irysy 08.07.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Szukam projektu wiaty do składowania drewna. Czy ktoś z Was robił to samodzielnie? Zdjęcia mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.07.2008 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Ci ludzie to jednak leniwi są - zdjęcia masz chociażby tutaj http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2605008#2605008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 08.07.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 http://foto3.m.onet.pl/_m/71999efc5f61c9601958a1de6cbd43a3,5,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 09.07.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 O, nie wiedzialem ze do zbudowania wiaty potrzebny projekt. Wydawalo mi sie ze jest drewno, schodzi sie 2 gosci, pracuja 2 dni (max) i jest wiata. Ale co ja tam wiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.07.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 O, nie wiedzialem ze do zbudowania wiaty potrzebny projekt. Wydawalo mi sie ze jest drewno, schodzi sie 2 gosci, pracuja 2 dni (max) i jest wiata. Ale co ja tam wiem ... Jeżeli powierzchnia jest większa aniżeli 25m2 to i zgłoszenie/pozwolenie (nie pamiętam teraz) jest potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 09.07.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 O, nie wiedzialem ze do zbudowania wiaty potrzebny projekt. Wydawalo mi sie ze jest drewno, schodzi sie 2 gosci, pracuja 2 dni (max) i jest wiata. Ale co ja tam wiem ... no chyba, że drugi dzień piją od rana, bo co tu dwa dni robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 09.07.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 O, nie wiedzialem ze do zbudowania wiaty potrzebny projekt. Wydawalo mi sie ze jest drewno, schodzi sie 2 gosci, pracuja 2 dni (max) i jest wiata. Ale co ja tam wiem ... Jeżeli powierzchnia jest większa aniżeli 25m2 to i zgłoszenie/pozwolenie (nie pamiętam teraz) jest potrzebne. Jeżeli powierzchnia jest większa od 25m2 to już jest wymagane pozwolenie i cały proces budowlany - jak już jest dom to może drugiego już się postawić nie da. Jak jest <25m2 to wystarczy odręczny szkic i zaznaczenie na mapce sytuacyjnej (nie do celów projektowych) i zgłoszenie do właściwego urzędu (Powiat, Gmina). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 09.07.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 O, nie wiedzialem ze do zbudowania wiaty potrzebny projekt. Wydawalo mi sie ze jest drewno, schodzi sie 2 gosci, pracuja 2 dni (max) i jest wiata. Ale co ja tam wiem ... Jeżeli powierzchnia jest większa aniżeli 25m2 to i zgłoszenie/pozwolenie (nie pamiętam teraz) jest potrzebne. Jeżeli powierzchnia jest większa od 25m2 to już jest wymagane pozwolenie i cały proces budowlany - jak już jest dom to może drugiego już się postawić nie da. Jak jest <25m2 to wystarczy odręczny szkic i zaznaczenie na mapce sytuacyjnej (nie do celów projektowych) i zgłoszenie do właściwego urzędu (Powiat, Gmina). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.07.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 O, nie wiedzialem ze do zbudowania wiaty potrzebny projekt. Wydawalo mi sie ze jest drewno, schodzi sie 2 gosci, pracuja 2 dni (max) i jest wiata. Ale co ja tam wiem ... Jeżeli powierzchnia jest większa aniżeli 25m2 to i zgłoszenie/pozwolenie (nie pamiętam teraz) jest potrzebne. Jeżeli powierzchnia jest większa od 25m2 to już jest wymagane pozwolenie i cały proces budowlany - jak już jest dom to może drugiego już się postawić nie da. Jak jest <25m2 to wystarczy odręczny szkic i zaznaczenie na mapce sytuacyjnej (nie do celów projektowych) i zgłoszenie do właściwego urzędu (Powiat, Gmina). O dokładnie tak. Właśnie mam z tym problem, bo wymarzyła mi się wiata na samochód / drewno przy bocznej ścianie domku. Że domek ma 10m a wiata planowana 3m szer, to wyszło mi 30m2 i jak się wczytałem w przepisy to wyszło mi, że pozwolenie musi być. Dlatego też jak znajdę czas, to na papierze powstanie wiata 9m długa i 2,7m szeroka. I pójdzie zgłoszenie. A potem wykona się tylko trochę jakaś taka dłuższa i szersza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.07.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Właśnie mam z tym problem, bo wymarzyła mi się wiata na samochód / drewno przy bocznej ścianie domku. Że domek ma 10m a wiata planowana 3m szer, to wyszło mi 30m2 i jak się wczytałem w przepisy to wyszło mi, że pozwolenie musi być. Dlatego też jak znajdę czas, to na papierze powstanie wiata 9m długa i 2,7m szeroka. I pójdzie zgłoszenie. A potem wykona się tylko trochę jakaś taka dłuższa i szersza Mozesz podać przepis o tych 25 m2 ? Pytam bo też planuje taką dobudówke i ja 25m2 nie widzę w PB. Znalażłem za to 10m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 09.07.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Właśnie mam z tym problem, bo wymarzyła mi się wiata na samochód / drewno przy bocznej ścianie domku. Że domek ma 10m a wiata planowana 3m szer, to wyszło mi 30m2 i jak się wczytałem w przepisy to wyszło mi, że pozwolenie musi być. Dlatego też jak znajdę czas, to na papierze powstanie wiata 9m długa i 2,7m szeroka. I pójdzie zgłoszenie. A potem wykona się tylko trochę jakaś taka dłuższa i szersza Mozesz podać przepis o tych 25 m2 ? Pytam bo też planuje taką dobudówke i ja 25m2 nie widzę w PB. Znalażłem za to 10m2 Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: 2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki; Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga: 1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1–3, pkt 5–19 i pkt 21; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 09.07.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa: 2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki; Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga: 1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1–3, pkt 5–19 i pkt 21; Wielkie dzięki, pargraf miałem dobry tylko starę wersje prawa czytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 10.07.2008 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 O, nie wiedzialem ze do zbudowania wiaty potrzebny projekt. Wydawalo mi sie ze jest drewno, schodzi sie 2 gosci, pracuja 2 dni (max) i jest wiata. Ale co ja tam wiem ... Chodziło mi właśnie tylko o jakieś poglądowe rysuneczki ew. jakieś fotki dotyczące składowania drewna. w końcu mając jakies przykłady łatwiej będzie się do tego zabrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 10.07.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 ja się też podłączam do pytania o schematy, rzuty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz_21 10.07.2008 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Witam! wykorzystuję temat wiaty, po to żeby dowiedzieć sie od tych, którzy postawili swoje wiaty w granicy lub jej pobliżu i udało im się to zalegalizować, czy coś się zmieniło w przepisach. Mój Kier. Bud twierdzi, że wiata musi być 3 lub 4m od granicy! Co dla mnie jest kolejną paranoją. Odnośnie tej kwestii przeszukałem forum, było trochę na temat ale mało konkretnie. W mojej okolicy ludzie stawiają w bliskim sąsiedztwie granicy ale mają już swoje chałupy po odbiorze i nikt się ich nie czepia-narazie? Znam przypadek, że garaż został tak postawiony i w "majestacie prawa" tzn odbiór budowli odbył się z udziałem nadzoru i nikt się nie czepiał? Jak to jest, może ma ktoś z Was to za sobą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.07.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Mój kierownik jak mu powiedziałem o planie stawiania wiaty dostawionej do budynku, stwierdził, abym poczekał na odbiór i potem spokojnie sobie ją dostawił. Podobno robienie tego w trakcie budowy wymaga adaptacji projektu, gdyż ingeruje się w bryłę budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna99 11.07.2008 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Kochani!Jeszcze raz: jeśli kogoś interesuje moja drewutnia (projekt z "Ładnego domu" pomieści 5 m3 drewna) proszę o info mailem, wtedy wyślę skany z gazety z projektem i wyszczególnieniem materiału. http://x.garnek.pl/ga1990/7edc2a715f8c6ea2240723a3/drewutnia.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.07.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Mój kierownik jak mu powiedziałem o planie stawiania wiaty dostawionej do budynku, stwierdził, abym poczekał na odbiór i potem spokojnie sobie ją dostawił. Podobno robienie tego w trakcie budowy wymaga adaptacji projektu, gdyż ingeruje się w bryłę budynku. Gdybyś chciał to zrobić na konstrukcji budynku to tak, tzn jedna ściana i dach, jeżeli wzdłuz sciany budynku zrobisz osobną konstrukcje to nie muisz robić adptacji domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.07.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2008 Mój kierownik jak mu powiedziałem o planie stawiania wiaty dostawionej do budynku, stwierdził, abym poczekał na odbiór i potem spokojnie sobie ją dostawił. Podobno robienie tego w trakcie budowy wymaga adaptacji projektu, gdyż ingeruje się w bryłę budynku. Gdybyś chciał to zrobić na konstrukcji budynku to tak, tzn jedna ściana i dach, jeżeli wzdłuz sciany budynku zrobisz osobną konstrukcje to nie muisz robić adptacji domu. No właśnie u mnie wiata będzie mocowana do ścian budynku. Po co stawiać dodatkową konstrukcję, jak już ściana stoi gotowa i tylko do niej przymocować belki daszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts