Majonez 24.11.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 Sliczny )))) Ja cały czas się waham między murowanką a prefabyrkowanym szkieletem... Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_ 17.12.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Firma CAL Dosyć narzekania ! Życzę i tak powodzenia i samych miłych chwil w życiu we własnym domu ! pozdrawiam Robert Witam! Czytając katastroficzne perspektywy dla domu Pana „Sebseka”, nie mogę się oprzeć wrażeniu, że ktoś tu pęka z zazdrości. Jeżeli ktoś posiada dom murowany i wykonuje nadbudowę tego domu w technologii domku letniskowego z tektury, to później ma tego efekty. Dodatkowo o jakości wykonania tych prac, świadczyć może wspomniany przeciekający dach. Zamierzam „bezboleśnie” wybudować dom dla mojej rodziny i dlatego od kilku lat rozpoznaję różne firmy i ich technologie. Zaglądam też na fory, a ponieważ mam już pewną wiedzę, irytują mnie takie opinie. Przede wszystkim dom Pana „Sebseka” to nie jest „kanadyjczyk”, tylko dom w technologii skandynawskiej. Różnica jest mniej więcej taka, jak między wiejską chatą a austryjackim bunkrem. W Internecie jest wiele artykułów, które opisują różnice pomiędzy tymi technologiami. Jestem przed wyborem firmy do budowy mojego domu, i oglądałem wiele realizacji. Między innymi przez http://www.danwoodkrakow.pl skontaktowałem się ze sprzedawcą Panem Cezarym Jadachem, który pokazał mi wewnątrz dwa domy w trakcie budowy, oraz jeden po zakończeniu budowy i jeden już zamieszkały od czterech lat. W żadnym z nich nie było efektów, o których tu ktoś napisał. Na piętrze chodzi się po wylewce betonowej o grubości 5 – 6 cm, która jest sztywna i twarda jak płyta chodnikowa. Wylewka ta leży na styropianie o grubości 5-10 cm, a pod nim znajduje się płyta drewniana o grubości 22mm. Taki 12 lub 18 centymetrowy, sztywny, cichy i ciepły piszingier leży na belkach drewnianych o wysokości 22 cm. i szerokości 7 do 10 cm. Belki są rozstawione co 40 cm, a przestrzeń pomiędzy nimi wypełnia dźwiękoszczelną wełną mineralna. Taka konstrukcja wytrzyma ruch kołowy ciężarówek. Co tu ma skrzypieć i się uginać pod krokami domowników? A’propos ewentualnego zalania a nawet powodzi, co też rozpoznałem, to o wiele szybciej i taniej doprowadzamy dom szkieletowy do stanu pierwotnego, niż dom w technologii murowanej. Tu po prostu wymienia się mokre elementy ścian na nowe, suche i suszy konstrukcję drewnianą. Po powodzi, dom murowany najczęściej nadaje się do rozbiórki, a szkieletowy bez problemu remontujemy. Wszystkim, którzy zaczynają dostrzegać zalety szybkiego budowania i prefabrykacji skandynawskiej, życzę aby nie przejmowali się zgryźliwymi uwagami „doświadczonych fachowców”. Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość rob*** 17.12.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Wszystkim, którzy zaczynają dostrzegać zalety szybkiego budowania i prefabrykacji skandynawskiej, życzę aby nie przejmowali się zgryźliwymi uwagami „doświadczonych fachowców”. Dziękuję za epitet. Nie jestem zgryźliwy, a już uchowaj Boże, fachowiec. Podzieliłem się uwagami jakie mam z punktu widzenia doświadczenia , bo takowe posiadam z racji mieszkania w tego typu budownictwie. Podobnie jak Ty, jak i wielu innych kilka lat temu byłem zachwycony tego typu technologią- życie to zweryfikowało, ot, co ! Niech sobie każdy mieszka gdzie chce i jak chce, ale mój następny dom nie będzie drewniany i żadne opinie dot."kanadyjczyków, skandynawów" etc. tego nie zmienią. A Tobie radzę - jak chcesz tego typu dom- obejrzeć już wybudowane, porozmawiać z mieszkańcami, ale "szczerze" i wówczas wyrób sobie opinię. Aha, na temat uwag producenta czy sprzedawcy nie będę się wypowiadał. Każdy z nich poradzi Ci "najlepiej" O ludzka naiwności. Rob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konefka 17.12.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Witam.Z podziwem obejrzałam zdjęcia. Komentarze po raz kolejny dowodzą, że Polacy kurczowo trzymają się starych znanych rozwiązań i boja się nowości. Tak było z kredytami (które dzisiaj są chlebem powszednim, moim także), tak jest i z nowymi rozwiązaniami technicznymi.Osobiście dałabym wszystko, aby uniknąć miesięcy trudów w stawianiu domu. Szkieletowa budowa jest idealnym rozwiązaniem. Kwestia znalezienia odpowiedniego wykonawcy jest taka sama czy budujemy normalnie, czy nie.Nie mieszkam w domu, który wybudowałam sama. Kupiłam "gotowca", bo nie chciałam tracić życia na szukanie kompromisów pomiędzy tym co bym chciała, a tym na co mnie stać. Gdybym jednak miała budować się od zera, z pewnością zwróciłabym się do Ciebie o poradę. To rozwiązanie wydaje mi się idealne.Carpe diem!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 20.12.2008 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 MIŁOŚCI na każdy dzień... życzy Aleksandra z rodziną http://www.otofotki.pl/img5/obrazki/uvwx404100700v.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 21.12.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 Ja mam takiego dwudziestoletniego "prefabrykanta" skandynawskiego z akcji "zborze za domy" i jak do tej pory nadal stoi i ma sie dobrze... pomimo ze mam mase "gniotow" ktore wynikly z kompletnej nieznajomosci "rzeczy" ekipy ktora to robila a ktora pierwszy raz na oczy zobaczyla co kryje sie w tir-ach ktore przyjechaly (zasiedziali sasiedzi opowiadali jak to sie odbywalo). Tylko ze te uszczerbki budowlane nie maja nic wspolnego z technologia czy wykonaniem elementow, a raczej z optyka montazu i niewiedzy np do czego sluza plyty g-k ktore przeznaczone byly na sufity czyli plyty poszly do ludzi a na sufity poszla bardzo znana i lubiana plyta pilsniowa, to samo bylo z plytami stropowymi .. nie wiedziano jak to ugryzdz, no to zrobili polaczenie plyt stropowych z plytami wiorowymi zamiast wylewki - miedzy drugim i trzecim poziomem.... efekty "sluchowe" jak przy stropach drewnianych, ale bez skrzypienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneczkab 23.12.2008 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2008 http://www.majhost.com/gallery/aneczka/sdf/dom/zyczenia2008.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsek 31.12.2008 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2008 Witam wszystkich śledzących wątek i zapraszam do obejrzenia paru zdjęć z wnętrza domu które wreszcie udało mi się dodać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BetaGreta 05.01.2009 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2009 Witam w Nowym Roku i życzę miłego mieszkania we własnym domku.Pięknie tam u Was i wokół i w środku. Pozdrawiam,BetaGreta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witt500 02.02.2009 01:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Kanadyjczyk, kanadyjczykowi nie równy. Dom mojej rodziny w metodzie kanadyjskiej budowała super firma z 15 letnim doświadczeniem ze stanów. I niby wszystko dobrze poszło, ale dach przeciekał prze dłuższy czas do czasu gdy nie wzieła całego domu w audyt firma tylko z 10 letnim doświadczeniem z Polski. Dom kanadyjski jest głośny, ale kanadyjczyk który ja widziałem to jedno wielkie pudło rezonansowe. Ale to było 17 lat temu i sposób budowy i wykańczania. Wszyscy (dosłownie) uczyli się na naszym domu. Teraz będziemy budować i wgre wchodzą tylko dwie opcje (po przeczytaniu kilkuset wątków i kronik budowy) murowany czy prefabrykowany budowany przez jedną firmę. Mnie strasznie podobał się początek, przygotowanie do inwestycji, prace fundamentowe, prace melioracyjne. Czy wszystko to projektował jeden projektant? Z fotorelacji wynika, że najsłabiej radzili sobie Panowie od słupków:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsek 04.02.2009 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Cały projekt domu był przygotowywany przez Danwood, jedynie projekt fundamentu robił ktoś inny. Co masz na myśli pisząc że Panowie od słupków radzili sobie najsłabiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marza1719504809 12.03.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Witam, kto tak pięknie Wam wybudował dom? Sami jesteśmy na etapie poszukiwań domu z prefabrykatów, działka już jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marza1719504809 12.03.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Witam wszystkich, Jeśli ktoś ma ochotę pooglądać jak wygląda montaż domu z prefabrykatów to zapraszam do mojej galerii: http://picasaweb.google.pl/sebsek/Budowa Domek pod Krakowem, powierzchnia 190 m + garaż 40 m Witam,czy dom przez Was wybudowany, był z oferty Unibudu, czy też wg Waszego projektu? Pozdrawiam Ps. Właśnie "przymierzamy się" do Unibudu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsek 12.03.2009 15:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Domek Privat 190 z katalogu Danwoodu/Unibudu z dodanym garażem i zmianami we wnętrzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibistanczyk 17.03.