Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Używany kocioł olejowy Domgaz-doradźcie...pls

Recommended Posts

Hey

Mam mozliwosc zakupu kotła olejowego z dwoma zbironikami po 1000 l kazdy.

Kocioł firmy Domgaz z palnikiem Hansa (rok. produkcji 98),serwisowany(facet ma jakies wpisy od serwisanta).Gosciu sprzedaje bo przyznał ze nie wyrabia na olej(stary dom,nieocieplony,stare okna) i ładuje węglowe.

Generalnie to jest tak,chce zobaczyc jak sie to sprawdzi u mnie w połączeniu z kominkiem.

Na co mam zwrócić uwagę przy zakupie,kocioł został tydzień temu odpięty od instalacji,w jednym ze zbiorników jest jeszcze olej.

Cena zestawu 1000 zł,moze coś urwę,doradźcie brać to czy nie brać,jak sie sprawdzi to za rok,czy dwa kupie nowy kocioł olejowy,jak sie nie sprawdzi to ładuję coś na paliwo stałe i wywalam olejaka.

Pozdrawiam

Jesli chodzi o cene to jest naprawde niska,tym bardziej ze jest to zestaw z zbiornikiem,Jesli nawet piec jest sprawny to mysle ze cena oleju opałowego jest wysoka aby była to dośc tania forma ogrzewania,podstawą w piecu olejowym jest dysza która bedzie miała znaczny wpływ na wydajność tego pieca i zużycie paliwa ,a napewno nowa nie bedzie tania,biorac pod uwagę cene zakupu tego zestawu.

Witam

Dzieki za odpowiedz.A powiedz mi co mogę sprawdzić w momencie gdy piec jest odpięty od instalacji c.o.??

Co do kosztów ogrzewania,na pewno nie sa niskie,ale w połączeniu np. z kominkiem są do przełknięcia(na podstawie obserwacji u znajomych)a mimo wszystko jednak ogrzewanie olejowe(tak samo jak gazowe czy elektryczne) daje pewien komfort użytkowania.

pozdrawiam

Witam.

Ja kupiłem 10-cio letniego Schafera z dwoma zbiornikami na olej (2 x 750 l.)

i wymiennikiem 125 L za 1 500 zł.

Moc kotła 21kW, stalowy. Myślałem, że to już najniższa cena, jaką można uzyskać. A tu proszę...

Mój piec po dziesięciu latach wyglądał naprawdę dobrze. Wymieniłem tylko dyszę. Jej cena wcale nie jest wysoka. Wymiana dyszy poskutkowała tym, że poprawił się znacząco proces spalania. Wcześniej, przed wymianą dyszy do komina przedostawała się smolista substancja i wyciekała dołem.

Po sezonie grzewczym jestem naprawdę zadowolony. Działał niezawodnie.

Zwróć uwagę, czy sprzedający dołączy Ci pompy biegowe, programator, instrukcję obsługi ...

Witam

Dzieki za odpowiedz.A powiedz mi co mogę sprawdzić w momencie gdy piec jest odpięty od instalacji c.o.??

Co do kosztów ogrzewania,na pewno nie sa niskie,ale w połączeniu np. z kominkiem są do przełknięcia(na podstawie obserwacji u znajomych)a mimo wszystko jednak ogrzewanie olejowe(tak samo jak gazowe czy elektryczne) daje pewien komfort użytkowania.

pozdrawiam

To prawda komfort jest spory,ale ja miałem junkersa i działał świetnie przez kilka sezonów,oczywiscie wymiana dyszy moze ale nie musi byc konieczna,sprawdzic to mozna za pomoca przyrządu który sprawdza spaliny,miał taki własnie serwisant.Prawidłowo tez zbiorniki powinny byc odpowiednio zabezpieczone czyli wymurowany zbiornik z np.cegły dwie warsty posrodku folia,to tez jest koszt.Ale skoro na próbe to chyba kolega nie bedzie budował zbiornika.

Więc tak,kocioł kupiłem za 500 zł(bez zbiorników).Za zbiorniki gościu chce drugie 500 zł,tyle ze ja sie miałem zastanowić,czy wziac od niego czy kombinowac gdzies na miejscu,druga sprawa ze on musi kawałek schodów rozkuć zeby je wyjąć.Po namyśle biorę od niego.

Kocioł jest żeliwny,bez osprzętu tzn. bez pomp,zbiornika cwu.Dorzucił mi do niego regulator temp. Danfossa.

Co do zbiorników,to należy wykonać wanne wychwytująca,sposób wykonania może byc różny, znajomy ma wyspawane koryto z blachy o grubości 5 czy 6 mm.Ja docelowo planuje umieścić je w kanale w garażu,a póki co kocioł zasile z kanistra(na potrzeby rozruchu i regulacji).

pozdrawiam

PS po akrobacjach z kotłem o wadze około 120 kg (w dwie osoby) odczuwam dzisiaj (nie)przyjemne bóle kręgosłupa :D

Nie wiem czy był tam filtr paliwa,normalnie powinien byc.Jesli nawet jest radze załozyc dodatkowy bo zapewne czesto bedzie sie zapychał,a czyszczenie dyszy jest ryzykowne jesli nie posiada sie wiedzy na ten temat.

Filtr paliwa(fabryczny) jest przy kotle,serwisant co wpadnie mi go wyregulować ma go od razy wymienić i wyregulować,dlatego właśnie

zasile go ze zwykłego kanistra,a przed sezonem i tak będą zainstalowane zbiorniki.

pozdrawiam

No i jest problem,bo sie okazało że facet żeby wyjąć te zbiorniki to musi zrujnować znaczną część piwnicy i garażu (a nie tylko jeden schodek jak mu sie wydawało).Tym samym stwierdził,ze mu sie to nie opłaca i musze szukac zbiorników gdzie indziej.Znalazłem zbiornik u jednego klienta,tyle ze on uzywal go do wody,w dolnej czesci ma kranik spustowy i cos tam jeszcze.Dzisiaj podjade to zobaczyc,ale powiedzcie mi bo zielony jestem czy np. ten kranik coś przeszkadza,czy moze tam sobie być??

pozdrawiam

Cos mi sie wydaje ze facet kręci,skoro zdecydował sie sprzedac zbiorniki z piecem to wiedział gdzie sa zbiorniki i jakie beda problemy z demontazem tych zbiorników.Co do tych z kranikiem to napewno sam kranik moze i nie przeszkadza,ale jesli zbiornik bedzie pełen a kranik zacznie cieknąc?no i kwestja czy taki zbiornik moze byc napełniony olejem? :roll:

Raczej nie doszukiwałbym sie tutaj jakichs niecnych poczynań.Jak brałem kocioł,to klient pokazywał mi odróżniająca sie wylewke na klatce schodowej,mówił coś o jednym schodzie,ale jak wytargali zbiorniki to sie okazało ze trzeba zrobic wieksza demolke.W sumie to nie on je instalował tylko poprzedni właściciele.W kazdym razie postanowiłem kupic nowy zbiornik,bo jak mam jezdzic za uzywanymi,połowa tych z allegro wyglada jak szrot,wiec sobie odpuszczam.

pozdrawiam

No własnie,docelowo chce te zbiorniki zainstalowac w kanale,ale ze tereaz nie bedzie czasu/pieniedzy/ochoty na kopanie i murowanie kanału,to zbiornik chce postawić w kacie garażu i faktycznie dwupłaszczowy byłby chyba lepszy,a sprawdzałem w necie to cena 1450 zl(netto) za 1000 litrów.

pozdrawiam

Nie przesadzaj z tą ostrożnością. Możesz kupić typowy zbiornik do oleju opałowego, najlepiej używany, albo nawet zbiornik na palecie do chemikaliów (100 - 200zł) i wszystko będzie OK. Kran spustowy w niczym nie przeszkadza. Dla świetego spokoju można założyć jeszcze jeden zaworek lub zakorkować i nie będzie najmniejszego problemu. Po co przepłacać za super zabezpieczenia, które nigdy nie przydazą się. Oczywiście jest to moje całkiem prywatne (nieoficjalne) stanowisko w tej kwestii.

• 3 weeks później...

Witam

No wiec tak kociołek chodzi,hydraulicy podłączyli,odpalili,na poczatku troche kopcił tzn. z komina dawało,ale ja pochodził ze 2 godzinki to sie uspokoiło.

Teraz czeka na serwisanta.

Co do zbiorników to mam takie na paletach i bede je montował niedługo,tylko musze garaż opróznic z gratów.

Pytanie z innej beczki,na razie kociołek hula z bańki w której mam opał,tyle ze opał sie konczy,a ja nie mam dojscia zeby kupic pare litrów,w instrukcji wyczytałem ze moze byc olej napedowy lekki DP i DL,wiec sie zastanawiam czy po prostu ropy nie domieszać do opału??

pozdrawiam