Joker_28 08.07.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Witam, W obliczu zapowiedzi wzrostu cen materiałów na jesień mam pytanie. Spodziewam się pozwolenia na budowę we wrześniu. Czy już teraz mogę zakupić materiały, a potem odliczyć za nie VAT? Czy też może materiały zakupione przed datą uzyskania PnB nie mogą być odliczone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NIEWIELKI II 08.07.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Odpis VAT-u tylko po prawomocnym PnB niestety takie jest stanowsko US Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZUZEK 09.07.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Odpis VAT-u tylko po prawomocnym PnB niestety takie jest stanowsko US A którego konkretnie? Mniej więcej 95% interpretacji US-ów i IS stwierdza, że można dokonywać zakupów materiałów budowlanych przed uzyskaniem pozwolenie na budowę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NIEWIELKI II 09.07.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 A konkretnie II Urzęd Skarbowy w Radomiu poniżej podstawa prawna §1 ust 6 http://www.mf.gov.pl/_files_/informatory/zwrot/zwrotvat-krokpokroku-1.pdf Chcesz to ryzykuj twoja sprawa, ja tam poczekałem na uprawomocnienie PnB i nie żałuję, i tak US czepiał sie o niektóre materiały wpisane do formularza, pomimo tego że wniosek wypełniała księgowa czyli moja żonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 09.07.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 A konkretnie II Urzęd Skarbowy w Radomiu poniżej podstawa prawna §1 ust 6 http://www.mf.gov.pl/_files_/informatory/zwrot/zwrotvat-krokpokroku-1.pdf Chcesz to ryzykuj twoja sprawa, ja tam poczekałem na uprawomocnienie PnB i nie żałuję, i tak US czepiał sie o niektóre materiały wpisane do formularza, pomimo tego że wniosek wypełniała księgowa czyli moja żonka eee, to nie tak oczywiście w punkcie 6 jest mowa, że trzeba mieć pozwolenie na budowę i rzeczywiście trzeba je mieć - w momencie składania wniosku o zwrot vat przepis nie stanowi, że trzeba je mieć wcześniej pytałam w US - jeśli materiały były kupione przed otrzymaniem PnB, trzeba po prostu dołączyć kserokopię tytułu własności czyli aktu notarialnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts