Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do - Ola i Marcin budują w Budach

Recommended Posts

• Odpowiedzi 69
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam prawie sąsiada :) Ja też będe budował w Budach, tyle że Grzybek.

Projekt mamy dość podobny - również parterówka. Możesz zdradzić ile będzie Cię kosztowała robocizna za surowy otwarty? Z tego co się orientowałem, na rynku rozbieżności są spore - w moim przypadku od 40 do 90 tys.

Trzymam kciuki za pomyślne budowanie.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

ja mam podobnie z kablem tepsy, z tym że nie ma go na żadnych mapach. Znalazłem go przypadkiem przy kopaniu rowu pod cokół ogrodzenia. Na szczęście/nieszczęście jest na drugim końcu działki a nie pod przyszłym domem. Zgłaszałem, dzwoniłem, pisałem, zero odzewu.

Jako że kabel znalazł się na działce bez mojej zgody i wiedzy (kładziony był pod koniec lat 90., gdy było tam jeszcze szczere pole), obawiam się, że "przypadkiem" może się przerwać przy sadzeniu drzewek 8)

• 3 weeks później...

Brałem z http://www.wasik.pl ale nie byłem zupełnie zadowolony. Pierwsza dostawa była lepszej jakości (równiejsze ale nie idealne) a drugie trochę gorsze. Mocne są, bo widziałem dziś jak hydraulicy się przez nie przekuwali :D

Cena 3zł netto z dostawą i rozładunkiem. Atesty są jak się o nie upomnieć.

Ostatnie dwie palety brałem z betoniarni Sawina z Grodziska Maz. http://www.sawina.pl i te były najlepsze - równe i również bardzo mocne (za to świeżutkie, prawie prosto z wibroprasy ;) ).

Cena 3,3zł netto wywoławcza ale to przy dwóch paletach i na pewno da się urwać coś z tego przy większym zamówieniu.

pięknie mury się pną do góry :o

gratuluję !!! ja nie mogę się doczekać kiedy zobaczę jakieś zmechanizowane urządzenie na mojej działce, cały czas trwają formalności, Marcin pisałeś dobrze o tym hydrauliku, mam prośbę o kontakt - będę budować nie tak daleko, k.Leszna

piękną macie działkę, zawsze mi się duża marzyła ale ... kasa. i widoki naprawdę ładne, pozazdrościć, po prostu pięknie - to będzie pewnie oaza ciszy i spokoju,

podziwiam jak długo wytrzymałeś 'konwersację' z tym elokwentnym właścicielem-bez-stali-na-stanie

ciekaw jestem jak rozpatrywałeś kwestię pompy ciepła - czy masz gaz na działce ?

i jaki kolektor robicie ?

macie fajnego inspektora - podobno kundle nie są wynaturzone genetycznie

pozdrawiam, i 3mam, będę odwiedzać - więc pls dużo fotek - wzrokowiec jestem z dużą wadą, ale jednak co oczy widzą tego nos nie wyczuje

pozdrawiam jak najbardziej serdecznie

:lol:

Marcin pisałeś dobrze o tym hydrauliku, mam prośbę o kontakt - będę budować nie tak daleko, k.Leszna

Dzięki za dobre słowa :)

Hydraulik to Paweł Stegenka tel. 502-870-136 (zdaje się, że jest z Konstancina)

ciekaw jestem jak rozpatrywałeś kwestię pompy ciepła - czy masz gaz na działce ?

i jaki kolektor robicie ?

Ja na działce mam prąd (mam mieć) i wodę. Gazu brak, a nawet gdyby był w drodze, to musiałbym robić z 60-cio metrowe przyłącze.

Koszty przyłącza, komina do kotła, instalacji gazowej i samego kotła gazowego przewyższyłyby koszt pompy ciepła, na którą się zdecydowałem. Kupuję Thermogolv Zirius 11kW za ok. 23tyś zł po rabatach. To już cena z kolektorem poziomym 4x60m. Kolektor dla tej pompy zakopuje się ok. 80cm pod powierzchnią gruntu.

A podłogówka w całym domu miała być niezależnie od rodzaju kotła.

Witam,

ciesze się, ze znalazłam ten watek, bedę go uważnie sledzic i odnotowywac skrupulatnie co wazniejsze fakty, a takze kibicowac inwestorom, oczywiscie. My bedziemy - juz teraz wiemy prawie ostatecznie - na wiosne budowac w Nadarzynie z77 - czyli troszku wiekszejsza wersje Waszego domu. Takze mozecie liczyc na nasz wirtualny nadzór. Bedziemy z mężem chodzic za Wami jak ten cien i dopytywac jako znawców tematu i tych "doświadczonych", dlatego musicie sie uzbroic w cierpliwosc albo w pałki i kije, co by nas nimi odpędzac ;).

Mam nadzieje, ze nie wystraszylam Was za bardzo. Trzymamy kciuki za Waszą budowe.

pozdrawiam

Magda

My bedziemy - juz teraz wiemy prawie ostatecznie - na wiosne budowac w Nadarzynie z77 - czyli troszku wiekszejsza wersje Waszego domu.

My ostatecznie nie budujemy Z17 a w zasadzie dom tylko do niego podobny (z zewnątrz bardziej, w środku mniej) ;)

Zmian wymyśliliśmy tyle, że nawet nie próbowaliśmy zmieniać gotowego projektu bo kosztowałoby to więcej niż projekt indywidualny u naszego architekta.

No wiec wlasnie, jak zaczelam dumac na tych Waszych fundamentach gdzie przod, gdzie tyl to ciezko mi to szlo. Dzialke macie piekną. A tak a propos architekta, to szukam jednego. Czy mozecie polecic swojego?

Dom jest w kształcie mniej więcej litery T, jest węższy z tyłu a szeroki na prawie 20m od frontu. I od frontu jest taki mały "nibywykusz". Może to Ci pomoże się zorientować :D

Na priva wysłałem info o architekcie. Ja na razie jestem z niego zadowolony, choć moja kierownik budowy na niego w kółko narzeka. Tyle że jeszcze jakoś w żadnym miejscu nie pokazała mi co jest w projekcie nie tak. Wszystko robimy dokładnie zgodnie z projektem bez jej protestów. Jest moim zdaniem uprzedzona do tego człowieka, bo nadzorowała już budowy według jego projektu. A ja im dłużej z nią współpracuję tym większą ochotę mam właśnie z niej zrezygnować.

Dom jest w kształcie mniej więcej litery T, jest węższy z tyłu a szeroki na prawie 20m od frontu. I od frontu jest taki mały "nibywykusz". Może to Ci pomoże się zorientować

No juz sie zorientowalam, az tak zle ze mna nie jest, tylko musialam chwile podumac. Poszerzyliscie garaz o 1.5 metra? To teraz macie full wypas. Chyba mocno to podniesie komfort uzytkowania?

No juz sie zorientowalam, az tak zle ze mna nie jest, tylko musialam chwile podumac. Poszerzyliscie garaz o 1.5 metra? To teraz macie full wypas. Chyba mocno to podniesie komfort uzytkowania?

Tak, garaż jest szerszy o prawie półtora metra. Taki mój kaprys wynikający z ciasnoty w aktualnie okupowanym garażu :D

Natomiast cały ten "daszek liery T" jest cieńszy niż w oryginale o prawie metr (niestety lekko ucierpiał na tym salon, za to zyskała duża łazienka).

Ale jak widać z oryginału nie zostało zbyt wiele.

No no, ale macie widoki!

A tego inspektora to trzeba juz chyba w koncu zacząć pisac z dużego "I"

Inspektor ma u mnie wielkiego minusa, bo wczoraj zostawił ślady swoich łap na moich jasnych spodniach :D

A widoki są faktycznie fajne - typowa wieś jaką pamiętam z młodych lat z końmi, furmankami, krowami itp.