Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy działka 650 m jest mała na dom 136m

Recommended Posts

• Odpowiedzi 90
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przepraszam Cię arktyk, chyba źle Cię zrozumiałam. Jeśli chodzi o mój pierwszy post, to dotyczył on słownych "przepychanek" moich przedmówców. Do Ciebie nic nie mam i pozdrawiam Cię.

A tak a propos tematu. Każdy kupuje taką działkę, na jaką go stać i jaka spełnia jego wymagania. Jeden woli działkę miejską - małą, inny wiejską -dużą. Jeden ma czas i ochotę pielęgnować duży ogród, innemu ten ogród jest potrzebny wyłącznie do posiedzenia przed domem i pogrilowania z rodziną. I o czym tu w ogóle dyskutować?

Tak na marginesie, znam ludzi, którzy mają w mieście sporą działkę, koło 20 a, piękny ogród z altaną na środku, a popołudniami w lecie siedzą pod drzwiami do domu, 4 m od płotu (drzwi są z boku budynku, działka w kształcie prostokąta), gdzie nie ma żadnego tarasu. Siedzą więc na chodniku na starych plastikowych krzesełkach. Widok prześmieszny :D . A wniosek? Chyba taka wielka działka naprawdę nie jest im potrzebna :). Oni co prawda ją odziedziczyli, a nie kupili, więc nie był to ich wybór. Jednak jeśli ktoś musi na działkę wydać spore pieniądze, to naprawdę powinien się 5 razy zastanowić co tak naprawdę lubi on i jego bliscy, a co będzie dla nich niestrawialne i na tej podstawie podejmować decyzję. Ale to chyba każdy wie :).

to moze jeszcze tylko jedna

nasza ma 459 metrow. na niej dom wolnostojacy 3 kondygnacyjny, uzytkowa 127, calkowita 200 kilka, wszystko z zachowaniem przepisow PB i ogolnych warunkow zabudowy

dzialke taka mamy poniewaz:

- [/b] dostalismy ja w prezencie

- jest okolo 300m od moich rodzicow a to przy nieca 3-letnim dziecku przyjazna odleglosc

- lokalizacja w bardzo wielu kwestiach jest swietna (plac zabaw, sklep, osrodek zdrowia, przystanek autobusowy, asfaltowe osiedlowe drogi. wodociag, kanaliza, ciagna gaz ziemny, oswietlone ulice, chodniki, pojemniki do sortowania smieci)

- jest to oczywiscie wies i ma bezkorkowy dojazd do miasta Torunia :wink

moj dom stoi na 520m :lol: pewnie ,ze mogłoby być tak ze 3 a wiecej ale nie jest źle .....taras wychodzi na ogrod sąsiadów wiec jest przestrzen ...co innego gdy jest ciasna zabudowa wtedy moze być mniej komfortowo ,chociaz...... moj brat wybudowal sie na 3a i ma cudowny ogrodek ( zdjecia w moim dzienniku) :D

bajki o ogrodach na 3 arach (pewnie tyle zostanie z tych 6,5a po wybudowaniu domu 1,5a, zrobieniu podjazdu do garażu i ścieżek wokół domu) możesz opowiadać tylko dzieciom lub komuś kto ogrodu nigdy nie widział

oj Pierwek... nie chcę być niemiła, ale...gadasz jak potłuczony :roll: Siedzisz w temacie? znasz się na tym? akurat robie trochę takich "bajowych ogrodów" i przy przemyslanym projekcie można z takich 3 arów wyciągnac dużo więcej - optycznie rzecz jasna; ale za to i 30 arów można zepsuć sadząc tuje dookoła i zostawiając samotny trawnik pośrodku.

Analogicznie - czy mini albo seicento to nie samochód? nieee, samochód to tylko toyota landcruiser 8)

Jak się ma bardzo bujną wyobraźnię to nawet balkon na 9 piętrze pięknie ukwiecony skrzynkami z pelargoniami można nazwać ogrodem. Ale dla mnie to będzie dalej tylko balkon... przykro mi... z tego powodu jestem mniej szczęśliwym człowiekiem niż inni.

to milo ze jestes tego swiadom

nam nie jest przykro, ze nie potrzebujemy tak wiele aby byc szczesliwymi :wink:

Toszka ma racje mowiac ,że jadowitych odpowiedzi jest tu wiele ....

a jest takie fajne powiedzenie że

jesli sie nie ma co sie lubi.... to sie lubi co sie ma :D

I ja , i pewnie wiele osób marzyło o dużych działkach ,na ktorych możnaby zrealizowac wiele swoich pomysłow ,ale z różnych względów te marzenia sie nie zisciły i trzeba sie było wybudować na mniejszej powierzchni lub..... zostać na 70m2 w blokowisku

8)

Wybór dla mnie był prosty .....uwielbiam moj mały swiat za oknem choc jak juz pisalam wczesniej przydaloby mi sie jeszcze jakies 3a ,ale bez nich i tak jestem szczesliwa :D

Za to mniej szczesliwy jest moj sąsiad ,ktory wybudował dom na 17a i nie ma pomysłu na swoj kawałek ziemi ....to co wyprawia ze swoim ogrodem woła o pomste do nieba i tu sie nasuwa pytanie ....po co mu tyle ziemi jak do szczescia wystarczyłby mu tylko taras ?

