Olasa 03.02.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 że nie wielkość, a pomysł na xxxx jest najważniejszy. niektórzy faceci rzeczywiście tak twierdzą ... zwykle mają duże samochody... ja nie rozumiem tego lamentu... Zadam proste pytanie: fajniejsza jest działka mała czy duża? Bo zdaje się że próbujecie mi tu udowodnić karkołomną tezę, że jednak mała... Szczególnie dziwi, że piszą to panie które uwielbiają ogród a nie facet który potrzebuje kawałka tarasu do postawienia grilla i leżaka. Ja nie próbuje dowieść, że lepiej mała, bo przede wszystkim uważam, że ważniejsza od wielkości działki jest jej lokalizacja, wolałabym mniejszą w lepszym(wg mnie) miejscu, niż większą z gorszą np komunikacją, a do mieszkania na odludziu wcale mi się nie spieszy, sąsiad za płotem nie przeszkadza, póki co A i często widzę duże działki zupełnie niezagospodarowane, które po prostu nie wyglądają ładnie. No i na koniec ja wcale nie uważam, że mała działka jest lepsza, sama chętnie przygarnęłabym tak z 300 m, ale już więcej to niekoniecznie. Temat wątku zaś dot. tego, czy na takiej wielkości działki można wybudować dom 136 m i ja uważam, że można, no może niekoniecznie rozłożystą parterówkę, bo postawienie domu z zachowaniem tylko wymaganych odległości, bez minimalnego choćby ogródka też nie ma sensu i na pewno nie wygląda ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 03.02.2009 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 [ bo postawienie domu z zachowaniem tylko wymaganych odległości, bez minimalnego choćby ogródka też nie ma sensu i na pewno nie wygląda ładnie. i oto mi cały czas chodzi! - wydajemy kilkaset tysięcy zł na dom "oszczędzając" na powierzchni działki przez co nieruchomość realnie traci na wartości oraz co ważniejsze nie daje możliwości aranżacji otoczenia do miłego wypoczynku w zieleni... A to że są duże niezagospodarowane działki... prędzej czy później będą zagospodarowane - to wymaga czasu a nie firmy ogrodniczej, która ułoży trawnik w 2 dni i nasadzi wszystkie drzewa. Sami wiecie jak mało wolnego czasu pozostaje przy wykańczaniu domu i jak wolno rosną rośliny. Piękny sad za domem w rok nie wyrośnie. Na początku wygląda jak zbieranina badyli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shell 09.02.2009 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 [Nie martw się, to tylko jedna, mała paprotka . Właściwie to mi ją podrzucono w celu ożywienia więc staram się jak mogę, dużo do niej mówię i często omiatam czułym spojrzeniem. Na efekty nie musiałam długo czekać - dzisiaj zauważyłam dwa pierwszej świeżości listki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majar69 09.02.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2009 Moim zdaniem duży ogródek= dużo roboty = mniej czasu na wymieniane przez większość kawki i piwka na tarasie jako zalety posiadania domu.Moja działka jest średnia trochę ponad 12 a, ale 2 ary zabiera mi moja droga więc wlaściwie 10. Położenie ma dobre , ale nie idealne, gdybym miała możliwość wymienić na 6a w idealnym miejscu nie wahałabym się ani chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 10.02.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 planujemy kupno działki budowlanej o powierzchni 650 m i chcielibyśmy wybudować do o pow. 136 m z garażem czy zostanie nam ogródka czy będzie maleńki wiem że gdybyśmy zrobili z piwnicą i garażem w piwnicy zaoszczędzimy na miejscu ale jak to powiększy koszt budowy domu zakładamy 350 tys na budowę domu pod klucz czy jest to wykonalne przy wkładzie pracy własnej w niektórych pracach wykończeniowych ? mikax........kupiliście tą działkę??? ...... tyle pięknej dyskusji a w sumie nie wiadomo czy się zdecydowaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.02.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 mikax........kupiliście tą działkę??? ...... tyle pięknej dyskusji a w sumie nie wiadomo czy się zdecydowaliście? plany raczej sie zmienily http://forum.muratordom.pl/post3075503.htm?highlight=#3075503 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emqwadrat 10.02.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 mikax........kupiliście tą działkę??? ...... tyle pięknej dyskusji a w sumie nie wiadomo czy się zdecydowaliście? plany raczej sie zmienily http://forum.muratordom.pl/post3075503.htm?highlight=#3075503 Buuuuu....Buuuuuuu..... !!!!!! Na łatwiznę poszli !!!!!! A gdzie kłopoty z koparką, gdzie kłopowy z wyborem fundamentu....!!!! Tak nie można!!! Z forum ich wywalić Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alenrok 11.02.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 mikax się wycofał, ale dobry temat pozostał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alenrok 11.02.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 to nasza działka 623m2 z czego 86m2 to droga dojazdowahttp://images47.fotosik.pl/61/6b6c3480717d2b43m.jpg' alt='6b6c3480717d2b43m.jpg'>a będziemy budować dom ok 150m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 11.02.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2009 My mamy zamiar budować się na działce 25 x 27 czyli 675 m2. NIektórzy twierdzą, że to niedużo. Wszystko zależy od tego, jakie kto ma potrzeby. W naszym przypadku jest to działka akurat - nie za duża, a jednak można mieć kawałek trawki i innego zielonego. Jasne, można mieć i 5 tys m2, tylko trzeba sobie tez zdawać sprawę z tego, ze w weekend, zamiast siedziec na tarasie i pić zimne piwko, trzeba sie tymi 5 tys metrów zająć. No i tu tez co kto lubi, mnie by szlag trafił. Ale u nas jest dosyć specyficzna sytuacja - mąż jest niepełnosprawny i wlasciwie cała robota spada na mnie, datego z premedytacją szukaliśmy działki 600 - 800 m2. I znaleźlismy - w spokojnej okolicy, z dwóch stron otoczonej lasem, a jednocześnie blisko centrum, z dobrym dojazdem. Wszystko jest kwestią priorytetów - to, co dla jednych jest w sam raz, dla innych jest nie do przyjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CONTEL - REAKTYWACJA - 15.02.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 mam 673 m2 , pow zabudowy domu 130 m2 , zdecydowanie bym chciał większą działkę ale wokóe mojej jako mały las , jesli chodzi o tereny zielone , też ok ale jeśli miałbym gratisowego ogrodnika , reasumują wystarczy mi te niespełna 700 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts