Trociu 23.07.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Może nie o iglakach, ale może dać do myślenia.Na jesien przesadziłem z pobliskiego pola do siebie kilka samosiejek - jakieś brzozy i inne topole. Zimę przetrzymały i wiosną ładnie się zazieleniły. Jednak potem przyszła susza i zaczęły obumierać. Nie pomogło podlewanie i z czasem całe wyschły. No cóż - wyschły to wyschły. Porządkując ostatnio tamtą część działki, chciałem te wyschnięte wyrwać. I ku mojemu zdziwieniu na dole się zasieleniły. Więc zostają i czekam - coś z nich pewnie jeszcze bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 23.07.2008 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Może nie o iglakach, ale może dać do myślenia. Na jesien przesadziłem z pobliskiego pola do siebie kilka samosiejek - jakieś brzozy i inne topole. Zimę przetrzymały i wiosną ładnie się zazieleniły. Jednak potem przyszła susza i zaczęły obumierać. Nie pomogło podlewanie i z czasem całe wyschły. No cóż - wyschły to wyschły. Porządkując ostatnio tamtą część działki, chciałem te wyschnięte wyrwać. I ku mojemu zdziwieniu na dole się zasieleniły. Więc zostają i czekam - coś z nich pewnie jeszcze bedzie. Co do topoli nie nie wiem ale brzoza może odrosnąć od korzenia, też tak miałem. Niestety thuje nie odrosną. Ja w 2005 r na wiosnę sadziłem 120 thuii o kilkanaście świerków. Dwa świerki srebrne też mi padły (były właśnie trochę brązowawe) ale teraz wiem, że one były po porstu chore i gdybym je pewnie czymś opryskał to bym je uratował. W 2007 r chorowały 3 następne ale te już uratowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek25 24.07.2008 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Nie martw się Może być, że są chore. Moje tuje jakieś 1,5 miesiąca po posadzeniu zaczęły brązowieć (prawie czernieć). Byłam załamana, ale Pinus mnie uświadomił, że to grzyby sadzakowe rozwijają się na rosie miodowej wydzielanej przez mszyce. Powinnam je spryskać, ale było już po fakcie (mszyca odleciała). Może u ciebie też rozwinął się jakiś grzyb i wystarczy spryskać np. Topsinem lub przeczekać (podlewać ale nie zalewać)??? Spytaj się Mirka: http://forum.muratordom.pl/mirek-pytania-ogrodnicze-pogotowie,t65529.htm To pomocny i doświadczony facet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.07.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 A co ja mogę. Tanie mięso psi jedzą. Cholera wie, jak to było produkowane. Cena podejrzana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 25.07.2008 05:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 no wiem , jakiegos amoku dostałam, że je kupiłam..... Czekam..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiaczek25 25.07.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Nie martw się. Uczymy się na błędach A i ogrodnictwa też w ciągu roku nikt nie da rady pojąć. Ja sama zmarnowałam kilka drzewek (i pewnie to nie koniec) i źle posadziłam, bo za blisko siebie Grunt by nasz ogród sprawiał nam radość Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 30.09.2008 07:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 spieszę donieść, że chyba moje drzewka się przyjęły!! Zadne nie brązowieje dalej, wypuściły nowe gałązki i optycznie tak z kilka cm. urosły. Mysle ze juz najgorsze za nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 30.09.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Leli, a pryskałaś je czymś? Czy samo im przeszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leli1 01.10.2008 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 samo przeszło, podlewałam tylko solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 01.10.2008 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 O, no to fajnie - czyli wszystko się dobrze skończyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts