Żółtodziób 07.07.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 witam wszystkich,szukam sprawdzonego sposobu na zabezpieczenie dociętej do poziomu gruntu folii kubełkowej, aby nie zaciekała woda pomiędzy folię i styropian.Fachowcy twierdzą, że są różne sposoby np. nacięcie styropianu i schowanie folli lub montaż specjalnych listew, które zakrywają folię od góry.Teraz jestem na etapie wykańczania fundamentów, tzn kładę tynk mozaikowy i muszę coś zrobić z odstającą folią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.07.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 A może schowaj pod listwę startową ocieplenia na ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żółtodziób 07.07.2008 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 sęk w tym, że ocieplenie zaczyna się 30 cm nad poziomem gruntu, a folia musi być usunięta przed położeniem tynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.07.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 to może wywal folię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 07.07.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 a ile tej wody tam "zacieknie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żółtodziób 07.07.2008 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 właśnie mam zamiar wywalić folię, tzn uciąć ją tuż nad powierzchnią gruntu - obawiam się że woda może zaciekać pomiędzy ocieplenie a folię i dlatego szukam sposobu takiego zabezpieczenia aby wyeliminować możliwość dostania się tam wody.{a ile tej wody tam "zacieknie"?}słyszałem różne opinie, że nic się nie stanie jeżeli trochę wody dostanie się pod folię, ale równiez takie, że z biegiem czasu (po kilku latach) woda może nasiąkać w ścianę fundamentową itd, itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.07.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 i widzisz, tylko problem sobie zrobiłeś z tą foliąsą to tego listwy i tego radzę użyć, poszukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 07.07.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 A co zamierzasz dać na tej przestrzeni od gruntu do 30cm powyżej powierzchni gruntu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 07.07.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 właśnie mam zamiar wywalić folię, tzn uciąć ją tuż nad powierzchnią gruntu - obawiam się że woda może zaciekać pomiędzy ocieplenie a folię i dlatego szukam sposobu takiego zabezpieczenia aby wyeliminować możliwość dostania się tam wody. {a ile tej wody tam "zacieknie"?} słyszałem różne opinie, że nic się nie stanie jeżeli trochę wody dostanie się pod folię, ale równiez takie, że z biegiem czasu (po kilku latach) woda może nasiąkać w ścianę fundamentową itd, itd dużo bardziej, niż gdybyś nie miał folii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 07.07.2008 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Folia kubełkowa ma wodę wypuścić, przy izolowaniu wody od zewnątrz. Dlatego nie robi sie hydroizolacji pod nią wyżej jak 30-50cm od stopy fundamentowejhttp://www.isola.no/content/download/791/6007/version/4/file/Xtra%20man%20mars-07.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrianek9999 07.07.2008 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Ja wykończyłem listwa plastikową-podobna do cyferki 4. Górną krawędź przykręciłem kołkami do siany a dolna odstającą ładnie nakryła folię ma głębokość/wysokość 3 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 07.07.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Folia kubełkowa ma wodę wypuścić, przy izolowaniu wody od zewnątrz. Dlatego nie robi sie hydroizolacji pod nią wyżej jak 30-50cm od stopy fundamentowej http://www.isola.no/content/download/791/6007/version/4/file/Xtra%20man%20mars-07.pdf nic nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żółtodziób 07.07.2008 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 A co zamierzasz dać na tej przestrzeni od gruntu do 30cm powyżej powierzchni gruntu? styropian zaciągnąłem klejem na siatce, na to grunt i tynk mozaikowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro71 07.07.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Też dumam jak to ugryźć. Pasowałaby jakaś listwa, która minimalnie wgryzie się w styro zakrywając folię od góry. Na to opaska z płyt chodnikowych lub kostki. A tynk mozaikowy chyba przed tym wszystkim. Chętnie pośledzę wątek, bo jeszcze nie szukałem rozwiązania w tym temacie np.: http://www.allegro.pl/item368294541_listwa_zamykajaca_do_folii_kubelkowej.html albo: http://www.muzimer.pl/produkt.php?id=155 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żółtodziób 07.07.2008 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 no i o takie właśnie listwy mi chodziło, dzięki za podpowiedź dziwi mnie tylko fakt lekceważenia przez inwestorów tej niby "błachej" kwesti. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 07.07.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Folia kubełkowa ma wodę wypuścić, przy izolowaniu wody od zewnątrz. Dlatego nie robi sie hydroizolacji pod nią wyżej jak 30-50cm od stopy fundamentowej http://www.isola.no/content/download/791/6007/version/4/file/Xtra%20man%20mars-07.pdf nic nie rozumiem To wyjaśnię ,. Zimą gdyby założyć gumowy płaszcz ( hydroizolacja) na ciepły dres (izolacja termiczna) to dres byłby mokry, nawey gdyby nie padało. Dlatego wymyślono goretex, czyli taką izolację wodną , która wilgoci nie wpusci ale wypuści. Z domem jest podobnie. W ściany niezabezpieczone paroizolacją od środka "oddychają". Powietrze przechodząc przez punkt rosy zaczyna oddawać wodę, ścieka ona siłą grawitacji do fundamentów i musi być odprowadzona do strefy dodatnich temperatur. W dawnych czasach taką rolę pełnił fundament z kamieni (woda zimą ściekała swobodnie, a gruntowa z zewnątrz nie była kapilarnie podciągana) Dla większej jasności pokażę na rysunku http://www.isola.no/produkter/grunnmursplater/platon_xtra_grunnmur Dolny rysunek pokazuje zasadę działania. Dlatego lepikowanie fundamentu przed folią kubełkową to jak założenie (na wszelki wypadek) gumowego płaszcza pod kurtkę z goretexu! Czyli kompletne niezrozumienie procesów jakie zachodzą w ścianie i fundamencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 07.07.2008 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 To wyjaśnię ,. Zimą gdyby założyć gumowy płaszcz ( hydroizolacja) na ciepły dres (izolacja termiczna) to dres byłby mokry, nawey gdyby nie padało. Dlatego wymyślono goretex, czyli taką izolację wodną , która wilgoci nie wpusci ale wypuści. Z domem jest podobnie. W ściany niezabezpieczone paroizolacją od środka "oddychają". Powietrze przechodząc przez punkt rosy zaczyna oddawać wodę, ścieka ona siłą grawitacji do fundamentów i musi być odprowadzona do strefy dodatnich temperatur. W dawnych czasach taką rolę pełnił fundament z kamieni (woda zimą ściekała swobodnie, a gruntowa z zewnątrz nie była kapilarnie podciągana) Dla większej jasności pokażę na rysunku http://www.isola.no/produkter/grunnmursplater/platon_xtra_grunnmur Dolny rysunek pokazuje zasadę działania. Dlatego lepikowanie fundamentu przed folią kubełkową to jak założenie (na wszelki wypadek) gumowego płaszcza pod kurtkę z goretexu! Czyli kompletne niezrozumienie procesów jakie zachodzą w ścianie i fundamencie. którędy ścieka ta woda ? w ścianie ? po ścianie ? tak czy inaczej według Ciebie ściany, niezabezpieczone paroizolacją od środka, są bez przerwy mokre, bo woda cały czas ścieka w stronę fundamentów..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 08.07.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Badanie wykazało, że ściany ocieplane z zewnątrz zimą miały zawilgocenie >5%Z folią od środka <1%. Woda ścieka w ścianie. Materiały "ścienne" nie są jednorodne (podobnie jak gąbka) mogą zarówno wodę "podciągać " jak i woda może w nich ściekać. Połóż gąbkę na stół polej ją lekko wodą, woda dotrze do stołu. Teraz tę samą suchą gąbkę połóż na rozlaną wodę , podciągnie ję do góry. Między innymi dlatego przy stosowaniu izolacji termicznej grubsze niż 5-6 cm jest obowiązkowa paroizolacja . Kiedyś z tym nie było problemu, bo izolacje termiczne nie były tak grube, a zimą przez nieszczelne (wszystkie) okna tak wiało, że wilgotność względna nie przekraczała 30%. Sprawdź na wykresie Molliera powietrze 20stC i 30% ww punkt rosy -1stC ( a dawne (do90') ściany słabo izolowane miały na zewnątrz dodatnią temperaturę. Teraz weź powietrze 23stC i wilgotność względną komfortową 45% to punkt rosy wynosi +9 stC a tynk zewnętrzny ma ujemną temperaturę. Czy w dachu też nie dajesz paroizolacji?Czy uważasz, że porowaty Ytong, porotherm, suporeks, keramzyt... znacznie gorzej lub wcale nie przepuszczają powietrza w porównaniu z gęstą wełną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 08.07.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 nie pisałem nigdzie, że nie przepuszczają powietrza...... nie jestem specjalistą ale wizja wody ściekającej w ścianach do fundamentu ( w ilościach które mają jakiekolwiek znaczenie), wydaje mi się cokolwiek przesadzona..... a co z izolacją pionową mury/fundament ? przecież H2O nie przechodzi przez te kilka warstw papy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 08.07.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Dlatego lepikowanie fundamentu przed folią kubełkową to jak założenie (na wszelki wypadek) gumowego płaszcza pod kurtkę z goretexu! Czyli kompletne niezrozumienie procesów jakie zachodzą w ścianie i fundamencie. Od kiedy to folia kubełkowa jest paroprzepuszczalna? To kolejny gumowy płaszcz, a nie żaden goretex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts