z jednej gdzie bedzie taras 6m

sama nie lubie duzych orgodow wole male miejskie i bardzo nowoczesne :wink: ale nie wiem jak bedzie to wygladac w praktyce

no jeżeli nowoczesny ogród sprowadza się do paska 4m wokół domu o długości 30m to ja zdecydowanie wolę ogrody tradycyjne gdzie jest dużo więcej miejsca.

mówienie o ogrodzie na pasku 4m to, sorka za szczerość, jakaś kpina. Tam nawet drzewo nie będzie miało miejsca rosnąć. Co prawda jak je teraz posadzisz (wysokości 1,20m) to jeszcze ok - gorzej jak będzie miało ochotę sobie urosnąć do normalnych rozmiarów. Zawsze można je wtedy wykarczować i znowu posadzić taki metrowe... :roll:

a robienie grilla 2m od sąsiada który będzie w tym czasie za płotem się opalał i smrodzenie na niego ... hmmm ja bym się czuł niekomfortowo (i to patrząc z obu stron)

trzeba powiedzieć to jasno: działka 600m to nieporozumienie - chyba że jest jakaś super atrakcyjna cenowo albo ma jakieś inne super właściwości (widok na Kasprowy, albo na jakiś wodospad, albo coś w tym stylu) ;)

no jeżeli nowoczesny ogród sprowadza się do paska 4m wokół domu o długości 30m to ja zdecydowanie wolę ogrody tradycyjne gdzie jest dużo więcej miejsca.

mówienie o ogrodzie na pasku 4m to, sorka za szczerość, jakaś kpina. Tam nawet drzewo nie będzie miało miejsca rosnąć. Co prawda jak je teraz posadzisz (wysokości 1,20m) to jeszcze ok - gorzej jak będzie miało ochotę sobie urosnąć do normalnych rozmiarów. Zawsze można je wtedy wykarczować i znowu posadzić taki metrowe... :roll:

a robienie grilla 2m od sąsiada który będzie w tym czasie za płotem się opalał i smrodzenie na niego ... hmmm ja bym się czuł niekomfortowo (i to patrząc z obu stron)

trzeba powiedzieć to jasno: działka 600m to nieporozumienie - chyba że jest jakaś super atrakcyjna cenowo albo ma jakieś inne super właściwości (widok na Kasprowy, albo na jakiś wodospad, albo coś w tym stylu) ;)

z jednej strony mam 6m

nie chce zadnych drzew

mowilam o miejskim (czyli malym) nowoczesnym ogrodzie

tam gdzie bedzie gril sasiada mam jakies 20m dalej bo jego dzialka jest wielka i raczej w tak duzym ogrodzie nie zrobi nagle miejsca do siedzenia przy samym plocie 8)

za moja dzialke mogla bym kupic w chwili obecnej 3 dzialki pod miastem kazda ok 1000m ale nie chce bo nie lubie wielkich ogrodow gdzie jest trawa i drzewka 8) wole otoczaki, drewno i ozdobne trawy

lubie miec komfort ze przedszkole, szkole, lodowisko, basen, szpital, przychodnie i centrum miasta mam max 5min spacerkiem a do tego spokoj jaki jest na wsi no i calej ulicy stoja juz domy czyli nikt nie bedzie mi przeszkadzal swoja budowa co na niektorych wsiach mamy przez kilka dobrych lat 8)

Każdemu według potrzeb, ja wolałabym mniejszą działkę na peryferiach miasta niż większą na wsi, szczególnie teraz kiedy mam małe dziecko i potrzebuje aby ono mogło być w miarę samodzielne, chyba, że ktoś ma dom na wsi i nie pracuje, ja jednak pracuje i nie wyobrażam sobie aby dziecko w przyszłości było cały dzień w świetlicy lub abym musiała je sama wozić na wszystkie zajęcia.

Na emeryturze jednak kupię sobie działkę na wsi abym mogła założyć sobie jakiś fajny duży ogródek. :lol:

lubie miec komfort ze przedszkole, szkole, lodowisko, basen, szpital, przychodnie i centrum miasta mam max 5min spacerkiem a do tego spokoj

skoro masz 5 min spacerkiem do tych wszystkich atrakcji to nie masz spokoju - to oczywista oczywistość.

obecnie mieszkam w takim miejscu i wiem jak wygląda ten spokój w porównaniu ze spokojem podmiejskiej wioseczki...

do aquaparku mam z 15 min na piechotę do centrum handlowego 5 minut

Nie wymieniłaś wszystkich atrakcji wielkiej metropolii jak: filharmonia, zoo, opera, multipleks, centrum handlowe itp,itd - np. dla mnie istotna byłaby jakaś stajnia gdzie można zawieźć dzieci na konie.... nie da się mieć wszystkiego w jednym miejscu - ale wystarczy mieć auto co obecnie jest jakby standardem lub oczywiście więcej aut (praktycznie minimum 2)

tak że ten argument jest mocno naciągany

edit

a co do 5min spacerkiem do przedszkola - mam takie 2 w pobliżu a i tak musieliśmy (ja lub żona) dziecko wozić autem do przedszkola oddalonego z 5 km bo oczywiście w tych najbliższych nie było szans na miejsce dla dziecka.

Obecnie pierwszeństwo mają matki samotnie wychowujące dzieci - to że są samotne fikcyjnie aby pobierać jakąś zapomogę dla samotnych matek i mają normalnych partnerów nikogo nie interesuje...

przychodnię mam 3 minuty od domu, i co z tego ? jak chcę szybko dostać się do lekarza to i tak muszę podjechać do prywatnego...

lepsze i TAŃSZE od działki w centrum jest jednak auto

lubie miec komfort ze przedszkole, szkole, lodowisko, basen, szpital, przychodnie i centrum miasta mam max 5min spacerkiem a do tego spokoj

skoro masz 5 min spacerkiem do tych wszystkich atrakcji to nie masz spokoju - to oczywista oczywistość.

obecnie mieszkam w takim miejscu i wiem jak wygląda ten spokój w porównaniu ze spokojem podmiejskiej wioseczki...

do aquaparku mam z 15 min na piechotę do centrum handlowego 5 minut(...)

a co do 5min spacerkiem do przedszkola - mam takie 2 w pobliżu .

(...)przychodnię mam 3 minuty od domu, i co z tego ? jak chcę szybko dostać się do lekarza to i tak muszę podjechać do prywatnego...

No to jak masz tak blisko do tych wszytkich atrakcji to nie masz spokoju - to oczywista oczywistość.

:lol:

a i tak musieliśmy (ja lub żona) dziecko wozić autem do przedszkola oddalonego z 5 km bo oczywiście w tych najbliższych nie było szans na miejsce dla dziecka

To chała.

To ooliwka ma lepiej.

:wink:

smutne te Twoje wywody na temat przedszkola samotnych matek oczywiscie fikcyjnie :D (napewno dwoma autami je śledzisz i widzisz z kim spią :p )

wyobraz sobie ze te wszystkie punkty mam blisko a do tego spokoj! moja ulica jest z jednej strony zamknieta wiec jedyne samochody to sasiadów lub ich gości, oczywiscie blisko mam tez ulice główną ale jestem na jej koncu gdzie zaczyna sie las i mozna jedynie jachać do szpitala albo z niego....

no i sprawa auta jasne masz racje ale ja np. chce by moje dziecko chodzilo do takiej i takiej szkoly ktorej na podmiejskiej wioseczce (:o ile masz lat?) nie uracze :) to oczywiscie zostaje mi codziennie tzn. dwa razy dziennie pakować je w auto i zawozic.... tylko ze ja pracuje chyba jak wiekszośc społeczeństwa :lol: przepraszam jesli twoje dziecko ma prawo jazdy :)

co do atrakcji wielkich miast to o co ci cohdzi bo nie zrozumialam... :o

chyba jasne jest ze czesciej zaprowadzasz dizecko do przedszkola, szkoly niz do

zoo czy teatru

no i stadnine koni mam 15min spacerem :D

nie wiem co chcesz osiagnac moze myslisz ze po twoich swietnych wyjasnieniach przeprowadze sie na wioseczke :o

smutne te Twoje wywody na temat przedszkola samotnych matek oczywiscie fikcyjnie (napewno dwoma autami je śledzisz i widzisz z kim spią )

zgadałaś. jeżdżę dwoma ale na zmianę, choć w rodzinie mamy akurat teraz 3 - jedno będę sprzedawał - 7letnie niewielki przebieg, jestem pierwszym właścicielem - chesz kupić? - dam rabacik forumowiczce...

;)

to z kim śpią ani mnie ziębi ani grzeje ale skoro codziennie śpią z kimś tzn że nie są samotnymi matkami - akurat znam ze trzy taki "samotne" i nie był to przykład wzięty z sufitu

widzę że jesteś wyjątkiem i czujesz się tak skoro posiadasz działkę tak wspaniale położoną - w centrum ale spokojną, wszędzie blisko i czekają aż przyjdziesz i będziesz chciała coś załatwić, malutką a jednocześnie można w niej założyć przestronny nowoczesny ogród - pozazdrościć...

cieszę się wraz z Tobą że tak Ci się poszczęściło - dobrze wiedzieć że istnieją takie wyjątki...

normalnie jednak wygląda to zgoła inaczej. jak działka jest malutka, to ogrodu nie ma i sąsiad zagląda przez okna, jak w centrum i blisko wszędzie to jednak miejski hałas i spaliny no i za cenę tej malutkiej w centrum można kupić ze 4 duże na 10km od miasta

tak to jest we Wrocławiu gdzie teraz mieszkam

no ale mieszkając na wiosce (nawet 12km od Wrocławia ) wszędzie będę miał daleko - masz rację - i dzieci nie będę mógł zawozić do szkoły w mieście - zmarnuję im życie - fatalnie - tylko dlaczego to mnie nie martwi?

8)

masz poniekąd rację - z małym wyjątkiem - te góry i las... widać co prawda ode mnie z tarasu Ślężę - ale żeby zaraz góry.... -z dwóch stron mam pola.

Za tarasem do płotu mam ze 25m sąsiad od płotu do domu ma ze 40m i to był mój priorytet żeby sąsiedzi nie byli zbyt blisko - no ale to wieś

niestety na prawdziwe pola i lasy nie stać mnie w tej chwili bo do pracy trzeba jeździć do miasta i dzieci wozić do szkoły...

i słusznie... bo bajki o ogrodach na 3 arach (pewnie tyle zostanie z tych 6,5a po wybudowaniu domu 1,5a, zrobieniu podjazdu do garażu i ścieżek wokół domu) możesz opowiadać tylko dzieciom lub komuś kto ogrodu nigdy nie widział

chcesz mieć dom w mieście (ale na małej działce bo kosztuje krocie)? ok - ale bez ogrodu

no po prostu witki opadają jakie wnioski wyciągacie ...

z tego powodu, że mam to co mam nie czuję się ani lepszy ani gorszy - napisałem wcześniej że posiadanie 2 aut w rodzinie mieszkając na wsi jest wskazane - jest to niewątpliwie wada mieszkania poza miastem - nie napisałem tego żeby się chwalić ale jak ktoś próbuje ze mnie szydzić że śledzę kogoś dwoma autami to mu po prostu odpowiadam.

Czyli dla niekumatych tłumaczę ostatni raz:

Jeżeli ktoś bierze pod uwagę wyprowadzenie się pod miasto musi brać pod uwagę niedogodności komunikacyjne z tym związane - a pojawią się jak będzie kiepski dojazd a dorosłe osoby nie będą zmotoryzowane. Ja poruszam się od kilkunastu lat praktycznie wszędzie autem (moja żona podobnie) bo traciłbym 2x tyle czasu poruszając się środkami komunikacji miejskiej więc jest to dla mnie oczywiste i nie robi różnicy że będę mieszkał poza miastem. Ale jak ktoś nie bierze tego pod uwagę to robi błąd.

Zaznaczyłem też że kupno i utrzymanie 2 aut jest tańsze niż dołożenie do drogiej działki w mieście (przynajmniej we Wrocławiu tak jest). i to tyle.