Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

atak nornic -POMOCY !!!!

Recommended Posts

juz nie mam siły :cry: :cry: :cry:

nornice od kilku dni przeryły mi trawnik wokól drewutni ....mam takie dziury wkoło ,że obawiam sie ,że drewutnia zapadnie sie pod ziemię :(

widok jest masakryczny ,jakby ktoś przeorał teren ,a ta małpa siedzi tam i prawieże na moich oczach kopie dziury !!!!!

ja chce kreta !!!! jest przynajmniej pożyteczny i nie robi takiego spustoszenia ...buuuuu

Jak sie pozbyć takiego szkodnika ?????

Ewaś, u mnie pomógł wibrator.

Są na allegro za ok. 35-40zł.

4 baterie R-20 założone chyba w lutym, do dziś nieziemsko piszczą i trzęsą ziemią.

Ważne jest to, by zagębić go porządnie w ziemię ( ok. 40 cm!) i co parę dni przenosić, by zaznaczyć swoje terytorium :lol: .

U mnie nie pomogły trutki, ale wibrator- TAK.

U mnie też plaga w tujach :( , cóż mam zboże za płotem więc się nieźle urządziły… Nie umiem ich przegonić. Kurcze jak mam powiedzieć ślubnemu, że chcę wibrator……. na nornice :D Przecież w życiu mi nie uwierzy i już się bólem głowy nie wykręcę :D

Na razie obserwuję, ugniatam norki, daję tam czosnek i pety. Chemia ponoć mało skuteczna, karbid (?), a zagazowanie zbyt drastyczne. Myślę momentami nawet o pluci i sikaniu do norek :D :D O kocie na razie mogę pomarzyć :wink:

rano moj małżonek w dziury powciskał szmatki nasączone naftą -zasypał dziury .....i to nie wszystko -przyniósł od sąsiada jakiś silnik obudowany płytami -podłączył go w drewutni na jakąś godzinę -silnik wibrował tak mocno ,że ziemia drżała .....zaglądam od rana i ....cisza :roll:

zobaczymy ....wczoraj ta nornica była tak aktywna ,że ledwo zdążyłam sie odwrócić a juz miałam świeze okopy :evil:

bede informować o efektach 8)

najprostszy sposób, choć mało dekoracyjny to puszki po piwie założone na pręt wbity w ziemię - przy podmuchach wiatru wibrują i odstraszają te małe paskudztwa

wcześniej nie pomagały żadne kulki na nornice, trutki itp., a teraz luzik

ewa

W ogródku warzywnym może bym się i pokusił, ale na trawniku to dziękuję za taką stałą dekorację :wink: No i te dzwoneczki na porannym wietrze...

Pomysł mi się podoba, zimne piwo nie jest złe, a w posiadanie puszek wejść trzeba :D , ale cholery się przyzwyczajają.

A jak ktoś nie lubi piwa (być może są tacy...), to może w ostateczności pełne puszki ponadziewać :D Spływający złoty napój odejmie nornicom siły na parę dni. Oby tylko ich nie uzależnił...

http://images27.fotosik.pl/225/3a9fa58f94e54986med.jpg

Wibrator solarny

autor-Erazm

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=7221&start=240

a to mój gigant- bateryjny. Całe 45cm ! :wink:

Trzeba tylko pamiętac o przenoszeniu go w rózne miejsca, by nornice nie miały spokojnej zony. I włożyć go do końca, na głębokośc nor i gniazd!

http://images34.fotosik.pl/318/2938a63c64850966med.jpg