Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blizniak na niepodzielonej działce

m1sza

Recommended Posts

Witam.

Przepraszam, jeśli mój temat jest niezgodny z tym podforum, ale wydało mi się ono najbardziej odpowiednie.

Sprawa jest krótka i przedstawia się następująco:

Razem z teściami chcemy postawić dom - blizniak, lub tzw. dwurodzinny. Warunki zabudowy są wydane na dom jednorodzinny, powierzchnia zabudowy 25%, rozmiar działki 1000m.

Pytanie brzmi, czy jesteśmy w stanie postawić blizniaka, ale bez dzielenia działki. Dom byłby na zasadzie współwłasności. Da radę takie coś zrobić przy obecnych warunkach zabudowy? W końcu wg prawa budowlanego: dom jednorodzinny jest to budynek składający się z dwóch mieszkań lub z jednego mieszkania i lokalu użytkowego.

Pozdrawiam

Dziś byliśmy u architekta i stwierdziliśmy, że jednak zrobimy dom dwurodzinny o zwartej bryle, więc blizniaka odpuszczamy.

Natomiast pani architekt powiedziała, ze jeśli w warunkach zabudowy jest napisane "dom jednorodzinny" to należy sprawdzić, czy w dalszej części nie jest "dom jednorodzinny jednolokalowy", bo wtedy nici z domu dwurodzinnego.

Nie byłem pewien, więc po powrocie do domu sprawdziłem, że mamy wypis "dom jednorodzinny" i nic poza tym.

Dobrze rozumiem, że że na jednej działce, gdzie plan zagospodarowania przestrzennego dopuszcza tylko zabudowę jednorodzinną bez zastrzeżeń możemy wybudować dom dwurodzinny?