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Witam wszystkich Jeśli ktoś chciałby zobaczyć od początku jak powstaje "Miła Chwila" w technologii szkieletowej to zapraszam na moją stronę: http://www.zkoscielniak.pl Chętnie odpowiem na pytania związane z budową Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinki2 13.09.2011 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Ja mam pytanie do autora jak sprawdza się ten domek po 3ch latach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawas86 22.11.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 (edytowane) To ja ponowie pytanie. Też jestem bardzo zainteresowany jak się mieszka w takim domu. Kiedyś trafiłem na informacje o tym, spotkałem się z przedstawicielem na Wielkopolskę (Krzysztof Szumski) - pan był bardzo rzeczowy w tym co mówił i sprawił, że zacząłem realnie brać pod uwagę tą technologię, mimo, że początkowo byłem gorącym zwolennikiem ceramiki. A obecne promocje sprawiają że oferta wydaje się być coraz bardziej atrakcyjna. W sobotę jedziemy z żoną obejrzeć gotowy dom wybudowany przez danwood. Jeżeli są tu również inne osoby, mieszkające w domu z prefabrykatów w szczególności z naciskiem na osoby mieszkające w domach postawionych przez danwood to również prosił bym o informacje "jak się mieszka". Edytowane 22 Listopada 2011 przez slawas86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinki2 18.04.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Jak wygląda mieszkanie i eksploatacja po prawie 4 latach ? może ktoś z Państwa ma własne doświadczenia z danwoodem na co zwracać uwagę podczas stawiania tych klocków ? W sieci ciężko jest coś znaleść o danwood - unibud poza firmową stroną, oglądaliśmy kilka budów ich domów ale wiadomo, że podczas budowy inwestor jest zachwycony wszystkim łacznie z rejestracjami busów danwoodu z literką D że niemieckie i świetne. z żoną w najblizszym czasie będziemy składać dokumenty o pozwolenie na budowę. Jeszcze odpowiem na pytanie co skłoniło nas do wybrania prefabrykowanego domu z danwoodu: a) jednak nieco niższa cena (tu uwaga dla potencjalnych inwestorów wszystko co jest poza standardem jest bardzo u nich drogie i lepiej zrezygnować z jakiegoś elementu wykończenia i samemu sobie kupic - przy realizacji pod klucz) b) czas realizacji (zobaczymy jak wyjdzie finalnie) c) robi to jedna firma (tzn ona odpowiada za swoich podywkonawców) i wiadomo z kim rozmawiać w razie reklamacji dzieki temu unikniemy zabwy z np. nieszczelnm oknem gdzie firma od okien będzie utrzymywać, że np. jest źle zrobiona wylewka pod oknem, a firma od wylewki, że jest źle osadzone okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pinki2 20.02.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 (edytowane) No i dom oddany przez Danwood zapraszam do mojego dziennika budowy http://forum.muratordom.pl/entry.php?124338-Point-127-budowany-z-Budimex-Danwood&bt=145590#comment145590 Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez pinki2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsek 22.09.2013 13:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2013 Minęło właśnie 5 lat od momentu wprowadzenia się do domu. Po tym czasie z całą pewnością mogę stwierdzić, iż na pewno budując ponownie dom wybrałbym tą samą technologię i zapewne także Danwood, gdyż nie mogę na nich narzekać. Po jakimś czasie wyszedł problem ze sterowaniem bramy garażowej oraz osadzeniem drzwi wejściowych i również bez problemu szybko zareagowali i na gwarancji wymienili napęd bramy oraz poprawili drzwi. Jedyne o co mogę mieć jakieś pretensje to to że za dopłatą (słoną dopłatą) oferują rekuperator litewskiej firmy Komfovent o sprawności rzędu 50-60%, który w zimie raczej działa bardziej jako ochładzacz domu niż wentylacja mechaniczna. Biorąc kilkanaście tysięcy dopłaty powinni tak jak przy innych elementach patrzeć na jakość, a tu wyraźnie tego zabrakło. Reasumując mogę jednozancznie stwierdzić, iż na pewno nie ma się co bać domów prefabrykowanych, które jeszcze pewnie przez długi czas będą w naszym kraju pewną egzotyką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts