m1sza 07.07.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 Witam. Przepraszam, jeśli mój temat jest niezgodny z tym podforum, ale wydało mi się ono najbardziej odpowiednie. Sprawa jest krótka i przedstawia się następująco: Razem z teściami chcemy postawić dom - blizniak, lub tzw. dwurodzinny. Warunki zabudowy są wydane na dom jednorodzinny, powierzchnia zabudowy 25%, rozmiar działki 1000m. Pytanie brzmi, czy jesteśmy w stanie postawić blizniaka, ale bez dzielenia działki. Dom byłby na zasadzie współwłasności. Da radę takie coś zrobić przy obecnych warunkach zabudowy? W końcu wg prawa budowlanego: dom jednorodzinny jest to budynek składający się z dwóch mieszkań lub z jednego mieszkania i lokalu użytkowego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 07.07.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 można, jak już napisałe(a)ś dom jednorodzinny to wg prawa budowlanego budynek z dwoma lokalami mieszkalnymi.zachowane jednak muszą być zapisy WZ - pow. zabudowy dla obu części razem to max. 25% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m1sza 07.07.2008 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 NapisałEŚ, dzięki . Pytam, bo znajomy mnie starszył, że trzeba będzie zrobić jedno wejście do budynku itd. Skoro nie ma problemu, żeby blizniaczyć to świetnie. Oczywiście wiem, że 25% tyczy się całości a nie jednej połówki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 07.07.2008 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 wejść do budynku może być i 20 a dalej będzie to "dom jednorodzinny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m1sza 08.07.2008 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Dziś byliśmy u architekta i stwierdziliśmy, że jednak zrobimy dom dwurodzinny o zwartej bryle, więc blizniaka odpuszczamy. Natomiast pani architekt powiedziała, ze jeśli w warunkach zabudowy jest napisane "dom jednorodzinny" to należy sprawdzić, czy w dalszej części nie jest "dom jednorodzinny jednolokalowy", bo wtedy nici z domu dwurodzinnego.Nie byłem pewien, więc po powrocie do domu sprawdziłem, że mamy wypis "dom jednorodzinny" i nic poza tym. Dobrze rozumiem, że że na jednej działce, gdzie plan zagospodarowania przestrzennego dopuszcza tylko zabudowę jednorodzinną bez zastrzeżeń możemy wybudować dom dwurodzinny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 09.07.2008 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 dobrze rozumiesz - dom dwurodzinny nadal jest jednorodzinnym.ale skoro nie jesteś pewien - idź do organu, który będzie wydawał Ci pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts