78mysz 16.09.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 No no no, ale jestes skrupulatny w podliczaniu kosztów budowy. Oby tak dalej. Przeciez panskie oko konia tuczy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 16.09.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Jeszcze mi sie przypomnialo: folii kubelkowej na dysperbit nie dokladasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 16.09.2008 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Jeszcze mi sie przypomnialo: folii kubelkowej na dysperbit nie dokladasz? Folii nie będzie - nie widzę sensu takiej folii w przypadku gdy nie robię drenażu (a nie robię, nie mam potem jak odprowadzać wody). Fundamenty są posadowione na takiej wysokości, że długotrwała wilgoć im nie powinna zagrażać. Ławy są wylane z betonu wodoszczelnego, a ściany z zewnątrz pokryte Dysperbitem (czyli generalnie izolacja przeciwwilgociowa lekka). Powinno wystarczyć - posłuchałem zwolenników takiego rozwiązania z forum Zaznaczam, nie mam piwnicy Co ciekawe moja "fachowa" pani kierownik w ogóle kwestionowała ocieplenie ścian fundamentowych, za to chciała folię kubełkową. Postawiłem na swoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 19.09.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Fajny pomysl, zeby zrobic wyjscie z sypialni na swoj prywatny taras. Tez tak kombinujemy. A bylam dzisiaj u poleconego przez Was Architekta. Na razie jestem zadowolona. Dzieki wielkie za namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykos2005 27.09.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Marcin pisałeś dobrze o tym hydrauliku, mam prośbę o kontakt - będę budować nie tak daleko, k.Leszna Dzięki za dobre słowa Hydraulik to Paweł Stegenka tel. 502-870-136 (zdaje się, że jest z Konstancina) ciekaw jestem jak rozpatrywałeś kwestię pompy ciepła - czy masz gaz na działce ? i jaki kolektor robicie ? Ja na działce mam prąd (mam mieć) i wodę. Gazu brak, a nawet gdyby był w drodze, to musiałbym robić z 60-cio metrowe przyłącze. Koszty przyłącza, komina do kotła, instalacji gazowej i samego kotła gazowego przewyższyłyby koszt pompy ciepła, na którą się zdecydowałem. Kupuję Thermogolv Zirius 11kW za ok. 23tyś zł po rabatach. To już cena z kolektorem poziomym 4x60m. Kolektor dla tej pompy zakopuje się ok. 80cm pod powierzchnią gruntu. A podłogówka w całym domu miała być niezależnie od rodzaju kotła. Także się skłaniamy do Pompy zirius, mam jednak pytanie, gdyż przeliczając 23tys, o których piszesz to jest ok. 12% rabatu, czy tyle wynegocjowałeś?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 28.09.2008 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Także się skłaniamy do Pompy zirius, mam jednak pytanie, gdyż przeliczając 23tys, o których piszesz to jest ok. 12% rabatu, czy tyle wynegocjowałeś?? Pozdrawiam Coś koło tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykos2005 28.09.2008 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Także się skłaniamy do Pompy zirius, mam jednak pytanie, gdyż przeliczając 23tys, o których piszesz to jest ok. 12% rabatu, czy tyle wynegocjowałeś?? Pozdrawiam Coś koło tego I wynegocjowałeś jako jedna osoba? czy jest was kilka osób?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patrykos2005 28.09.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 A może lepiej nie pisz, niech to zostanie tajemnicą handlową pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 10.10.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Czołem,zdecydowaliście się już na dostawcę okien i bramy? Czy planujesz zamknąć stan surowy jeszcze przed zimą?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 10.10.2008 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2008 Czołem, zdecydowaliście się już na dostawcę okien i bramy? Czy planujesz zamknąć stan surowy jeszcze przed zimą? Pozdrawiam Jeszcze nie wiem, czy w tym roku będziemy zamykać budynek. Po zakończeniu stanu surowego będzie się trzeba podliczyć i postarać o jakiś kredyt. A z tym może być teraz nieciekawie. Ale faktem jest, że nam się bardzo nie śpieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 15.10.2008 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 ale szybko pracujecie! Juz macie stropy! I garaz imponujący. Odwiedziłam Waszego Architekta. Jeszcze raz dzieki za namiary. Co do tej firmy budowlanej, ktora nie wywiazala sie z umowy to radze sie udać do rzecznika praw konsumenta. Mysle, ze oni mają najlepsze sposoby na takie machlojki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 21.10.2008 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Odwiedziłam Waszego Architekta. Jeszcze raz dzieki za namiary. Co tam u Wojtka Nadal ceny ma takie ... hmmm, promocyjne? Muszę póki co go pochwalić, bo robimy wszystko według projektu i na większe błędy jeszcze nie trafiliśmy W zasadzie w ogóle nie było błędów, co najwyżej czasem projekt mógłby być nieco bardziej szczegółowy. No ale jeden z większych sprawdzianów przed nami - więźba. Co do tej firmy budowlanej, ktora nie wywiazala sie z umowy to radze sie udać do rzecznika praw konsumenta. Mysle, ze oni mają najlepsze sposoby na takie machlojki. Z tym się kroi niezła rozróba, bo okazuje się, że nasza umoczona kasa to pikuś przy np. 200tyś zł innych jego wierzycieli. I tu chyba koleś przegiął, bo taka kasa to już nie przelewki. W każdym razie na pewno ja mu nie odpuszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 21.10.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 Odwiedziłam Waszego Architekta. Jeszcze raz dzieki za namiary. Co tam u Wojtka Nadal ceny ma takie ... hmmm, promocyjne? Muszę póki co go pochwalić, bo robimy wszystko według projektu i na większe błędy jeszcze nie trafiliśmy W zasadzie w ogóle nie było błędów, co najwyżej czasem projekt mógłby być nieco bardziej szczegółowy. No ale jeden z większych sprawdzianów przed nami - więźba. Co do tej firmy budowlanej, ktora nie wywiazala sie z umowy to radze sie udać do rzecznika praw konsumenta. Mysle, ze oni mają najlepsze sposoby na takie machlojki. Z tym się kroi niezła rozróba, bo okazuje się, że nasza umoczona kasa to pikuś przy np. 200tyś zł innych jego wierzycieli. I tu chyba koleś przegiął, bo taka kasa to już nie przelewki. W każdym razie na pewno ja mu nie odpuszczę. I bardzo dobrze, bo towarzystwo sie rozpasalo w tym naszym niby kapitalizmie. Nie popuszczac, to inni nie beda robic machlojek. W koncu i u nas musi sie to wszystko naprostowac! Mam taką nadzieję. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 06.11.2008 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Czescczytalam w dzienniku, ze z dachem problemy. Zycze znalezienia dobrej ekipy, która dokończy prace dachowe. Jedno co dobre to to, ze dostaliscie rabacik. Popytam, moze ktos zna dobrych "dachowców" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 06.11.2008 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2008 Czesc czytalam w dzienniku, ze z dachem problemy. Zycze znalezienia dobrej ekipy, która dokończy prace dachowe. Jedno co dobre to to, ze dostaliscie rabacik. Popytam, moze ktos zna dobrych "dachowców" Jakieś tam problemy są zawsze Generalnie doszliśmy do wniosku, że kładziemy membranę dachową i nie deskujemy. Tylko nie mam szczęścia na razie do cieśli, bo jedzie do nas już prawie dwa tygodnie. Najpierw przesunął termin o tydzień, potem znowu coś mu nie wyszło i umówiliśmy się na dziś, a dziś z drogi dzwonił do mnie, że miał stłuczkę i będzie u nas jutro. Zobaczymy Na razie strop schnie a my mamy dwutygodniowy przestój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 12.11.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Widze, ze oczekiwany Ciesla pojawił sie w koncu na budowie i przyjechaly sliczne zielone deseczki. Troche uczuliłam sie na Arch jak usłyszalam, ze sa problemy belkami stropowymi. Musze dokładnie sprawdzic projekt, zeby na budowie było jak najnmniej takich siupów, bo nie wiem czy sobie dam rade tak świetnie jak Wy. Wielka ta Wasza sypialnia z garberobą. Szkoda tylko ze do lazienki nie macie dostepu z sypialni. A macie podniesiony strop w salonie? Jak to rozwiązujecie? pozdrawiam Popatrzcie sobie na moje wizualki. Calkiem podobne te nasze projekty w srodku, tylko Wam wyszlo takie duze poddasze, a u nas male i w dodatku duzo scian bedzie nosnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 12.11.2008 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 Widze, ze oczekiwany Ciesla pojawił sie w koncu na budowie i przyjechaly sliczne zielone deseczki. Tak, wreszcie są i robią w niezłym tempie. Jutro podobno mają kończyć robotę Troche uczuliłam sie na Arch jak usłyszalam, ze sa problemy belkami stropowymi. Musze dokładnie sprawdzic projekt, zeby na budowie było jak najnmniej takich siupów, bo nie wiem czy sobie dam rade tak świetnie jak Wy. Generalnie nie jest źle. Jak na razie to jedyny "błąd" w projekcie dość łatwy do rozwiązania. To nawet nie tyle błąd co brak szczegółowego rysunku z rozpisanymi wysokościami słupów i kawałka wieńca, na którym opiera się belka stropowa. Pewnie lepiej by było, gdyby dla drewnianej części stropu nad salonem były oddzielne rysunki. A tak trzeba było się domyślać co autor miał na myśli Szkoda tylko ze do lazienki nie macie dostepu z sypialni. A to akurat był świadomy wybór. I pokój i łazienka byłyby dużo mniej ustawne przez dodatkowe drzwi a wejście do łazienki sąsiaduje bezpośrednio z wejściem do sypialni. A macie podniesiony strop w salonie? Jak to rozwiązujecie? Tak, mamy trochę podniesiony - mniej więcej o grubość stropu betonowego, bo belki leżą na stropie (i na murłacie). Popatrzcie sobie na moje wizualki. Calkiem podobne te nasze projekty w srodku, tylko Wam wyszlo takie duze poddasze, a u nas male i w dodatku duzo scian bedzie nosnych. No faktycznie, podobne - z tego co pamiętam bazujemy na projektach z tej samej pracowni - w dodatku "Twój projekt" był przeróbką "mojego" Ja mam dach oparty na chyba 23 słupach więc ścian nośnych już tam nie ma. A co do wielkości poddasza - tam jest masa skosów i powierzchni użytkowej jest w sumie niewiele. Całkiem ładny domek Wam się zapowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 12.11.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 tak faktycznie nasz domek to remake remake'ów remake'ów. Hmmm szkoda, ze o tym nie wiedziałam wczesniej, ze mozna dodac słupów troche i zlikwidowac sciane nośną. Zostawilabym sobie pole manewru z szerokoscia korytarza - 140 cm to troche duzo. Z 10 cm moznaby uszczknąc na sypialnie Faktycznie szybki ten Wasz ciesla. Trzymajcie dla mnie namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
78mysz 18.11.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 "Docelowo filarek będzie stanowił narożnik części kuchennej, która w aktualnej koncepcji będzie oddzielona od salonu dwoma parami przesuwnych drzwi. W "kuchni" jest widoczne na zdjęciu wejście do spiżarki" tez planuje na dzisiaj 2 pary drzwi. Przy filarku stawiam kominek..duzy ten Wasz dom i znów musze powiedziec, ze piękny bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinIKS 23.11.2008 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 tez planuje na dzisiaj 2 pary drzwi. Przy filarku stawiam kominek.. duzy ten Wasz dom i znów musze powiedziec, ze piękny bedzie U nas kominek będzie mniej więcej w tym miejscu http://images39.fotosik.pl/33/bed79bc7a8f3f211.jpg Prawdopodobnie panoramiczny. W sumie nie pomyśleliśmy o lokalizacji w okolicach filarka, a chyba szkoda. Dom już się zaczął jakoś prezentować, jak się konstrukcja dachu pojawiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts