Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blacha nierdzewna szczotkowana jako wykończenie ściany


lukasz_kielb

Recommended Posts

Witam.

 

Chcę wykończyć przestrzeń pomiędzy płytą grzewczą a wiszącymi szafkami w kuchni szczotkowaną blachą nierdzewną o grubości 1mm. Plansza z blachy ma wymiary 900x700mm, nie waży dużo (może jakieś 4 kg). Moje pytanie dotyczy sposobu przymocowania blachy do ściany wykonanej z płutu GK. Zależy mi na zachowaniu jednolityej powierzchni blachy - nie chcę używać dystansów czy wiercić otworów w blasze. Może jekiś sposób klejenia. Proszę o poradę w jaki sposób dokonać mocowania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Owszem, chętnie zdradzę gdzie. Kupiłem ją przez internet, w firmie Askotech (mają swoją stronę internetową). Jest to firma, która handluje stalą na dużą skalę, nie jakiś domorosły handlowiec. Blacha była droga, bowiem była to blacha elewacyjna (nierdzewka kwasoodporna) szczotkowana. Po wybraniu wzoru masz możliwość wyboru grubości ziarna do szczotkowania. Arkusz w rozmiarze 2200 na 1100 na 1 kosztował 370zł. Blacha ta jest dość trudna w obróbce metodami domowymi, ale cięcie wodą jest teraz tak tanie, że szkoda czasu i roboty - no i przede wszystkim lica blachy. Nadal szukam pomysłów na montaż.

 

Może jednak ktoś mnie wesprze? ;)

 

Ps. Blacha kainerowa, lecz nie kawasoodporna jest znacznie tańsza od kwasówki. Cena zależy generalnie od wagi i wersji wykończenia a więc czym cieńsza, tym tańsza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ofert cięcia wodą na rynku obróbki metali jest mnóstwo, wodą przeważnie tną firmy, które zajmują się również obróbką CNC. Ja ciąłem w miejscu mojego zamieszkania, ale znalezienie takiej firmy naprawdę nie jest kłopotem. Przy prostych kształtach (załóżmy, że tniesz prostokąty), cena jest groszowa a jakość krawędzicięcia nieporównywalna z żadną inną metodą, co jest niezwykle ważne, by nie zniszczyć struktury lica blachy (jest przecież szczotkowane). Blachę taką próbowałem także ciąć na przemysłowej gilotynie (nóż długości 3m), jednak krawędź cięcia wymaga później dodatkowejobróbki, co znów przemawia na cięcie wodą. Poza tym występuje różnicowanie jakości krawędzi cięcia w przypadku cięcia wodą. Możesz ją wybrać w zależności od tego, czy będzie widać cięty kraniec blachy, czy nie :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tak mi się przypomniało o cięciu blachy.

W Radomiu i okolicach znalazł się tylko jeden zakład,

który chciał obciąć blachę 3-metrową

(potrzebny był mi kawałek 292 cm x 45 cm).

Nikt nie miał takiej maszyny,

która by sobie poradziła z cięciem tak długiego

odcinka. Coś tłumaczyli, że blacha by się zawijała pod spód

maszyny i by się wygięła...

Terminy cięć też są dosyć odległe :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Włąśnie dlatego napisałem, że ręczne cięcie blachy na gilotynie (zwłaszcza dużych kawałków) jest ryzykowne. Z dwóch powodów w zasadzie - po pierwsze, wymaga dużej gilotyny z dużym stołem, po drugie dobrego fachowca. A przy dużym nożu, blacha się nie zwija - nie dajcie się okłamywać. Prawda jest taka, że wymaga to trochę zachodu, a przy jednostkowych elementach kosztuje niezwykle mało - stąd fachowcy nie chcą cię tego podjąć. Na ręcznej gilotynie ciąłem na kawałki arkusze blachy 3000x1000x1, 3000x1000x2 - przy zachowaniu uwagi nic się nie zagina i nie roluje tyle, że krawędź wymaga obróbki. Obróbka wodą jest o tyle łatwiejsza, że nie wymaga uwagi od specjalisty a stoły w takich maszynach są zwykle olbrzymie (nie ma kłopotu z dużymi arkuszami). Napisanie oprogramowania do wycinki podstawowych kształtów to kwestia sekund, cięcie kwadratu o wymiarach 700x900 z blachy 1mm trwa 2min i kosztuje 12zł. W Rybniku.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year później...

A czym mocowaliście blachę do ściany??

 

Klejem?? Jakim??

 

Też zrobię u siebie blachę i zastanawia mnie mocowanie.

Wiem, że niektórzy przyklejali ją na płytę - ale tak nie chce. Ściany mam równe.

 

No i ma może ktoś blachę na ścianie gdzie wystaje komin itp??

Ja tak będę miał i nie wiem czy wyginać blachę, czy dociąć odpowiednio kawałki i czymś przysłonić - uszczelnić narożniki..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie blacha jest przyklejana najpierw do płyty,

potem dopiero do ściany.

Ostatnio pojawiły się jednak na niej plamki rdzy....

a przecież to nierdzewka! Czy ktoś może domyśla się, dlaczego?

W hurtowni metali, gdzie była kupowana, powiedzieli,

że trzeba by zedrzeć warstwę i wypolerować, żeby nie było tych

kropek..., ale przecież nie da się tak równomiernie wytrzeć... i wypolerować...

Mówili, że to może być spowodowane złym montażem i cięciem...

Akurat rdza jest nie w miejscach cięcia... Mówią jednak,

że to nie od wody... szybciej od złych środków.. (używam Wurth-a...

chyba to nie jest zły środek...). Ma ktoś pomysły, co z tym fantem zrobić?

Podejrzewałam nawet firmę, która montowała mi całą kuchnię,

że zaoszczędzili i włożyli tu HPV... ale jak o sprawdzić...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tutaj jest tabela odporności chemicznej stali nierdzewnych :

 

http://www.investa.pl/oferta/stal_nierdzewna_poradnik_odpornosc_chemiczna.html

 

jak się okazuje pewne gatunki stali nierdzewnych mogą korodować w pewnych warunkach z pewnymi substancjami, może stąd te plamki.

 

hm... dzięki, ale nie bardzo rozumiem tę tabelę... ;)

Muszę poszukać z czego zrobiony jest ten środek Wurtha

i która kolumna pokaże mi odporność na każdy ze składników?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Generalnie trzeba by sprawdzić z jakiego gatunku stali jest Twoja blacha. Przypuszczam że z najbardziej popularnej stali nierdzewnej czyli 304 lub inaczej 1.4301 (czyli kolumna pierwsza z tabeli z linku poniżej). Następnie trzeba by sprawdzić czy blacha nie ma kontaktu z którąś z wymienionych substancji. To nie koniecznie musi być Wurth. Zwróć uwagę na wodę morską (pozycja 1) która już przy 20*C może powodować wżery w tym materiale w tempie do 1mm rocznie. Pytanie skąd woda morska w domu ? Nie jestem pewien, ale pryskająca z gotujących się ziemiaków / makaronu woda może być trochę jak morska, tak sobie kombinuję. A poniżej są też inne substancje które obojętne dla tej blachy nie są.

 

Taką blachę do kuchni to pewnie było by lepiej ze stali kwasoodpornej zrobić (czyli 316L / 1.4404), pewnie niestety trochę droższa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A z jakiej stali warto zrobić blachę przed kominkiem?

chcę w ten sposób zabezpieczyć drewnianą podłogę, a może i miejscami wykończyc sam kominek.

Jeżeli chodzi o estetykę, ma nie być błyszcząca, czyli np. szczotkowana? Co do innych parametrów, to nic nie wiem, jak widac z tego wątku, nie jest to takie proste...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie potrafię odpowiedzieć, nie jestem specem od "żelastwa" a jedynie interesuję się tym tematem hobbistycznie.

 

Ja bym zrobił tak - jeżeli cena blachy ze stali kwasoodpornej nie będzie powalająco wyższa od nierdzewki, to zdecydowałbym się na kwasoodporną.

 

Tutaj link do rodzajów wykończenia powierzchni :

 

http://www.investa.pl/oferta/blachy.html

 

W tej firmie zresztą można zamówić cięcie wodą / laserem, mają oddziały w kilku miastach Polski.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Generalnie trzeba by sprawdzić z jakiego gatunku stali jest Twoja blacha. Przypuszczam że z najbardziej popularnej stali nierdzewnej czyli 304 lub inaczej 1.4301 (czyli kolumna pierwsza z tabeli z linku poniżej). Następnie trzeba by sprawdzić czy blacha nie ma kontaktu z którąś z wymienionych substancji. To nie koniecznie musi być Wurth. Zwróć uwagę na wodę morską (pozycja 1) która już przy 20*C może powodować wżery w tym materiale w tempie do 1mm rocznie. Pytanie skąd woda morska w domu ? Nie jestem pewien, ale pryskająca z gotujących się ziemiaków / makaronu woda może być trochę jak morska, tak sobie kombinuję. A poniżej są też inne substancje które obojętne dla tej blachy nie są.

 

Taką blachę do kuchni to pewnie było by lepiej ze stali kwasoodpornej zrobić (czyli 316L / 1.4404), pewnie niestety trochę droższa.

 

Ale ja mam blachę nierdzewną, kwasoodporną, szczotkowaną...

przynajmniej taką chciałam (jak zamawiałam w firmie montującej meble-

najpierw dowiedziałam się wszystkiego w hurtowni metali).

I te rdzawe plamki wychodzą o dziwo nie blisko zlewu, czy płyty kuchennej...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 years później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...