Wielkosc działki jest względna ...zapewne znajdą sie też osoby dla ktorych wybudowanie domu na mniejszej powierzchni niz 1ha mija sie z celem wiec nie rozumiem osob ,ktore za wszelką cene pragną przekonywac innych do własnych poglądów :-?

Toszka ma racje mowiac ,że jadowitych odpowiedzi jest tu wiele ....

a jest takie fajne powiedzenie że

jesli sie nie ma co sie lubi.... to sie lubi co sie ma :D

I ja , i pewnie wiele osób marzyło o dużych działkach ,na ktorych możnaby zrealizowac wiele swoich pomysłow ,ale z różnych względów te marzenia sie nie zisciły i trzeba sie było wybudować na mniejszej powierzchni lub..... zostać na 70m2 w blokowisku

8)

Wybór dla mnie był prosty .....uwielbiam moj mały swiat za oknem choc jak juz pisalam wczesniej przydaloby mi sie jeszcze jakies 3a ,ale bez nich i tak jestem szczesliwa :D

:cry: :cry: :cry: jesu akurat Twój ogród widziałam i chętnie oddam moje dodatkowe trzy ary, żeby mieć choć w połowie uroczy. Płaczę z zazdrości :wink:

A to mnie akurat nie dziwi. Nie od dziś wiadomo, że kwiaty rosną tylko dobrym ludziom:-D (A że paprotka ostatnio mi uschła... no cóż:oops: )

Nie martw się, to tylko jedna, mała paprotka :lol: .

Ogrodu Ew-ki co prawda nie widziałam ale również zazdroszczę, bo u mnie na razie perz... perz... perz... :roll: .

Jestem bardzo zdziwiona, bo podziwiam ogród Ew-ki od dawna i w życiu bym nie powiedziała, że ma tam tylko 520 m, wygląda na minimum 800 i to dowodzi, że nie wielkość, a pomysł na ogród jest najważniejszy. Przynajmniej mam taką nadzieję, bo moja działka jest dokładnie takiej wielkości jak działka Ew-ki. :lol:

że nie wielkość, a pomysł na xxxx jest najważniejszy.

niektórzy faceci rzeczywiście tak twierdzą ... zwykle mają duże samochody... :lol:

ja nie rozumiem tego lamentu...

Zadam proste pytanie: fajniejsza jest działka mała czy duża? Bo zdaje się że próbujecie mi tu udowodnić karkołomną tezę, że jednak mała... :roll: Szczególnie dziwi, że piszą to panie które uwielbiają ogród a nie facet który potrzebuje kawałka tarasu do postawienia grilla i leżaka.

a propos ogrodow czy tam samochodow

wole male autko gdyz:

- malo pali

- jest tansze

- zmiesci sie bez problemu do mojego garazu z innym wiekszym autkiem zony

- latwo jest zaparkowac

- latwo jest umyc

- swietnie sie manewrujue na zatloczonych ulicach

ma tez swoj minus: nie przewioze nim np. 3-metrowej rury czy palety cementu ale od tego mamy inne auto :wink:

kazdy ma to co lubi i tyle

Ty masz swoje racje, inni tez maja swoje racje - przekonywanie nie ma sensu. jakbym chcial miec 3000mkw to bym sobie kupil. szczerze to wyszlo by mnie nawet taniej niz gdyzbym mial kupowac 459mkw tam gdzie mam :wink:

Zadam proste pytanie: fajniejsza jest działka mała czy duża? Bo zdaje się że próbujecie mi tu udowodnić karkołomną tezę, że jednak mała... :roll: Szczególnie dziwi, że piszą to panie które uwielbiają ogród a nie facet który potrzebuje kawałka tarasu do postawienia grilla i leżaka.

Oczywiście że mała jest lepsza. Po co ci pole za domem? Nudzi ci się i lubisz pół dnia spędzać na koszeniu trawy? Czy może wolisz wydawać na ogrodnika 3x więcej, niż sąsiad? Podatki większe płacić... itd itp.

Każda złotówka zaoszczędzona - to złotówka zarobiona. Będę to powtarzał do znudzenia.

A jak ktoś ma wyjątkowy nadmiar gotówki, to lepiej więcej wydać na podróże, niż na wątpliwą formę dowartościowywania się pod tytułem "moje pole za domem jest większe".

Oczywiście że mała jest lepsza. Po co ci pole za domem? Nudzi ci się i lubisz pół dnia spędzać na koszeniu trawy?

Pole niekoniecznie :o , ale taki sad np... albo wybieg dla konia (z koniem), 10cio metrowy basen (taki rozkładany), kosz do koszykówki z kawałkiem utwardzonej nawierzchni, mógłbym tak długo wymieniać... wystarczy mieć odrobinę wyobraźni... 8) i wcale niekoniecznie worek pieniędzy...

No i brak okien sąsiada 8m od mojego tarasu... bezcenne :p