Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiany w projekcie.

golerko

Recommended Posts

Hej,

mam pozwolenie na budowę z marca tego roku, jednak jak to w życiu bywa podczas przemyśleń doszliśmy do kilku zmian. Wiata na garaż zostanie zamkniętą i z niej zrobimy sobie pokój (jest połączona z budynkiem) oraz dobudujemy jednak piwnicę. Co teraz? Od nowa muszę załatwiać pozwolenia? A co jeśli roboty się już rozpoczęły?

Myślę, że to jest na tyle istotna zmiana w wizerunku i konstrukcji budynku że wymaga naniesienia zmian w pozwoleniu na budowę. Ja zmieniałam lokalizację domu na działce, przesunięcie do tyłu o kilka metrów, i wymagało to zmiany pozwolenia. Ale nie martw się tym, że już zaczęliście budowę. Ja myślę, że budynek powinien zgadzać się z tym na pozwoleniu na chwilę odbioru budynku.Tylko uzgodnij to z architektem i murarzem.I znów poleci kilka stówek dla architekta.

Tak mówia przepisy PB:

5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego ub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia

na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji,

3) (uchylony),

4) (uchylony),

5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne,

6) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części,

7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o

warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu

oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów,

wymaganych przepisami szczególnymi.

A co jest co:

16) kondygnacji - naleŜy przez to rozumieć poziomą nadziemną lub podziemną część budynku, zawartą między górną powierzchnią stropu lub warstwy wyrównawczej na gruncie a górną powierzchnią stropu lub stropodachu znajdującego się nad tą częścią, w tym poddasze z pomieszczeniami przeznaczonymi na pobyt ludzi oraz poziomą część budynku stanowiącą przestrzeń na urządzenia techniczne, mającą wysokość w świetle nie mniej niŜ 2,0 m, z wyjątkiem nadbudówek ponad dachem, takich jak maszynownia dźwigu, centrala wentylacyjna, klimatyzacyjna lub kotłownia gazowa

21) piwnicy - naleŜy przez to rozumieć kondygnację podziemną lub najniŜszą nadziemną bądź ich część, w których poziom podłogi co najmniej z jednej strony budynku znajduje się poniŜej poziomu terenu,

24) kubaturze brutto budynku - naleŜy przez to rozumieć sumę kubatury brutto wszystkich kondygnacji, stanowiącą iloczyn powierzchni całkowitej, mierzonej po zewnętrznym obrysie przegród zewnętrznych i wysokości kondygnacji brutto, albo między podłogą na stropie lub warstwą wyrównawczą na gruncie a górną powierzchnią podłogi bądź warstwy osłaniającej izolację cieplną stropu nad najwyŜszą kondygnacją, przy czym do kubatury brutto budynku:

a) wlicza się kubaturę przejść, prześwitów i przejazdów bramowych, poddaszy nieuŜytkowych oraz przekrytych części zewnętrznych budynku, takich jak: loggie, podcienia, ganki, kruŜganki, werandy, a takŜe kubaturę balkonów i tarasów, obliczaną do wysokości balustrady,

b) nie wlicza się kubatury ław i stóp fundamentowych, kanałów i studzienek nstalacyjnych, studzienek przy oknach piwnicznych, zewnętrznych schodów, ramp i pochylni, gzymsów, daszków i osłon oraz kominów i attyk ponad płaszczyzną dachu.