Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czas na sadzenie żywotników

Recommended Posts

Może nie o iglakach, ale może dać do myślenia.

Na jesien przesadziłem z pobliskiego pola do siebie kilka samosiejek - jakieś brzozy i inne topole. Zimę przetrzymały i wiosną ładnie się zazieleniły. Jednak potem przyszła susza i zaczęły obumierać. Nie pomogło podlewanie i z czasem całe wyschły. No cóż - wyschły to wyschły. Porządkując ostatnio tamtą część działki, chciałem te wyschnięte wyrwać. I ku mojemu zdziwieniu na dole się zasieleniły. Więc zostają i czekam - coś z nich pewnie jeszcze bedzie.

Może nie o iglakach, ale może dać do myślenia.

Na jesien przesadziłem z pobliskiego pola do siebie kilka samosiejek - jakieś brzozy i inne topole. Zimę przetrzymały i wiosną ładnie się zazieleniły. Jednak potem przyszła susza i zaczęły obumierać. Nie pomogło podlewanie i z czasem całe wyschły. No cóż - wyschły to wyschły. Porządkując ostatnio tamtą część działki, chciałem te wyschnięte wyrwać. I ku mojemu zdziwieniu na dole się zasieleniły. Więc zostają i czekam - coś z nich pewnie jeszcze bedzie.

Co do topoli nie nie wiem ale brzoza może odrosnąć od korzenia, też tak miałem. Niestety thuje nie odrosną.

Ja w 2005 r na wiosnę sadziłem 120 thuii o kilkanaście świerków. Dwa świerki srebrne też mi padły (były właśnie trochę brązowawe) ale teraz wiem, że one były po porstu chore i gdybym je pewnie czymś opryskał to bym je uratował.

W 2007 r chorowały 3 następne ale te już uratowałem.

Nie martw się :wink: Może być, że są chore. Moje tuje jakieś 1,5 miesiąca po posadzeniu zaczęły brązowieć (prawie czernieć). Byłam załamana, ale Pinus mnie uświadomił, że to grzyby sadzakowe rozwijają się na rosie miodowej wydzielanej przez mszyce. Powinnam je spryskać, ale było już po fakcie (mszyca odleciała). Może u ciebie też rozwinął się jakiś grzyb i wystarczy spryskać np. Topsinem lub przeczekać (podlewać ale nie zalewać)???

Spytaj się Mirka:

http://forum.muratordom.pl/mirek-pytania-ogrodnicze-pogotowie,t65529.htm

To pomocny i doświadczony facet :wink:

• 2 months później...